Şerif KUTLUDAĞ

Şerif KUTLUDAĞ

İyilik, iyi insanların harcıdır

“İyi-lik nedir?”: İyi olma durumudur,

Ve… de; Hiçbir karşılık beklemeden, ihtiyaç sahiplerine yapılan yardım davranışının adıdır iyi-lik…

İyi kimdir? İnsanlara zararı olmayan kişi iyi gibi gözükse de iyi değildir. Kişinin iyi olabilmesi için mutlaka ihtiyaç sahiplerine karşılıksız bir yardımda bulunması gerekir; artı bir değer üretmesi gerekir.

Başkalarına zararı olmayan kimse sayı doğrultusundaki sıfırın konumuna benzer. Ne iyidir, ne de kötüdür. İyi olabilmesi artı bir değer üretebilmesi ve yararlı bir eylem ortaya koyabilmesine bağlıdır.

Ör: Acıkan bir canlının karnını doyurmak, engelli bir vatandaşımız zor durumda iken onun yaşamayla ilgili konumu kolaylaştırmaktır. Vb

Dini bir kavram olarak iyilik; bir işi Allah bizi görüyormuş gibi bir duyguyla güzel yapma iradesidir.

Nitekim Allah, Bakara suresi 177. Ayette;“Asıl ve gerçek iyilik yüzlerinizi doğu ve batı tarafına çevirmek değildir. Asıl ve gerçek iyilik; Allah'a iman etmektir.” Diye vahyeder. Çünkü Allah’a iman eden bir kişi hangi işi yaparsa yapsın yaptığı işi, Allah kendisini görüyormuşçasına iyi ve güzel yapmaya çalışır.

Hz. Muhammed, iyilik ve kötülük konusunda şöyle demiştir: “…İyilik, gönlünü huzura kavuşturan ve içine sinen şeydir; kötülük ise insanlar sana fetva verseler bile, gönlünü huzursuz eden ve içinde kuşku bırakan şeydir.”

Dilimizde “Niyet hayır akıbet hayır” diye bir sözümüz vardır. Her işin başı, kulluğun sırrıdır. Cenab-ı Hakkın rızasını kazanma arzusudur. Samimiyet ise inancın ve amelin yalnızca Allah'a has kılınmasıdır. İnsanın içiyle dışının, kalbiyle halinin bir olmasıdır. Onun için niyeti bu anlamda hayır olan kişinin işlediği her iş de Hak’kın rızasına uygun olacaktır. Allah’ın rızasını kazanmaya vesile olacak her güzel iş de hayır olacaktır.

Değerli okurlarım neden “İyilik, iyi insanların harcıdır!” diye başlık attım yazıma ve neden buraya kadar iyiden ve iyilik kavramlarından söz ettim?

25 Şubat 2025 Salı günü/yani dünkü www.aydın24haber.com da,

“Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Atça Meslek Yüksekokulu (MYO) öğrencileri, Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Recep Özçelik’in koordinatörlüğünde “Kış Üşütür, İyilik Isıtır” sloganıyla anlamlı bir gönüllülük projesine imza attı. Öğrenciler, farklı bölgelerde gerçekleştirdikleri yardım çalışmalarıyla toplumsal duyarlılığın artmasına katkı sağladı” haberini okuyunca bugün iyilik kavramını işlemeye karar verdim.

Çünkü ben de 16 yıl MEB çatısı altında liselerde 24 yıl da Pamukkale Üniversitesi çatısı altında PAÜ Eğitim Fakültesi TRO’da Öğr. Gör. Olarak görev yaptım. Bizde de Topluma Hizmet Uygulamaları dersi vardı. Öğr. Gör. Recep ÖZÇELİK Hocamız gibi ben de öğrencilerime danışmanlık yaptım. Bundan dolayı Özçelik Hocamızın rehberliğinde “Kış Üşütür, İyilik Isıtır” başlığıyla gönüllülük projesine imza atan sevgili öğrencilerimizin ne çok ve derin anlamlı bir iş yaptıklarının heyecanını duydum haberi okuyunca.

Dünyaya gelen her insan evladı ailesinden, çevresinden ve içinde yetiştiği toplum ve eğitim kurumlarının ruh dünyasına işlediği ve yüklediği değerleri büyütür kendisiyle birlikte ve bir gün gerek birey anlamında varlıklı birisi gerekse kamusal anlamda yetkili birisi olduğunda çocukluğunda ruhuna yüklenen değerlere göre davranır…

İşte bu gerçekten hareketle, ADÜ-ATÇA MYO yönetimini, Öğr. Gör. Recep ÖZÇELİK’i ve gönüllülük projesine gönüllü olarak katılan gençlerimizi kutluyorum… Bu güzel duyguyu hayatları boyunca yaşamaları ve yaşatmaları dileğiyle başarılar diliyorum…

GÜL/AYDIN… SEVGİLERİMLE…

ADÜ Atça MYO öğrencilerinden anlamlı gönüllülük projesi

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.