Fuat Tütüncüoğlu
Yüksek Emekli Maaşı Alabilmek Mümkün mü ?
Ne zaman Emekli olacağım .. Ne Zaman Emekli olacağım .. ve daha sonra Emekliliğiniz yaklaştığında “ Acaba Kaç Para Emekli Maaşı alacağım ? “ demeye başlarız.Emekli olduktan ve Emekli maaşı bağlandıktan sonra da “ Bu muydu yaaaa “ deriz.O nedenle Emekli maaşınızın yüksek olması için aşağıdaki kuralları uygulamanızda yarar vardır.
Türkiyede yaşayan vatandaşlarımızın yanı sıra Avrupalı Türklerin de en büyük arzusu emekliye ayrıldıklarında aylıklarının kendilerine yetecek kadar ve de düzenli olmasıdır. Kaygı ve dilekleri hem kendileri hem de eş ve çocuklarını rahat ettirme sorumluluğundan kaynaklanmakta. Biliyorsunuz emekli olabilmek için öncelikle prim gün sayısı, yaş ve sigortalılık süresini tamamlaması gerektiğini bir an için aklımızdan çıkarmıyoruz.
Avrupalı Türkler için ikinci kayda değer husus ise, aylık talep ettiğinizde ve aylık aldığınız sürece çalışmamak gerektiğini unutmamak gerekir. Yurtdışı borçlanma yoluyla aylık talep ettiğimizde çalışmama şartına ilave sosyal yardım almama ile ikamete bağlı sigorta ödeneği almama şartının yerine gelmesi gerektiği de bir başka hukuki hükümdür. Esas konumuz ise emekli aylığımızın yüksek olması için hangi kriterlere dikkat etmek gerektiğidir. Burada üç ayrı konudan bahsetmekte yarar bulunmaktadır.
1- Çalışma dönemi ve kazançlar
2- Yurtdışı Borçlanılan süre/prim ödeme miktarı ..
3- Aylık talep dilekçesinde bakmakla yükümlü kişi/kişiler
Önceki yazılarımda da sık sık bahsettiğim gibi ;
a.) Ödeme süreleri b.) Ödenen prime esas kazanç c.) Borçlanılan veya çalışılan toplam süre d.) Yaş e.) İstisnai durumlar Emekli hesabınızda dikkate alınan temel unsurlardır.
2000 yılı öncesine ait sürelerinizi borçlanmak maaşınız yükselteceğini peşinen vurgulayalım. Diğer yandan ülkemizde yurtdışına gitmeden önce sigortalılığınız var ise başta askerlik, doğum ve yurtdışı borçlanmasını ülkemizdeki çalışma tarihi sonrasına gelecek şekilde talepte bulunmanız aylığınızın bağlanması sırasında size yüksek aylık olarak dönecektir. Burada dikkat edilmesi gereken bir başka husus yurtdışı süreleriniz ikili sözleşmeye göre değerlendirildiğinden ülkemizden alacağınız aylığın düşürülmesine neden olmaz. Tam tersine emekli yaşınızı erken çekme ile yurtdışı borçlanma yoluyla ödeyeceğiniz prim gün sayısını düşürüp daha az bir bedel ödeyerek emekli olmanıza vesile oluşturur. Ülkemizdeki sigortalılığınız yurtdışı çalışma veya ikamet süresinden sonraya rastlıyorsa bu defa da borçlanılacak süre yeterli ise yurtdışı çalışma veya 18 yaş sonrası ikamet tarihinden başlaması yerinde olacaktır.
Avrupalı Türkler yurtdışı sürelerini borçlanır iken SGK Kurumu’na gönderdiği yurtdışı hizmet borçlanma talep dilekçesinin sadece hizmet satın alma olarak görmekte ve dilekçe doldurulmasında emekliliğe ne kadar süresi yetiyor ise ister bayan ister erkek olarak gün sayısı yazmakta. Halbuki ödemeyi yaptıktan sonra emekli aylık talebinde bulunduğunuzda SGK Kurumu aylığınızı hesap eder iken hangi dönemi borçlanmışsınız ve ödemişsiniz bu duruma bakarak aylığınızı hesap etmekte. Buradan da anlaşılacağa üzere borçlanma talep dilekçenizde 11. hane doğru doldurulmalı. Sosyal Güvenlik Sözleşmesine göre kısmi sözleşme aylığını tama çıkarmak isterken borçlanmak istediğinizde bu defa da 12. hane aylık hesabında size avantaj getiren bölüm işaretlenmeli.
Bu bölümlerin neden önemli olduğunu açıklayacak olursak devletimiz aylıkların hesaplanmasında iki önemli değişikliği 2000 ve 2008 yılında devreye koyduğuna göre her ikisinin sizlere olumlu ve olumsuz yansımalarından yola çıkışla yurtdışı borçlanmanın hangi süreleri kapsaması gerektiğine karar vermek gayet kolay. 2000 yılı öncesi maaş hesaplamalarının sigortalıya avantaj getirecek şekilde, 2008 yılında yürürlüğe giren yasanın karma sistem denilen yüksek kazancı ön plana çıkaran ve de vatandaşın aylığını bazı hususlara dikkat edilmez ise düşürdüğünü görmekteyiz. Demek oluyor ki varsa öncelikle 2000 yılı öncesi süreleri borçlanmak sizlerin lehine olduğunu bir tarafa yazalım. O halde yurtdışı borçlanma talep dilekçesini verir ve doldurur iken mutlaka 2000 yılı öncesi sürelere öncelik vermek gerekir. Sonuç olarak borçlanacağı günleri seçmeyen veya yanlış seçenler düşük emekli aylığı alır. Borçlanılacak süre belirtilmediğinde talep tarihinden geriye gidileceğinden aylığınızı kendi ellerinizle düşürmüş olmaktasınız.
Devam Edecek ..
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.