Diz protezinde robot dönemi

Diz protezinde robot dönemi

Dünyada giderek yaygınlaşan robotik protez cerrahisi ile dizdeki eğrilik ve hareket kısıtlılığı milimetrik olarak hesaplanarak, protezin dize tam olarak oturması sağlanıyor.

Dünyada giderek yaygınlaşan robotik protez cerrahisi ile dizdeki eğrilik ve hareket kısıtlılığı milimetrik olarak hesaplanarak, protezin dize tam olarak oturması sağlanıyor. Medicana Sağlık Grubu Ortopedi Bölümü'nden Prof. Dr. Devrim Akseki, "Robotik cerrahiyi savunan bilimsel çalışmalar, bu teknikle yapılan ameliyatların başarılı sonuçlar verdiğini gösteriyor" dedi.

Diz eklemlerinde sıvı kaybı, kireçlenme, kıkırdak dokusunun bozulması gibi sorunlar ilerleyip kişi, günlük hayatındaki basit işleri bile yapamayacak hale geldiğinde diğer tedavilere de yanıt alınamıyorsa protez öneriliyor. Son yıllarda robotik teknikle uygulanmaya başlayan diz protezi ameliyatlarının hastanın hareket etmesini kolaylaştırdığını belirten Medicana International İzmir Hastanesi Ortopedi Uzmanı Prof. Dr. Devrim Akseki, "İyi yapılmış bir diz protezi ile kişi, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme, hatta yürüyüş, jogging gibi ufak birtakım sporları da yapabilme şansına sahip oluyor" şeklinde konuştu.

Robot kılavuzluk yapıyor

Dünyada giderek yaygınlaşan robotik protez cerrahisi tekniğinin, klasik diz protez ameliyatından farkının robotun cerraha kılavuzluk etmesi olduğunu söyleyen Akseki, sözlerine şunları ekledi: "Robottaki sensörler ve kameralar yardımıyla, dizdeki eğrilik ve hareket kısıtlılığı insan gözünün algılayamayacağı bir hassasiyetle hesaplanıyor ve kemik kesisi buna göre yapılıyor. Böylece protezin dize tam olarak oturması sağlanıyor. Deneme protezleri ile dizin son durumu, kontrol edilip gerçek protez yerleştiriliyor. Burada işi yine cerrah yapıyor ama robotun milimetrik hesaplamalarına göre yönlendiriliyor."

Çabuk iyileşme olanağı

Prof. Dr. Devrim Akseki, robotik cerrahiyi savunan bilimsel çalışmalarla ilgili şöyle konuştu: "Araştırmalar, robot ile yapılan protez cerrahilerinde protezin yerleşme mekaniğinin çok daha kesin bir yöntemle yapıldığını savunuyor, başarılı sonuçlar verdiğini gösteriyor. Bizim de deneyimlerimiz ve gözlemlerimiz de bu yönde. Robot sayesinde neyi ne kadar kestiğimizi çok iyi biliyoruz. Bu çalışmaların sonuçlarına göre robotik cerrahide uygulanan protezlerde, hastalar daha erken hareket etmeye başlıyor ve daha az ağrı yaşayabiliyor. Protezin neden olduğu yabancı cisim hissi az oluyor, böylece hasta kısa sürede sosyal hayatına dönebiliyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.