Ömer ERU
Turizmin neresindeyiz?
Aydın yeraltı ve yerüstü kaynakları yönünden çok zengin bir şehirdir. Tarih açısından da antik yerleşim yerlerini bünyesinde barındırmaktadır. Bir turizm merkezidir. Tarihi kalıntı yönünden zengin bir yöredir. Bu noktaların arasında çok iyi bir destinasyon çalışması yapılmalıdır. Bu noktalar arasında ulaşım konaklama ve gastrolojiye önem verilerek ileriye yönelik planlamalar yapılmalıdır. Bu alanda faaliyet gösteren diğer paydaşlarla beyin fırtınaları yapılarak ortak kararlar alınmalıdır. Bu kararlar siyasi olarak ve mali olarak desteklenmelidir. Yöre insanlarına bu konularda eğitim verilmeli ve tecrübe kazandırılmalıdır.
Kara yolları yanında denizyollarına da önem verilmelidir. Hava alanı var ama yörenin ihtiyaçlarına uygun değildir. Eğitim okulu olarak faaliyet yapmaktadır. Mevcut tesislerin genişletilerek şehirde hava alanı derhal işler hale getirilmelidir. Hatta bu noktadan antik eserlerin olduğu yerlere dolmuş uçak seferleri yapılmalıdır. Dışardan gelen turistler görecekleri yerlere en kısa sürede ve güvenli şekilde gitmek ve gezmek isterler. Bu alanda yapılacak planlı ve programlı faaliyetler bi süre sonra yörede ticaretin canlanmasına ve halkının daha fazla zenginleşmesine yol açar. Bu konuda kazancın yaygınlaştırılması sağlanmalıdır. Yörede her şey dahil uygulamasının vazgeçilmesi gerekir. Büyük işletmeler turist rehberleriyle işbirliği yaparak her şey dahil faaliyet gösteren büyük otellerden turistleri almakta, şehrin alışveriş yapılan sokak ve caddelerinden uzak tutarak onların şehirde gezmelerini ve alışveriş yapmalarını engellemektedirler.
Kırsal alanda da turizm geliştirilebilir. Bu konuda Bolu Mudurnu örnek alınabilir Mudurnu'da bir köy pilot seçilmiş. Bu köyde turistlerin rahat edecekleri bir ortam oluşturulmuştur. Gelenler rahatlıkla konaklayabilmekteler, rahatlıkla yöresel yemekleri yiyebilmektedirler. Köylülerin tarlalarında ve çiftliklerinde kaldıkları evlerin sahiplerine yardımcı olmaktadırlar. Buradan memnun ayrılmaktadırlar. Dışardan gelen turistler zaten betonla kaplanmış şehirlerden gelmektedirler Kırsal kesimde kalmak oradaki insanlarla yaşamak onlara daha çekici gelmektedir.
Karaburun ve Yumurtalık gibi sahil ilçelerinde butik otelcilik gelişmiştir. Burada kaymakam ve belediye başkanlığı yaptığım dönemde butik otelciliği geliştirmeye çalıştım. Bolu Abant yolunda butik oteller vardır. Buralara çok turist gelmektedir. Böylece kazanç tabana yayılmaktadır
Yöresel el ürünleri sergilenen ve satışa sunulan merkezler kurulmalıdır. Nevşehir’de kadınların yaptığı bez bebekler çok ilgi görmektedir. Turistlere bu yolla çok harcama yaptırmaya çalışmalıyız. Bölgede alışveriş merkezlerinde ve lokantalarda kafelerde ve eğlence mekânlarında fiyat listelerinin görülecek yerlere konması gelenlere güven verecektir. Alış veriş yerlerinde aracıların gelenleri rahatsız etmeleri ve onları kandırmalarının önüne geçilmelidir.
Şehirde turist otobüslerinin park edeceği ve gelenlerin ihtiyaçlarını gideren park alanı oluşturmalıdır. Belli noktalarda karavan parkları yapılmalıdır.
Yöresel etkinlikler desteklenmeli uluslararası festivaller ve yarışmalar düzenlenmeli. Fuarlar açılmalıdır. Turizm bölgelerinin tanıtımı yurt içinde ve yurt dışında yapılmalıdır. Yurt dışında açılan fuarlara etkin şekilde katılım sağlanmalıdır. Turizm danışma birimleri daha etkili olmalıdır. Buralarda bölgeyi tanıtıcı cd, kitap ve broşürler hazır edilmelidir. Ben İngiltere’de, Danimarka’da, Fransa’da Çekya’da, Ukrayna’da, Macaristan’da bize ait broşür görmedim. Profesyonel rehberler yeterli hale getirilmelidir. Otel sayısı çoğalsa da işletmecilikte hala başarılı değiliz. Danimarka’da kaldığım otele odama girince televizyonda “hoş geldiniz. Ülkemize geldiğiniz teşekkür ederiz. Ufak buzdolabındaki yiyecek ve içecekleri yiyebilirsiniz. Ücret alınmamaktadır. Otelin programları belirtilmiştir. Ütü ve ayakkabı boyama bedava yapılmaktadır. Billboardlarda günlük aktivite listeleri yazılmıştı. Sabahleyin hangi aktiviteye gidecekseniz o işletmelerin servis araçları gelip sizi yapacağınız aktivitelere götürüp getirmektedir. İbadet edecekseniz yine servis camiye veya kiliseye götürüp getirmektedirler. Dünyanın en iyi kütüphaneleri Danimarka’da var. Buralardan alacağınız dokümanlardan da ücret almıyorlar. Danimarka’da dışişleri bakanı konferans verecekti. Yolda kaza varmış. Bir saat geç geleceği söylendi. Bizim gurubun uçağı da bir saat sonra kalkacaktı. Sorun yoktu. Bakan geldi konuşma yaptı. Bizi hava alanına götürdüler. On dakika sonra buyurun dediler. Bize Fransa’ya gitmemiz için uçak ayarlamışlar. Arkadaşlara işte bu bir uygarlık dedim. Hiçbir sorunla karşılaşmıyorsunuz. Hemen sorununuz çözümleniyor. Restoranlarda Müslümansanız helal denen bölümden yemeğinizi alabiliyorsunuz.
Turizm on iki aya yayılmalıdır. Kongre merkezleri, safari turları festivaller on iki aya yayılacak şekilde düzenlenmelidir. Kuşadası’ndaki kongre merkezi hemen işlevsel hale getirilmelidir. Diğer ülkelerin insanlarının eğilimleri iyi tespit edilmelidir. Dışardan gelenler bu şekilde yabancılık çekmezler.
Spor merkezleri yapılmalıdır. İngiltere de Bournemut şehrinde kaldım. Spor merkezi yerleşim yeri dışında yapılmış. Burada hangi sporla ilgilenecekseniz bölüm bölüm yerler var. Ok atmak istiyorsanız ok atma salonuna gidiyorsunuz, yüzmek istiyorsanız çok modern havuz bölümüne gidiyorsunuz.
Sahil yerleşim yerlerinde deniz yolculuğu yapanların araçlarını rahatlıkla yanaştırabilecekleri limanlar ve marinalar yapılmalıdır. Büyük turist gemilerinin yanaşacağı ve hizmet alacakları limanlar yapılmalıdır. Sahillerde gezi yapan gemiler iyi denetlenmelidir. Gelenlerin aldatılması önlenmelidir.
Sağlık turizmine önem verilmelidir. Aydın jeotermal merkezidir. Bu sahalardan çıkarılan sıcak sulardan sağlık merkezleri yararlandırılmalıdır. Avrupa gibi ülkelerde sağlık maliyetleri artmıştır. Bu kesimlerin sağlık turizmi faaliyeti ile hasta ve yaşlılar şehre çekilip kazanç sağlanabilir. İki bin ve iki bin beş yılları arasında Aydın’da Vali yardımcısıyım. Ayder adıyla bir şirketin başkanıydım Şimdiki tır parkının olduğu yer şirketindi. Buraya üniversite ortaklığı ile fizik tedavi hastanesi yapmayı valilik olarak teklif ettik Bu sahada sıcak su çıkarmak için iki de kuyu açtırmıştık. O zamanki üniversite yönetimi bu işe önem vermedi. Bu konuda başarılı bir çalışma Kütahya’da yapılmıştır. Kütahya’da üniversite işbirliği ile sıcak su çıkarılmış ve fizik tedavi hastanesi yapılmıştır. Burada yurt dışından gelen yaşlı ve hasta insanlar tedavi edilmeye başlanmıştır. Güzel bir örnek olmuştur.
Turizmde öncelikle marka şehir olmaya çalışılmalıdır. Şehrimiz ulusal ve uluslararası alanda bu eserlerle hatırlanmalıdır. Örneğin Paris kulesiyle, ABD keri hürriyet heykeliyle, Hollanda lalesiyle hemen hatıra gelir. Şehrimizde bilhassa tarım ürünlerinde marka oluşturabiliriz. İncirde Dünya piyasasında yer alabiliriz. Üzümde yerimizi daha da sağlamlaştırabiliriz. Kestanede oldukça iyiyiz. Bu yörede üretilen ürünleri hammadde den ziyade mamul hale getirerek piyasaya sürebiliriz. Yurt dışında pazarlayabiliriz. Ürünlerimiz yurt dışında çok tanınmamaktadır. Yunanlılar yaprak sarmamışımıza, dönerimize yoğurdumuza, baklavamıza sahip çıkmaya çalışmaktadırlar. Bu ürünleri kendilerinin gibi ilanlarda kullanmaktadırlar.
