Tralleis, Güzelhisar ve Aydın

Bir kavim adı olan Tralleisler, bu eski Antik kente Tralleis adını vermişlerdir. Dünyada bir ilk olan, Tralles'teki Seikilos’un mezar taşına yazdırdığı sözler, günümüze gelen en eski şarkı sözleri ve Notalı eseri olarak bilinmektedir. Dünyanın ilk müziksel en eski müzik yapıtına “Seikilos’un Şarkısı” ismi verilmektedir.

Seikilos tarafından yaptırıldığı bilinen ve en eski notalı şarkı sözlerinin yer aldığı kitabe, Stockholm’e kaçırılır. Yazıt, 1966’da Kopenhag’daki Ulusal Müze tarafından satın alınmış, Danimarka Milli Müzesinde sergilenmektedir. Seikolos kitabesinin asıl yeri bu topraklar olduğu muhakkaktır.

Şarkı Sözleri:

"Yaşadığın sürece parla

Tasayı at bir kenara

Yaşam ancak kısa süreliğine var

Ve bu sürenin de bir sonu var..."

Tarihin babası Heredot, Halikarnas'dan (Bodrum) ayrılınca uğradığı Aydın elimiz için şu cümleyi kurar, "Muhteşem gökyüzü altında en güzel yeryüzü" diyerek duygularını aktarır.

Şehir Güzelhisar olarak anılmaya başlar. Şefaat ya rabbim diyeceğine Seyahat ya rabbi diyerek Dili sürçtüğü aktarılan ünlü Gezgin Evliya Çelebi birçok yerini gezdiği yöremiz için şu sözleri sarfeder,

"Dağlarından yağ, ovalarından bal akar"

Aydınoğulları, Güzelhisar şehrinde uzun bir zaman yer almışlardır. Beyliği kuran baba Aydın Bey, bir Yörük beyi olarak bu topraklara gelir, oğlu Aydınoğlu Mehmet Bey zamanında beylik muhteşem yıllarını yaşar. Aydın Beyin mezarı, türbesi Karacasu ilçesi, Boyasın köyündedir. (Yeni adıyla Esençay Mahallesi) Güzelhisar adı, sonra Aydın eli olarak anılmaya başlar. Daha sonra tüm Anadolu Osmanlı hakimiyetin girer.

Birinci Cihan harbinde Şehir, Yunan işgaline uğramış, büyük acılar, mezalimler yaşanmış. Ardından Dünya da bir ilk olan Asker, sivil Halk ve zeybeklerden oluşan Kuvayı Milliye Kuvvetleri kurularak Malgaç Baskını, 7 Eylül, 9 Eylül Kurtuluş günleri art arda yaşanmıştır.

İncir bu toprakların ana meyvesidir. Beyaz altın denilen pamuğu ile Aydın Tekstil, Nazilli Sümerbank fabrikaları ile yöre canlanır. Kestane üretiminde Bursa ili gölgesinden sıyrılan şehir, kestane üretiminde ülkemizde ilk sırada yer alır. Köşkte ve Efelerde Kestane şekeri üretimi yapıldığını izliyoruz.

İzmir de geçen günlerimizde ÖSS sınavlarında Aydın ilimizin başarılı iller arasında olması ile gurur duyardık. Artık eğitimdeki o günler geride kaldı.

Üzücü bir birincilik ise, uyuşturucu -metamfetamin - kullanımında ilk sırada yer alan Aydın ilimiz için, çocuklarımız, insanımız, yarınlarımız adına üzüntülüyüz. Atık su testinde yapılan incelemeler sonucunda bu sıkıntı verici değerlere ulaşıldığını öğreniyoruz.

Bu arada ülke insanı olarak o eski günleri, dayanışma yı, acıda, tasada, Sevinçte birlik olmayı özlüyoruz.

Bunun nedenleri üzerinde kafa yoracak önde yer alan kişilere görev düştüğü de bir gerçektir.

Bu ekonomik sıkıntıları, ülkenin enflasyona sürüklenmesini, emeklilerin sızlanmasını, gençlerimiz, çocuklarımız adına, yarınlarımız adına endişe duyulmasını da düşünmeliler...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum