Şerif KUTLUDAĞ
Gün, hayırda yarış günü
15 Şubat 2023 bugün günlerden Çarşamba!
Gün, hayırda yarış günü…
Türkiye Televizyon kanallarının ortaklaşa düzenledikleri bir programda hayırda yarışacak Türkiye’miz…
Bu akşam, saat 20.00’de canlı yayında, 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremin yol açtığı zararları telafi edebilmek, bir nebze olsun depremzedelerin ihtiyaçlarını giderebilmek amacıyla “yardım kampanyası” yaşanacaktır…
6 Şubat 2023 Cumartesi gecesi yaşanan bu depremle 10 ilimizde binlerce bina enkaza dönüşmüş, 30 binin üzerinde insanımız hayatını kaybetmişti.
Hayır; “iyi olmak, iyilik etmek, üstün olmak, üstün kılmak” gibi anlamlara gelen hayr kökünden olup “iyi” yahut “iyilik” mânasında ve şerrin karşıtı olarak kullanılır.
Hayır kelimesi Kur’ân-ı Kerîm’de 176 yerde geçmektedir. Arapçada, varlık, mal, bolluk maddi ve manevî nimetler anlamında kullanılmıştır. Allah’ın kullarına özel nimeti olan vahiy veya Kur’an yerine de kullanılmıştır.
İkinci olarak da: “sâlih amel”, “hasene”, “mârûf” gibi kavramlara yakın anlamlarda olmak üzere her türlü iyi tutum ve davranışın ahlâkî değerini belirtmek için kullanılmıştır.
Kur’ân-ı Kerîm ve hadislerle diğer İslâmî kaynaklarda hayır kelimesinin, başta malî fedakârlıklar olmak üzere her türlü yardım severliği ifade eden bir anlamda kullanılması toplumda güçlü bir dayanışma ruhunu geliştirmiştir. Buna bağlı olarak da hayır kurumları oluşmuştur:
Vakıf kültürü ve anlayışının kurumsal kimlik kazamasıyla dârüşşifâ, dârüleytam, dârülaceze, dârüşşafaka, imaret, sebil, köprü, cami, mektep ve medrese gibi kamuya hizmet veren birçok hayır eserinin meydana getirilmesine vesile olmuştur.
Bu tarihî kurumların yanında, Kızılay, Yeşilay, Çocuk Esirgeme Kurumu, yetiştirme yurtları, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları gibi çağdaş kurumların oluşumunda da hayır kavramı vardır.
STK-Sivil toplum anlayışının yaygınlaşmasına paralel olarak kişi ve kurumlarca, başta eğitim ve öğretim olmak üzere pek çok alanda hayır faaliyetlerinde bulunan vakıf ve dernekler kuruluşunun tanıklarıyız.
İşte tarihin derinliklerinden süzülüp gelen milletimizin genetik kültüründe yer etmiş olan hayır kavramı bu sefer ülkemizin bütün TV kanallarının katılımıyla canlı yayında depremzedeler için bir yarış şeklinde yapılacaktır halkımızın huzurunda…
Son yaşanan deprem süreci bize göstermiştir ki, Türk Milleti olarak insanımızda müthiş bir merhamet ve hayır duygusu bulunmaktadır.
Az çok demeden, hayatın içinde bir hayırda yarış vardır. Kurumsal anlamda belediyeler, AFAD, KIZILAY, AHBAB, UMKE vb kurum ve kuruluşlar bunu bütün dünyaya en açık bir şekilde göstermişler ve dünyayı kendilerine hayran bırakmışlardır.
Bu konuda halkımızın kendiliğinden organize olabilmesi topladığı yardım malzemelerini deprem bölgesine ulaştırmış olmaları yine insanımızın felaketler karşısında ortaya koyduğu hayırhahlığın bir göstergesi olmuştur.
Bu konuda dünya genelinde yardıma koşan çok sayıda ülke insanının da hakkını yemeyelim.
Sözü noktalamazdan önce yörenin deprem gerçeğini tarihten aldığımız rakamlarla hatırlatmak isterim:
Roma tarihçisi Cassius Dio 13 Aralık 115’de Antakya’da Pers Seferine çıkan Roma askerlerinin konaklaması nedeniyle 200 bin kişi; 526’da da Meryem Ana Yortusu nedeniyle 300 bin kişinin öldüğü bilgisini vermiştir.
Urfalı Meteos 1114’te Urfa’da 40 bin kişinin öldüğünü yazmaktadır. 1544’te Elbistan’ın çöktüğü, 1795’te de Maraş’ın 4’te 3’ünün harap olduğunu yazmaktadır.
Bu gerçekten hareketle de “Türkiye’mizin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğiyle yaşarken, bilimsel verilere göre yapılaşmanın gerçekleştirilmesiyle bir âfetler ülkesi olmamasını sağlamak mecburiyetindeyiz.
SON SÖZ: Gün hayırda yarış günüdür. Haydi Türkiye’m bu akşam saat 20.00’de ekranlardaki yarışta biz de yerimizi alalım.
Ne demiş atalarımız:
“Niyet hayır; akıbet hayır!..”
GÜL/AYDIN… SEVGİLERİMLE…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.