Veli Tiryaki
Seçim Oyunlarına Karşı Sandıklara Sahip Çıkın
30 Mart seçimlerine birkaç gün kala provokasyon, Twitter yasağı, Suriye İle savaş seçimlerin ertelenmesi gibi konular gündemimizi meşgul etmektedir. Yapılacak seçimin güvenliği konusuna toplumda tereddütlerin olması ciddi bir tedirginlik yaratmaktadır. Yerel seçimlere sayılı günler kala ortaya çıkan sandık skandalları “Tehlikeli bir seçim oyunu” başlığıyla basına manşet olmuştur. Bir çok yerde ölü ve aynı seçmene ait birkaç seçmen kağıdının olması güvensizliği artırmıştır.
Fazla sayıda oy pusulasının basılması, hayali olarak seçmenlerin türemesi üzerine sandık görevlisi partilileri uyardı. Partilerin il başkanlıkları tarafından yapılan çalışmada sandık görevlilerinin dikkat etmesi gereken kurallar net bir şekilde anlatılıyor.
Son yıllarda geçmiş bir çok seçimlerde de artık seçim ve sandık hileleri daha çok konuşulur oldu. Seçim güvenliği halkın sandığına sahip çıkmasıyla sağlanabilecektir.
Türkiye’de seçimlerin yönetim ve denetimini yargı organlarının güvencesindedir. Ancak yargıya bu kadar müdahale olunca insanların adalete ve yargıya da güveni kalmamıştır. Seçim güvenliği başlıca bir siyasi sorun haline geliyor. Avrupa Birliği ilk kez Türkiye’deki seçime gözlemci gönderiyor. Onlar bile ülkemizi hangi ülkelerin sınıfına koyduğunu düşünün.
Sandıklara gözlemci veren CHP, MHP ve SP sandık güvenliği için görevli partilileri eğitime aldı. Ayrıca il seçim kurulları sandık görevlilerini de eğitime almış yapılabilecek hileler konusunda görevlileri uyarılmıştır. Bu amaçla il başkanlıkları sandık güvenliği için partililerin nasıl davranması gerektiğini tek tek belirledi.
Sandık Kurulu’nda görev alacak başkanları da hukuka sahip çıkmalarını bekliyoruz. Torbalar değiştirilebiliyor, sandıklar, pusulalar değiştirilebiliyor. Bunun geçmişte birçok örneği görülmüştür. Son seçimlerde Ankara’da sayım sırasında elektriklerin kesilerek hile yapıldığı günlerce konuşulmuştu. Sandık başkanlarının hukuk ve YSK talimatları doğrultusunda görev yapmalarını bekliyoruz. Mürekkep olayı bir bizim için önemli bir güvenlik önlemiydi. Sahte seçmene yönelik olarak geri getirilebilir, daha zamanımız var.
Ankara da mühürler boş oy ve zarflar çalındı. Daha önceki bir çok yazımda bahsettiğim SEÇSİS sistemi ayrı sorun olarak karşımızda duruyor. Seçimlerde kullanılan yazılımlarda sıkıntıların Oy mühürlerinin çalınması ve sahte mühürlerin yapımını önlemek için YSK önlem almalıdır. Hakimler, sivil denetçileri halkın arasında dolaştırıp sahtekarlıkların yapılıp yapılmadığını denetlemesini sağlamalıdır.
Eskiden oy pusulalarını Türk Tarih Kurumu’nda basıldığında her bir sandığın ne kadar ihtiyacı varsa onu otomatik makineler ile paketlenip gönderilirdi. Biner ya da 5 biner kişilik sandıklarda kaç kişi varsa bir de yedek olurdu 3’te 1 oranında. Oy pusulasıyla ilgili bir sıkıntı olduğunda tutanakla yedek olanlar açılırdı. 30 mart için Fazla oy pusulası basılması bu güvensizliği artırmıştır. Hiçbir şekilde seçimlere gölge düşmemelidir
Türkiye’nin bütün kurumlarının şaibeli hale getirildiği bir dönem yaşıyoruz. Demokrasinin temel kaptanı olan Yüksek Seçim Kurulu da şüpheli hale getirilmesi doğru değildir. Oylar Seçim Kurulu’na varıp birleştirilene kadar hiç kimse yerini terk etmemelidir.Partilerin kendi seçim sandıklarına sahip çıkmaları, çok iyi korumaları lazım ve dikkat etmeleri lazım.
Herkes kendi tükenmez kalemini götürsün ve kendi kalemi ile imza atsın. İmza değişikliği ya da mürekkeple ilgili bir durum söz konusu olacağı için küçük bir tedbirdir.
Seçimlerde artık çağa uygun ve dünyaya uygun olan yöntemler kullanılmalı AB ve ABD’de dijital olarak oy kullanma yöntemleri vardır. Tamamen bilgisayar üzerinde şifre ile girilerek oy kullanılan yöntemler vardır. Ama onların güvenirliğini nasıl bizim ülkede sağlarız bilemiyorum. Ben ülkem adına ve vatandaş olarak yine sandıklara sahip çıkamayacağımızı ve hak edilmeyen oylar kazanılacağını düşünüyorum maalesef.
Seçimde nelere dikkat edilmeli?
