Cevdet ŞAHİNOĞLU
Özlem Çerçioğlu açıklamak zorunda
Görevi halka hizmet olan belediyelerin şirket kurarak halkına rakip çıkmasına karşıyım.
Hükümetler de belediyelerin vatandaşına rakip olmasının önüne geçmek için bu şirket işini belli bir kurala ve izne bağlamış…
Sonra FETÖ belediyeler imamı olarak anılan Erkan Karaarslan diye biri bir yol bulmuş… Bulunan yol belediye başkanlarının da işine gelmiş ve yasanın arkasından dolanarak belediye şirketleri mantar gibi türemiş.
Belediye başkanlarına ‘arkadan dolanma’ fikrini veren Erkan Karaarslan’a ‘hay aklınla bin yaşa’ denilerek, belediye bütçesinden yaklaşık 200 bin lira ödenmiş. Bu yetmemiş şirket yönetim kurulu görevi verilerek Karaarslan maaşa bağlanmış… Belediyeler ‘Yağma Hasan’ın böreğidir’ diyerek kendine aldığı paracıklar yetmezmiş gibi bir de Bülent Bozbaş, Nermin Canyurt, Muharrem Şanlı, Erdoğan Öztürk, Ümit Erkan, Hakan Olgaç gibi ‘sadık’ adamlarına maaş bağlatmış. Bu yöntemle 101 belediyeye kurdurduğu 74 şirkette gemisini yüzdürmüş.
Aydın Büyükşehir Belediyesinin 4 tane şirketi var.
Bunlar:
1-İMAR AŞ.
2-AYBEL AŞ.
3-AYJEOTERMAL AŞ.
Bu şirketler ‘arkadan dolanma’ yöntemiyle Erkan Karaarslan’ın fikriyle kuruldu.
Bir de EGE ET AŞ.
Aydın İl Özel İdaresi kapanınca Aydın BŞB’ye kaldı. EGE ET’i de diğer şirketlere uydurdular. ‘Aynı tas aynı hamam’ oldu.
Belediye şirketlerindeki başlıca sorunları şu şekilde sıralayabiliriz:
Personel alımında şirket menfaatleri gözetilmemektedir.
Çalışanlar ‘işten atılma’ korkusu yaşamakta, kendilerine sendikal hak verilmemektedir.
Kişilere menfaatler sağlanabilmektedir.
Belediye şirketleri menfaat dağıtım aracı olarak kullanılabilmektedir.
Kazançları kamu yararına harcanıp harcanmadığı denetlenememektedir.
Bu şirketler kamu yararına denetiminden muaf. İstedikleri gibi harcama yapabilen şirketlerdir.
Hal böyle iken Belediye başkanı Özlem Çerçioğlu’nun işine geldi bu şirketleri kurmak. İstediğini işe al, istemediğini at…
Şirketler belediye gelirlerine sahip oldu. Gelirler kamu yararına olup olmadığı düşünülmeden kimseye hesap verilmeden harcandı.
Belediyedeki şeffaflık artacağı yerde yok olmaya başladı.
Kuruluşundan beri Belediye şirketlerinin gelir giderleri, nerelere ne kadar harcadıkları belli değildir. Belediye başkanının dışında kimse de bilmez.
Halkın parasıyla kurulduktan sonra halka rakip olan bu şirketlerin gelirlerinin kamu yararına harcanıp harcanmadığını Başkan Özlem Çerçioğlu açıklamak zorundadır.
Hangi hatalar yapılmış tartışılmalıdır. Belediye şirketlerinin borç yükünün artmasındaki payı araştırılmalıdır. Tüm bunlar halka açık yapılmalıdır. Belediye şirketlerini ıslah etmenin birinci yolu şeffaflıktır. Çerçioğlu, “kamu yararı denetimi yapılamayan” bu şirketlerde yaptıklarını anlatmalıdır.
Sonuç olarak, Aydın Büyükşehir Belediyesine ait şirketler acilen ıslah edilmeli veya kapatılmalıdır.
Aydın’ın menfaatine olan budur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.