Veli Tiryaki
Demokrasi Ayıbı “ Sansür”
Aslında bu hafta sizlere İnternetin güvenli kullanımı konusunda bir yazı planlamıştım. Özellikle gençlerimizin sosyalağ ve oyun bağımlılığı ve sonucunda onlıne oyun platformlarında geçirdikleri uzun süreli ve İnternetin muhtemel riskleri daha sonraki yazılarımızda işleyeceğiz.
İnternet yayınlarına yeni kurallar getiren düzenlemenin mecliste muhalefetin sert muhalefetine rağmen Ak parti oyları ile yasallaşması ülkemizde son günlerde sıkça karşımıza gelen Basın ve İfade özgürlüğünün kısıtlanması SANSÜR uygulamasını yine gündemimize yerleştirdi. Basın hürriyeti açısından geri bir adım atılmış oldu.
Uygulama neler getiriyor bir göz atalım.
Artık yeni düzenlemeyle Telekomünikasyon İletişim Başkanının emriyle internet yayınları durdurulabilecek. Bu acil uygulamada hakim kararı aranmayacak. Yürütme yargının önüne geçmiştir.
Çin İran ve Suudi Arabistan’da uygulanan bir yöntem olan DNS tabanlı ve IP tabanlı engelleme ile engelleme zorunlu hallerde internet sitesinde yapılan yayının tümüne yönelik erişimi engelleyebilecek. “Bu yasa siyasi iktidara internet haberleşmesine direkt müdahale yetkisi vermektedir. Böylece iktidarın sansürcü uygulamalarına bir yenisi daha eklenmiştir.
İçerik sağlayıcı TİB’in talep edeceği tüm bilgileri TİB’e verecek ve TİB’in talep ettiği tüm tedbirleri almakla yükümlü olacak. Acil kararlar dışında internet sitelerine engelleme öncesi uyar-kaldır mekanizması işletilecek.
Yer sağlayıcı yer sağladığı hukuka aykırı içeriği haberdar edilmesi halinde yayından çıkarmakla hükümlü olacak.
Yasa ile uygulanacak yöntemler sektöre zaman, eleman ve kaynak konusunda ek bir yük getirecek, orta vadede ise bu ek masraflar internet kullanıcısının faturasına yansıyacaktır.
Ayrıca bu tür teknikler herhangi bir şekilde kötüye kullanıma açık ortamlar yaratıyor. Böyle bir durumda internet erişim hızının düşmesi de söz konusu olabilir.
Siber güvenlikle ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından alınacak önlemleri belirlemek, hazırlanan plan, program, rapor, usul, esas ve standartları onaylamak ve bunların uygulanmasını ve koordinasyonunu sağlamak amacıyla Siber Güvenlik Kurulu kurulacak.
İnternet yayıcıları derneği başkanı tayfun Sırmanın dediği gibi; Türkiye bugün yeni bir utançla uyandı. Yargı devre dışı bırakılarak yasaklamalar TİB’in keyfiyetine teslim edildi. Dünya sıralamasında Suudi Arabistan, Çin, İran Vietnam gibi ülkelerle internet düşmanı ülkeler kategorisinde yerimizi aldık.
İnternete sansür olarak çıkarılana yasa Temel hak ve özgürlüklere vurulan bir darbedir. Halkın haber alma özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik bu yasa derhal kaldırılmalıdır. Cumhurbaşkanımızın bu yasayı geri göndereceğine inanıyoruz. Kendiside aktif bir İnternet kullanıcısı olan Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün ülkenin talebine olumlu cevap vererek Veto etmesi en büyük temennimiz.
Başbakan Erdoğan’ın Habertürk’e talimat vererek MHP lideri Devlet Bahçeli’nin haberini kaldırması ile ilgili ortaya çıkan ses kayıtları bugüne kadar darbe dönemlerinde bile görülmemiş bir sansür uygulamasıdır. Hele basının aranarak seçim anketlerine müdahale edilmesi kabul edilemezdir. Onurlu şerefli medya mensuplarının bu durumda hiçbir ses çıkaramamaları düşündürücüdür. Bu durumu içlerine nasıl sindirebiliyorlar anlamıyorum. Beni rahatsız etti. Gazeteci örgütleri neden susuyor o ayrı bir konu. Bu sessizliğin arkasında IPI uluslar arası basın enstitünün 2013 basın özgürlük raporuna göre Türkiye’nin dünya çapında en fazla gazetecinin tutuklandığı ülke olması mı acaba?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.