Oy nasıl kullanılacak?
Seçmen, sandık başkanı tarafından verilecek olan birleşik oy pusulası ile birlikte üzerinde “EVET” yazılı mührü alarak kapalı oy verme kabinine girecek. Mührü birleşik oy pusulasında tercih ettiği parti veya varsa bağımsız adaya ait özel daire içine basacak. Daha sonra, katladığı oy pusulasını zarf içine koyacak ve sandığa atacak. Seçmen, mührü sandık kurulu başkanına verince oy verme işlemi tamamlanacak. Aynı sandık çevresinde belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclis üyeliği seçimlerinin birlikte yapılması halinde, bu işlem 3 seçim için de tekrarlanacak.
ENGELLİLER YARDIM ALABİLECEK
Körler, felçliler veya bu gibi bedeni engellilikleri açıkça belli olanlar, seçim çevresi seçmeni olan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilecek.
Seçmen kimlik tespiti
Seçmenin, oy verme işlemi sırasında nüfus cüzdanı, soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi veya sürücü belgesinden birini ibraz etmesi gerekiyor.
Kaç çeşit oy kullanılacak?
*Büyükşehirlerde: Büyükşehir, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi.
*Büyükşehir olmayan illerde: İl genel meclisi üyeliği seçimi, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi.
*Köyde: İl genel meclisi üyeliği seçimi, köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi üyeliği seçimi,
Oy zarf türleri
*TURUNCU ZARF: İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin turuncu renkli birleşik oy pusulası ve turuncu renkli zarf ile kullanılacak.
*MAVİ ZARF: Belediye başkanlığına ilişkin mavi renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclis üyeliğine ilişkin sarı renkli birleşik oy pusulası mavi zarfla kullanılacak. Büyükşehirlerde ise büyükşehir başkanlığına ilişkin beyaz renkli oy pusulasıda mavi zarfla kullanılacak.
*MOR ZARF: Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası mor renkli zarf ile kullanılacak.
Geçersiz oy pusulası
Seçim saatlerinin dolmasının ardından oy sayımında geçersiz olarak sayılacak oylar şunlar:
*Sandık kurulu tarafından verilen orijinal oy pusulaları dışındaki oy pusulaları.
*Üzerinde seçmenin adı, imzası vb. yazılar bulunan oy pusulaları.
*Sandık Kurulu’nun mührünü taşımayan oy pusulaları.
*Evet mührü basılmamış ya da birden fazla partiye evet mührü basılmış oy pusulaları.
*Zarfın içine oy pusulası dışında başka bir kağıt konulmuşsa, o oy pusulaları.
*Seçmenlere verilen zarfın üzerinde iki mühür bulunmalı. Biri ilçe seçim kurulunun diğeri ise sandık kurulunun mührü. Bunlardan biri eksik olursa o zarf geçersiz olur.
*Zarfın üzerinde seçmenin adını belli edecek bir işaret varsa geçersiz olur.
Seçmen cezaları
*Oy kullanmayan seçmenler adına oy atanlara 3-5 yıl hapis cezası.
*İki sandıkta birden oy kullananlara 3-5 yıl hapis ve ağır para cezası.
*İtiraz ve şikayetleri tutanağa geçirmeyen Sandık Kurulu üyelerine, 1 yıl hapis cezası.
*Seçim sonuçlarını değiştirmeye çalışan tutanakları tahrif edene 5-8 yıl hapis cezası.
Sandık görevlisi partililere uyarılar
Siyasi partiler, olası hile ve provokasyonlara karşı sandık başındaki görevlileri uyarıyor. Sandıklarda görevli partililerin dikkat etmesi gereken hususlar şöyle sıralanıyor:
*Siyasi parti veya adaya ilişkin propaganda amaçlı yayınların getirilmesine engel olun.
*Hiçbir nedenle sandık başından ayrılmayın.
*Oy kullanma işlemi başlamadan en az 1 saat önce görev yerinizde bulunun.
*Oyların sayımı sırasında Genel Merkez’deki yetkili kişilere sonuçları bildirin.
*Sandık görevlileri muhakkak sandıklardan aldıkları sonuçların kopyasını YSK’nın bilgisayarına girip ilgili sandıkla ilgili sonucunu mukayese etmeli.
*Sandık çevresinde, sandık kurulu başkan ve üyeleri, adaylar, milletvekilleri, o sandık bölgesinde kayıtlı seçmenler, görevli müşahitler ve bina sorumluları dışında kimsenin bulunmamasına dikkat edin.
*Seçim kurullarına, itiraza yetkili kişiler ile temsilcilerin belgelerine dikkat edin.
*Sandık çevresinde bir suç işlenmesi halinde, sandık kurulunun durumu tutanağa geçirmesini ve ilgili hakkında işlem yapmasını sağlayın.
*Oy kullanılmasına engel olmaya çalışanların hemen kolluk güçlerine bildirilmesini sağlayın.
*Oyların sayımı, dökümü ve tutanaklara geçirilmesi sırasında çok dikkatli olun.
*Tutanaklar, YSK’ya ve Genel Merkez’e ulaşıncaya kadar görev alanınızdan ayrılmayın.
*Tutanağın bir örneğini fotoğraflayın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.