Nevzat ARSLAN
İncirliova’da ’Jeotermale Hayır’’ Mitingi
‘’Jeotermale Hayır’’ mitingi 13 Mart 2015 Pazar günü İncirliova’da düzenlendi.
İncirliova çevre platformu tarafından planlanan mitingi, CHP İncirliova İlçe Başkanı Osman Gökmen ve Akçeşme Mahallesi Muhtarı Cemal Özbay organize etti.
Mitinge CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Aydın Tabipler Odası Başkanı Dr. Metin Aydın, Ayçep Platformu başkanı Mehmet Vergili, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri, çevreciler ve vatandaşlar katıldı.
Jeotermale Hayır mitingi değil de “ÇED raporsuz, geri dönüşümsüz ve kontrolsüz çevreye ve sağlığa zararlı Jeotermale hayır mitingi deme gerekliliğini tüm katılımcılar da dile getirmekte idi.
Oysaki, bu mitinge, köylülerimizin, çiftçilerimizin şalvarlı köylü kadınlarımızın katılmalarını ve haykırmalarını beklerdim. Sadece Yılmazköylü duyarlı bir bacımızın katılımı ve konuşması tesellimiz oldu.
Kısacası çevreye duyarlı, fakat bir tek dikili incir ağacı dahi olmayanların düzenlediği bir etkinlik olarak hafızalarda yer alacaktır.
Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan mitingde, alana getirilen tabut içerisine zeytin ve incir fidanı konulması da anlamlı idi. Aydın’da son zamanlarda jeotermal kuyularının giderek artması ve açılan kuyulardan atık suların salınması nedeniyle doğanın büyük zarar gördüğünü ifade eden çevrecilere Fenoman adlı güreş devesi de “ayçep” logosunu taşıyarak eşlik etti.
Mitinge katılanlar, ellerinde dövizlerle sloganlar attı.
ÇED raporu istenmemesi yanında reenjeksiyon yapılmayan Jeotermal işletmeciliğinin atıklarının çevreye ve insanlığa zararlı sadece üç beş firmanın kar hırsıyla onların karı için gerekli çalışmaları yapmadan önüne gelen yere kuyu açımıyla kanser artmış, su ve topak kirlenmiş ve de zehirlenmiştir.
2007 yılı sonrası ÇED yasasında yapılan değişiklikler ile jeotermal santraller "birinci derece gayri sıhhi müesseseler “içinde yer alırken yani ÇED alınması gerekli iken, ÇED alınması gerekli olmayan "ikinci derece gayri sıhhi müesseseler"içine sokuldu. Bugün tuğla fabrikası için ÇED zorunlu iken, jeotermal santraller için ÇED istenmemekte…
Magnezia antik kenti alanı içinde Ortaklar-Söke yolunda,Gümüşçay'ın solunda yer alan Höyük dibinde jeotermal santral kurulum amaçlı kuyu kazılması çalışmaları devam etmekte denilmektedir.
İmamköy'de sağlık ocağının bahçesine jeotermal kuyu çakmaya çalışılması haberi,
Hıdırbeyli'de sokakların içinden ve evlerin yanından, üstünden jeotermal boruların geçirildiği hayretle izlenmektedir.
Birinci sınıf tarım arazileri, incir ve zeytin bahçeleri, yerleşim yerlerinin yanına ve içine jeotermal santraller, kuyular yapılmaktadır.
Magnezia örneğinde olduğu gibi tarihi yerleşim yerlerine de kuyular açılması da şaşkınlık yaratmaktadır.
Peki Aydın’da Çevre İl Müdürlüğünün bu konuda bir diyeceği yok mu?
2015 yaşam endeksine bakıyoruz.
Aydın ilimiz, Ege Bölgeside sonuncuyuz. Çalışma hayatında sondan ikinci, gelir durumunda sondan üçüncü, sağlık şartlarında sondan dördüncü, güvenlikte sondan ikinci, sivil katılımda sonuncu, sosyal yaşamda sonuncu, yaşam memnuniyetinde sondan ikinciyiz. Eğitimde de sondan üçüncüyüz.
Yapacak çok işimiz var, çok…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.