Fuat Tütüncüoğlu
Hayırlı Olmasını Diliyorum
Değerli okurlarım,dün adı yerel fakat genel bir seçim havasının ardından oylarımızı kullandık.Bu seçim sonuçlarının Sandığa nasıl yansıdığının resmi olmayan sonuçlarını göreceğiz.Her ne sonuç olursa olsun , Bu günün Ülkemiz için yeni umutların yeşerdiği bir gün olmasını umud ediyor ve diliyorum.
MERAK EDİYORUM
Gazetemizde yazan bir Sosyal Güvenlik uzmanı olarak,Uzmanlık alanım dışında yazı yazmamaya özen gösteriyorum.
Fakat şiddetle rahatsız olduğum bir konudan bahsetmeden edemeyeceğim.
Aydın’da ve İzmir’de ofislerim olması ve evimin Aydın’da olması sebebiyle, yaklaşık 10 yıldan bu yana her gün aracımla Aydın’dan İzmir’e gelip-gidiyorum.
Kısıkköy ile Havaalanı yolu üzerinde bugüne kadar hızdan dolayı herhangi bir kaza olduğunu görmedim, eğer yanılıyorsam İzmir Trafik Şube Müdürlüğünün beni aydınlatmasını isterim.
Fakat ben şahit olmadım.
ALLAH rızası için bu güzergaha her gün radar konur mu ?
İzmir’e neden geliyorsunuz der gibi her gün onlarca insana ceza kesilir mi ?
Üstelik bildiğim kadarıyla radar kontrolü yapılan yerlere belirli bir km. öncesi uyarı levhası asılması gerekmez mi ?
Radar uygulaması trafiğe düzene sokmak için yeterli bir sebep mi ?
Bir bölge de kazaların sıkça yaşanmasından dolayı radar yada trafik önlemi alınabilir ve alınmalıdır fakat inatla bu bölgede böylesi trafik eziyetine bir anlam veremiyorum.
önce yada sonra
Bornova’dan yazan ve isminin açıklanmasına istemeyen 1983 Doğumlu ve bir çocuk annesi bayan okurum 2000’li yıllarda çalışmaya başladığını şu an için 4 bine yakın gününün olduğunu ve çocukluğunda geçirdiği bir rahatsızlık nedeniyle sol kolunu kaybettiğini ve ilk önce %70 rapor almasına karşın daha sonra bu raporunun %60’ın altına düşürüldüğünü ve bu şartlar çerçevesinde nasıl malulen emekli olabileceğini sormaktadır.
Bu bayan okuruma öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Malulen emekli olmak için ilk defa sigortalı olunan tarihte engelli veya hasta olmamak gerekiyor. Rahatsızlığınız çocukluktan olduğundan malulen emekli olamazsınız. Ancak, raporunuzun yüzde 60’ın altında onayladığına göre, vergi indirim hakkı almış olmanız gerekir. Yani bu %60’ın altı %58 civarında ise vergi indirim hakkı alırsınız. Ve engellilere tanınan erken emekli olma hakkından yararlanabilirsiniz. Bu haktan yararlanarak, hangi şartlarla emekli olunacağını, 6 Ağustos 2003 tarihindeki sigortalılık süresi belirliyor. Başlangıcınızı tarih(gün, ay, yıl) olarak bildireceğiniz yerde sadece yıl olarak bildirmişsiniz. Oysa bir gün bile emekli olma şartlarını değiştiriyor. Sorunuzu 6 Ağustos 2003 den önce sigortalı olduğunuz varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Bu tarih itibariyle sizin gibi 3 yıldan fazla 6 yıldan az süredir sigortalı olan vergi indirim hakkı almış 3 ncü derece engelliler emekli olmak için; 18 yıl sigortalılık süresi, 4080 gün prim ödeme şartlarına tabi bulunuyor. 80 gün daha prim ödeyerek, 4000 ün olan priminizi 4080 güne tamamlamanız şartıyla, 2018 yılı iççinde 18 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
ANAYASA MADDE 60
Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir.
Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.Devletimiz Anayasa gereğince Sosyal Güvenlik Hukukunu düzenleyerek çalışanlarına sahip çıkmış ve SGK yı oluşturmuş.
Oluşturmuş ta ; Bu SGK layıkıyla vatandaşın Sosyal Güvenliğine sahip çıkıyor mu ?
01/10/2008 yılında çıkan adı reform denilen yasa ile Dul-Yetimlere bağlanacak olan Ölüm aylıklarında Borçlanma hakkını neden vermiyor ?
Bu sorunun yanıtını ileriki yazılarımda sık sık dile getireceğim.
İyilikle ve Sosyal Güvenlikle Kalın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.