Şerif KUTLUDAĞ
“Dünya Çocuk Kitapları Haftası”nda
Çocuk kitapları yazarı: HASAN KALLİMCİ
Kasım ayının 2. Pazartesi ile başlayan; içinde bulunduğumuz hafta“Dünya Çocuk Kitapları Haftası”dır.
Mademki hafta dünya çocuk kitaplarına adanmış ben de ömrünü çocuk kitapları yazımı üzerine adamış ve çok sayıda kitaba imza atmış bir yazardan; Hasan KALLİMCİ’den söz edeceğim bu yazımda.
Nereden başlayayım anlatmaya derken birden en son kitabını –kendi ifadeleriyle- tanıtarak başlayayım dedim değerli okurlarım.
“ULU DAĞLARIN AVCILARI”Haziran 2024 tarihinde, Ankara'da basılmış olan, çocuklarımız için yeni bir destan roman:
Yıllardır süren, çocuklarımız için Türk destanlarını romanlaştırma çalışmasına 23.'sü eklenmiş olur: “Ulu Dağların Avcıları” kitabı ile.
*Bu kitapta, konuları birbirine çok benzeyen iki destan kurgulanarak roman tarzında yazılmıştır: Karaçay Malkar Türklerinin Uvçu (Avcı) Biynöger Destanıile Kırgız Türklerinin Kococaş Destanı.
*Eser aynı zamanda bir "Çevre Koruma" kitabıdır. Haddinden fazla geyik ve dağ keçisi avlayan avcılar cezalandırılıyor.
*Temin adresi Ankara MİNGİ TAV KARAÇAY-MALKAR Derneği’dir. “Verdikleri destekten dolayı, bu derneğin yönetim kurulu üyelerine, Ufuk TUZMAN Bey'e, Prof. Dr. Ufuk TAVKUL'a teşekkür ediyorum” diyor yazarımız.
Çocuk kitapları yazarı Hasan KALLİMCİ, bir de müjde veriyor yeni ders yılı için: “Yeni ders yılında 2024-2025 5 hikaye kitabım çocuklarımızın, öğretmenlerimizin ve öğrenci velilerimizin ellerinden öpüyor. İşte bu 5 kiap:
“Arzu Kız”, “Arıları Sulama Vakfı” , “Bülbüller Ağlamaz”, “Engelli Kız” , “Maymun Gözünü Açtı. Temin adresleri: Çınaraltı Yayınları ve hepsikitap.com
NOT: Bu kitaplar 3.4.5. sınıf öğrencilerine hitap etmektedir:
Hasan Kallimci, yazdığı eserlerde; masal, hikâye, roman, şiir, mani, tekerleme, bilmece, tiyatro eseri, efsane ve destan gibi edebiyatın her dalını değerlendirmekte ve çocuklarımızın edebî tatlar almasını sağlamaya çalışmaktadır.
Kısa süre önce yayınladığı “BALASAGUNLU YUSUF-Kutadgu Bilig’in Romanı” ,“BİLGİN ŞEHZADE-İlk Türkçe Sözlüğün -DLT- Romanı”ile MEB öğrencileri için çok önemli çalışmalara imza atan Hasan Kallimci’yi şimdi de Dr. Öğr.Üyesi Müzeyyen ALTUNBAY’ın Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğünde yazdığı makaleden alıntılarla tanıyalım:
Denizli’nin Sarayköy ilçesinde doğan Hasan Kallimci, ilk ve ortaokulu Sarayköy, Öğretmen Okulu'nu Nazilli’de okudu. Sarayköy/Aşağı Tırkaz köyünde başladığı öğretmenlik görevini Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde sürdürerek tamamladı. Mesleğinin son beş yılında Denizli Halk Eğitimi Merkezinde müdür yardımcılığı yaptı. 1994’te emekli oldu.
Pek çok ulusal gazetede yazıları yayımlandı. Ak, Töre, Bozkurt, Türk Edebiyatı, Türk Dili, Türk Yurdu, Bizim Ocak, Tarla, Yeni Kervan, Eğitim, Geçmişten Günümüze Denizli gibi dergilerde yayımlanmış hikâyeleri bulunmaktadır. Hasan Kallimci; roman ve tiyatro dallarında çeşitli ödüller de aldı.
“Emekliliğini takiben mahalli bir gazetede köşe yazarlığı, mahallî bir televizyonda genel müdürlük yapan yaptı. ilerleyen yıllarda çocuk edebiyatı ve hikâye dallarında eserler vermeye başladı.. Hâlen çocuk edebiyatı alanında yazmaya devam etmektedir”
Eserlerinde ağırlıklı olarak millî-manevi değerleri konu edinmesiyle dikkat çeken Kallimci, çocuk edebiyatının pek çok dalında ürün vermiştir.
Yazarın dikkat çeken bir diğer yönü, eserlerini farklı sınıf seviyelerini gözeterek hazırlamış olmasıdır: Okul öncesinden 8. sınıfın sonuna kadar her seviye için yazdığı kitaplar,
yardımcı kaynaklar arasında olup çocukların okuma gelişimine katkıda bulunmaktadır. Birinci sınıf öğrencileri için hazırlanan Kavgacı Horoz, Bilgiç Kedi, Şarkıcı Kuğu vb. gibi eserlerde illistrasyonlar geniş yer tutar. İlerleyen seviyelerde yazarın eserlerinde ele aldığı temel değerlerin de farklılaştığı görülür. Örneğin, ikinci sınıf öğrencileri için yazdığı Küçük Anneler, Kırık Ayna, Gerçek Zenginlik, Damlacıklar, İki Dostun Yolculuğu vb. kitaplarda temel değerlerden olan dürüstlük, toplum hayatı, millî-manevi değerler, kahramanlık, yardımlaşma, cesaret gibi konular ele alınmıştır. Bununla birlikte yazarın konusunu tarihten alan eserlerinin sayısı da bir hayli fazladır.
Yazar hakkında yapılmış çalışmalardan örnek verecek olursak:
***Teke, Serkan, Çocuk Edebiyatı Yazarı Hasan Kallimci’nin Öykülerinin Okunabilirlik Açısından Değerlendirilmesi.Yüksek Lisans Tezi. Sakarya Üniversitesi. 2016
***Türkmen, Fikret ve Adem Öger (2006). "Türk Çocuk Edebiyatında Denizlili Bir Yazar: Hasan Kallimci". Uluslararası Denizli ve Çevresi Tarih ve Kültür Sempozyumu (6-7-8 Eylül 2006). Denizli: Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi.
***Çakır, Rüştü, Türk’ün Evlatlarına Adanmış Bir Ömür; HASAN KALLİMCİ”
Daha fazla bilgi edinmek isteyenler şu siteyi ziyaret edebilirler:
http://www.hasankallimci.com/hayati.html
Çok değerli yazarımız Hasan KALLİMCİ’yi ne kadar yazsam yine de eksik kalacağını bildiğim için, tanıtım yazımı burada noktalamak isterken şu hususlara dikkat çekmeden de geçemeyeceğim:
Çağımız teknolojinin özellikle de dijital teknolojinin gün geçtikçe insan hayatının hemen her alanında egemen olmaya başladığı bir süreci yaşıyoruz. Şehirlerimizde hemen her köşe başında satılan gazetelerin gözükmez olduğu bir gerçekle yüzleşiyoruz.
Yetişkinler için hazırlanan e-kitap ve sesli kitap uygulamalarının yaygınlaştığını, buna rağmen fiziki kitapların yerini koruduğunu belirtmek gerekiyor sözün burasında:
GÜL/AYDIN… SEVGİLERİMLE…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.