Turizm alanında birlikler, şirketler ve holdingler kurabiliriz. Bu faaliyetlere vatandaşları ve ticari işletmeleri ortak edebiliriz.. Bu alanda bilinçlenmeyi sağlayabiliriz. Okullarımızda bu konuda dersler koyabiliriz. Öğrencilerimize ve vatandaşlarımıza tarihi eser kaçakçılığı konusunda bilgiler verebiliriz. Ben Yumurtalık’ta çalışırken ilçeye gelen satıcılar kadınlara naylon leğen ve mandal vererek paha biçilmez eserleri toplayıp gitmektedirler. Burada bazı tarihi eser niteliğindeki taş eserleri bahçe duvarlarında kullanmışlardı. Bunları toplatıp kaymakamlık bahçesinde sergilerdik. İngiltere’de bulunduğum zaman Brtşl müzeye gittim. Turkey aria denen bölümde bizim Anadolu’dan kaçırdıkları eserler sergileniyordu. İki saat gezdik hala bizim eserler vardı. Yanımda Japon arkadaşıma bunlar bizim dedim. Nasıl olur dedi. Çalmışlar kendi ülkelerinde bizim eserlerimizi para alarak bize izletiyorlar dedim.
Şehrimizde yöresel yemek yapan lokantaları teşvik edebiliriz. Safari alanında faaliyet gösteren işletmeler kurabiliriz. Turistleri destinasyon bölgelerine götürtüp getirecek servis işletmeleri kurabiliriz.
Sportif faaliyetleri genişletebiliriz Raftin yarışmaları, araba yatışmalarını, motor yarışmalarını teşvik edebiliriz. Bu sporların alt yapısını yapabiliriz. Havacılık alanında faaliyetleri destekleyebiliriz. Paraşütçülüğü geliştirebiliriz.
. Gençlik turizmini geliştirebiliriz. Gençler arasında ulusal ve uluslararası alanda yarışmalar düzenleyebiliriz.
İnanç turizmi geliştirebiliriz. Foto safari faaliyetleri geliştirebiliriz. Yürüyüş güzergâhları tespit ederek doğa yürüyüşleri yaptırılabiliriz.
Toplantı ve seminer turizmi on iki aya yayabiliriz... Gelen turistler buralardaki faaliyetlere katılabilirler. Av turizmi geliştirebiliriz..
VİZYONUMUZ ŞU DOĞRULTUDA OLMALIDIR.
İlimizi Doğaya ve Çevreye duyarlı Dünya standartlarında üreten, doğa, spor ve sağlık turizminde söz sahibi ve cazibe merkezi yapmaktır.
TEMEL İLKELERİMİZ ŞÖYLE SAPTANMALIDIR
1-Aydun da Turizm ekonomisinin tutarlı ve bilinçli bir strateji ile uyarılması
2-Bölgede bu konuda canlılık yaratacak potansiyellerin harekete geçirmesi
AVANTAJLARIMIZ şunlardır
İlin turizm potansiyelinin genişletilmesi için elinde bulunan avantajları şunlardır.
1-Zengin, doğal, tarihi, kültürel varlıkların olması
2-Termal su kaynaklarının bulunması
3-İlimizde her türlü sporun yapılabilmesi olanaklarının bulunması
DARBOĞAZLARIMIZı da şöyle sıralayabiliriz.
1-Turistik tesislerde doluluk oranı yeterli değildir.
2-Pazarlama ve tanıtım yeterli değildir
3-Ürün arzı çeşitlemesi azdır
4-Gelen turist sayısı azdır
5-termal tesislerin modernizasyonu yeterince yapılamamıştır
6-Girişimcilerin sermaye kaynakları ve yapıları düşüktür
7-Kampink alanları sayısı azdır
8-İlimizin tanıtımı yeterli değildir.
Aydın da da yaşayan vatandaşlarımızda turizm algı ve bilinci yeterince yerleşmemiştir.
10-ilimizde tur acentacılığı ve turizm büro işletmeciliği azdır
11-İlimizde Rekreasyon turizmi yoktur
12- Özel sektörün bölgeye gelmesini teşvik edici tedbirler düşüktür.
13-İlimizde karavan turizmi algısı yoktur
14-Bölgede apart otelcilik yaygın değildir.
15- İlde turizm olanaklarını ilde ve yurt dışında kullanabilen girişimci sayısı azdır.
16-tesislerin büyük çoğunluğu daha çok alt gelir seviyesindekilere hitap eder
Makro projeler yapılırken öncelikle hedefler belirlenmelidir
HEDEFLERLMLZ ŞÖYLE OLMALIDIR.
1-İlimizin turizm alt yapısının geliştirilmesi
2-Turizm aktivitelerinin çeşitlendirilmesi
3-Yeni tesis ve yatırımların artırılması ve desteklenmesi
4-Tanıtım faaliyetlerinin sürdürülmesi
5-Gelen yerli ve yabancı turist sayısının artırılması
6-Aydın ili için yeni bir mastır planı yapılması
7-Turizm konusunda bilincin artırılması için eğitim faaliyetlerinin başlatılması
8-ilimizin cazibe merkezi yapılması
9-ilimizin marka kent haline getirilmesi
Şimdiye kadar anlatılanlar benim uzun yıllar yurt içi ve yurt dışına edindiğim bilgilere göre anlatıma sunulmuştur. Turizm bacasız ekonomi demektir. Ne kadar önem verirsek o kadar gelirimiz ve refahımız artar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.