Şerif KUTLUDAĞ

Şerif KUTLUDAĞ

Dr. Yakup Ömeroğlu da “avaz” salarak yürüdü Hak’ka

Değerli okurlarım geçen hafta bu köşede Hak’ka yürüyen D. Mehmet DOĞAN hakkında yazmıştım.

Bugün yine üç gün önce Hak’ka uğurladığımız bir güzel kültür-sanat insanı; yazar, akademisyen, bürokrat, radyo ve TRT AVAZ’daMart 2019 tarihinden itibaren “Kültür Sanat Avaz” programının danışman ve sunuculuğunu yapan program yapımcısı, Dr. Yakup ÖMEROĞLU’nu getiriyorum huzurlarınıza…

Nasıl getirmeyeyim ki, daha 58 yaşında sadece Türkiye’mizde değil 300 milyonluk Türk Dünyasının tamamına yönelik hizmetlerin lokomotifi bir kültür-sanat insanını; akademisyen ve bürokratı ömrünün baharında ve en verimli çağında 17 Ağustos 2024 Cumartesi günü Hacı Bayram Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Ankara’da uğurlandıHak’ka…

Dün de Bekir OĞUZBAŞARAN dostumuzun: “Yedi Güzel Adam'ın ilim, fikir, irfan kutbunu temsil edenlerdenBüyük Doğu, Diriliş, Edebiyat, Mâverâdâvâsını güdenlerden, Aynı zamanda Görünmez Üniversite'nin de seçkin mezunlarından, Kelâmıyla, kalemiyle Sonsuzluk Kervānı'nın peşinden gidenlerden …” diye tanımladığı, Prof. Dr. Ersin Nazif GÜRDOĞAN’ınHak’ka yürüdüğü haberiyle sarsıldık bu sefer de…20 Ağustos 2024 Salı günü öğle namazını müteakip Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camiinde kılınan cenaze namazının ardından Eskişehir'de defnedildi Nazif Hoca da…

Şimdi Anadolu Ajansı’nın bilgileriyle yeniden Yakup ÖMEROĞLU’na dönersek:

1966 yılında Çankırı’da doğdu.

Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Lisesi ve Ankara Üniversitesi'nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde doktorasını tamamladı. Yüzüncü Yıl Üniversitesine öğretim üyesi olarak atandı (1994).

Türk Cumhuriyetleri ile Ekonomik İlişkilerden sorumlu Başbakan Başmüşavirliği'nde Danışman olarak görev yaptı (1994-97). Türk-Kazak Ahmet Yesevî Üniversitesi'nde Kültür Müdürlüğü görevlerinde bulundu (1997-2000). Türkiye'ye döndükten sonra Tarım ve Köyişleri Bakanlığı emrine atandı, bakan müşaviri oldu (2000-02). 2002 yılından itibaren Gazi Üniversitesi öğretim üyesi oldu. 2004-2006 yılları arasında Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanlığını yürüttü.

Dr. Yakup ÖMEROĞLU, ATATÜRK’ün6 Mart 1922’de TBMM’de yaptığı konuşmada ortaya koyduğu öngörü ve tavsiye mahiyetindeki emirlerini hayata geçirmek için ömrünü bu mücadeleye vakfetmiş bir kahramanımızdır. İşte buyrunuz ATATÜRK bizlere ne vasiyet etmiş:

“Bugün Sovyetler Birliği, dostumuzdur; komşumuzdur, müttefikimizdir. Bu dostluğa ihtiyacımız vardır. Fakat yarın ne olacağını kimse bu günden kestiremez. Tıpkı Osmanlı gibi, tıpkı Avusturya-Macaristan gibi parçalanabilir, ufalabilir. Bugün elinde sımsıkı tuttuğu milletler avuçlarından kaçabilirler. Dünya yeni bir dengeye ulaşabilir. İşte o zaman Türkiye ne yapacağını bilmelidir… Bizim bu dostumuzun idaresinde dili bir, inancı bir özü bir kardeşlerimiz vardır. Onlara sahip çıkmaya hazır olmalıyız. Hazır olmak yalnız o günü susup beklemek değildir. Hazırlanmak lazımdır. Milletler buna nasıl hazırlanır. Manevi köprüleri sağlam tutarak. Dil bir köprüdür… İnanç bir köprüdür… Tarih bir köprüdür… Köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimizin içinde bütünleşmeliyiz. Onların (Dış Türklerin) bize yaklaşmasını beklemeyiz. Bizim onlara yaklaşmamız gerekli…”

2006 yılında arkadaşları ile birlikte bütün Türk dünyasından yazar ve şairlerini bünyesinde toplayan AVRASYA YAZARLAR BİRLİĞİ’ni kurar ve GENEL BAŞKANI olur. Günümüzde Türk dünyasının tek ortak edebiyat dergisi olan KARDEŞ KALEMLER ile DİL ARAŞTIRMALARI DERGİSİ’nin birlik adına sahibi oldu.

Bengü Yayıncılık aracılığı ile Türk Dünyasından edebiyat eserlerinin ülkemizde yayınlanmasına başladı. 100 civarında edebî eserin yayın yönetmenliğini yaptı.

Kardeş Kalemler, Türk Yurdu, Bilig, Yesevî, Yeni Türkiye dergilerinde yazıları yayınlandı.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldovya, Özbekistan, İran ve Rusya’da değişik dil ve lehçelerde Hikayeleri yayınlandı.

TRT Radyolarında BAŞKENT GÜNCESİ, YESİ YA DA TÜRKİSTAN VE KÜLTÜRÜMÜZ EDEBİYATIMIZ adlı radyo programlarının yapımcı ve metin yazarlığını yaptı.

TRT’de yayınlanan GÖNÜL BAĞI, GÖKKUŞAĞI ÇOCUKLARI, TÜRK ARAP ATI, YAYLALARIMIZ, DOST ELİ, DÜNYADA BUGÜN, PENCERE, KÜLTÜR EŞİĞİ isimli belgesel, dizi film ve televizyon programlarında metin yazarlığı, danışmanlık ve sunuculuk yaptı.

ALDIĞI ÖDÜLLER

2000 yılı Kazakistan Türkistan Şehri Hizmet Ödülü,

“Türkistan Yesevi'nin Şehri- Yesi'ye Dair” eseri ile TYB'nin 2003 yılı Şehir Kitapları dalında yılın yazarı ödülü,

2009 Özbekistan Kuraş Federasyonu Uluslararası Basın Ödülü,

2010 TÜRKSOY Basın Ödülü, Azerbaycan-Resul Rıza Vakfı Özel Ödülü,

Azerbaycan Yazarlar Birliği Bahtiyar Vahapzade Türk Dünyası Edebiyatına Hizmet Ödülü,

İLESAM 2012 yılı Türk Dünyası Edebiyatına Hizmet Ödülü,

2013 Azerbaycan Mikail Müşvik Ödülü,

17. Uluslararası Süleyman Birina Balkanlar Türk Kültürüne Hizmet Ödülü (Kosova) gibi ödüllerin sahibidir.Evli ve iki çocuk babasıdır.

ESERLERİ:

Tatarlar ve Tataristan (1997)

Türk Dünyası Üzerine Görüşler ve Politikalar (1998)

Türkistan: Yesevi'nin Şehri- Yesi'ye Dair (2003-II. Baskı 2014).

Son bir haftada sanki kol kola sözleşmiş gibi D. Mehmet DOĞAN, Dr. Yakup ÖMEROĞLU, Prof. Dr. Ersin Nazif GÜRDOĞAN ardı ardına giderken ister istemez ALLAH’ın rahmetinin daim olması dileğiyle Yahya Kemal BAYATLI’yı hatırlıyoruz:

“Tekrar mülâkî oluruz bezm-i ezelde;

Evvel giden ahbâba selâm olsun er enler.”

Dr. Yakup ÖMEROĞLU’nu Prof. Dr. Cemal KURNAZ Hocamızın şiiriyle uğurluyoruz. Mekanları Cennet olsun…

BİR YAKUP GEÇTİ

Çankırı’dan sökün etti

Türk yurduna akın etti

Uzakları yakın etti

Dünyadan bir Yakup geçti

Yıldız gibi akıp geçti

İçimizi yakıp geçti

Nadide bir inci idi

Milletin gönenci idi

Hepimizin genci idi

Dünyadan bir Yakup geçti

Yıldız gibi akıp geçti

İçimizi yakıp geçti

Dünyayı tuttu avazı

Birlik idi tek niyazı

Allah olsun ondan razı

Dünyadan bir Yakup geçti

Yıldız gibi akıp geçti

İçimizi yakıp geçti

Türk gönülleri doyuran

Tebessüm ile yoğuran

Bağırmadan da duyuran

Dünyadan bir Yakup geçti

Yıldız gibi akıp geçti

İçimizi yakıp geçti

Yeseviler nesli idi

Yunus Emre sesli idi

Türkçeye hevesli idi

Dünyadan bir Yakup geçti

Yıldız gibi akıp geçti

İçimizi yakıp geçti

Turan illeri yaslıdır

Balkan dağları pusludur

Gönül feleğe küslüdür

Dünyadan bir Yakup geçti

Yıldız gibi akıp geçti

İçimizi yakıp geçti

Bakmalara kıyamadık

Sevmelere doyamadık

Kara yere koyamadık

Dünyadan bir Yakup geçti

Yıldız gibi akıp geçti

İçimizi yakıp geçti

Gelin dostlar edelim ah

Bir can kayıp ettik eyvah

Yarlıgasın onu Allah

Dünyadan bir Yakup geçti

Yıldız gibi akıp geçti

İçimizi yakıp geçti

Cemal Kurnaz Ankara, 16 Ağustos 2024

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.