Gazetecilik mesleği

Gazeteci kamuoyunu bilgilendiren kişidir. Toplumda olan olayları inceler. Değerlendirir. Yorumlar. Bunları yazıya döker ve yayına hazır hale getirir.

Meydan Larous gazeteci tanımını şöyle yapar ''gazeteci çalışan, işi haber toplamak, yazı yazmak ve çeşitli şekillerde gazetenin hazırlanmasına katkıda bulunan kişidir.''

Çalışan gazeteciler günü gazetecilik mesleğinde çalışanlar için 1961 yılından bu yana Türkiye'de kutlanan özel günlerden biridir. 4 Ocak 1961 tarihinde kabul edilen 212 sayılı kanun düzenlemesiyle Resmi gazetede yayınlanmıştır.

Gazeteci düşüncelerini yazıya döker. Bunun için de düşüncelerini yorumlar. Bu yorumlarını başkalarına yazısı ile aktarır. Olayları izler. Her ortamda çalışmaya gönüllüdür. Devamlı okur. Devamlı çevresindeki olayları ve değişimleri gözlemler ve inceler. İnsanlarla iyi iletişim kurmaya çalışır. Devamlı meraklı bir yapıya sahiptir. Her zaman her koşulda çalışma kabiliyetindedir. Açık havada, soğukta, sıcakta tören alanında, savaş ortamında çalışmaya gönüllüdür. Her an bir riskle karşılaşabileceğinin bilincindedir. Bazen evinden günlerce uzakta bir olayın ve bir kişinin peşinde koşabilir.

Zamanımızda internet gazeteciliği denen bir olgu gelişmiştir. Artık gazeteciler aradıkları kaynaklara daha kolay erişebilmektedirler. Yine gazetecilikte araştırmalı gazetecilik olayı önem kazanmaya başlamıştır. Bunu ilk defa ABD de 1800’lü yıllarda çıktığı belirtilmektedir. New York Times gazetesinde bir gazete muhabiri araştırarak bir siyasi yolsuzluk olayını ortaya çıkarmıştır. Bu zamandan beri araştırmacı gazetecilik gelişerek zamanıma kadar gelmiştir.

Gazetecilikte önemli olan konulardan en önemlisi kamu yararının gözetilmesidir. Diğer önemli bir konu araştırılan veya verilen haberlerin gerçek belgelere ve bilgilere dayandırılmasıdır. İnsanların güvenirliğinin kazanılmasıdır. Bizde Uğur Mumcu bu gazeteciliğin en önemli temsilcisi sayılabilir.

Günümüzde bir yere bağlı olmadan gazetecilik yapan gazetecilerde ortaya çıkmaya başlamıştır. Bunlara bağımsız gazeteci denilmektedir. Bu gazeteciler dijital verilerden yararlanarak bazı haberleri daha hızlı ve kolay şekilde kitlelere yayabilmektedirler.
Zamanımızda İnternet gazeteciliği de başlamıştır. Kağıt, mürekkep ve yer ihtiyacı olmadan internet gazeteciği yapılabilmektedir. Okuyucularda para vermeden bu haberleri internet gazetesinden okuyabilmektedirler. Günün iş yoğunluğu içinde bir tabletten veya bir telefondan bu gazeteler sayesinde olaylara anında ulaşabilmekte ve haberleri takip edebilmektedirler.

Twitter da bu haber kanallarından olmaya başlamıştır. İnsanlar rastladıkları olayları veya etkinlikleri bu yolla anında kitlelere yaymaktadırlar.

Kaymakamlığım sırasında yerel gazeteler sahipleriyle devamlı sıcak ilişikler içeresinde bulundum. Bu gazeteciler önlerindeki harf kutularından harfleri tek tek alıp dizer geleneksel makinalarında gazetelerini basarlardı. Bu gazeteler bazen bir veya iki sayfa olurdu. Bu gazetecilerin bir amacı da bulundukları yerdeki resmi ilanları almak ve hayatlarının devam ettirmekti. Bir veya iki sayfaya birkaç haber birkaç makale ve ilan koymaya çalışırlardı. Bazı yerlerde de bir kişinin üç değişik isimle gazete çıkardığını gördüm. Amaç resmi ilanlardan daha fazla pay almak olmalıydı. Bu gazeteciler genelde alaylı gazetecilerdi. Bazı yerlerde gazetelerinin yanında yerel dergide çıkardıkları olurdu. Ama bu yerel gazeteler bulundukları yerin arşivi sayılır. Eğer iyi tasnif edilirse ve korunursa tarihi belge niteliği taşırlar. Çalıştığım yerlerde sabah erkenden ilk işim o gün çıkan yerel gazetelere bakmak olurdu. Yazdığım bir makalenin, öykünün veya bir şiirin yayınlanması beni sevindirirdi. Zaman zaman gazeteciler yanıma gelirdi. Onlarla bulunduğumuz yerdeki ihtiyaçlar hakkında ve yapılabilecek yararlı işler hakkında sohbet ederdik.

Aydın’da vali yardımcısı olarak çalıştığım zaman gazete muhabiri arkadaş yanıma geldi. Hükümetin önüne Atatürk heykeli yaptırmayı önerdi. Bende Aydın'da bir müteahhitte söyledim. Müttehit kabul etti. Yapımı üslendi. Valiliğin önüne Atatürk heykelini yaptırdık. Bazı ilçelerde köy denetimlerine gazeteci arkadaşları da götürür ve beraber inceleme yapardım.

Eğer devlet görevlileri gazetecilere iyi davranırlarsa bir yerde gazeteciler o devlet görevlilerinin bulundukları yerde gözleri ve kulakları olur. Onlardan halkın isteklerini ihtiyaçlarını kolaylıkla öğrenebilirler.

Bu nedenlerle yerel gazeteciler desteklenmelidir. Bu vesileyle fedakâr çalışkan ve kalbi insan sevgisi ile atan tüm gazetecilerin 10 Ocak gazeteciler gününü kutlarım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum