CHP’li Evrim Karakoz’dan ücretsiz okul yemeği teklifi

CHP’li Evrim Karakoz’dan ücretsiz okul yemeği teklifi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, TBMM’de verdiği kanun teklifi ile çocuk yoksulluğuna dikkat çekerek, ilköğretim ve ortaöğretim devlet okullarında öğrencilere bir öğün ücretsiz okul yemeği verilmesini istedi.

Karakoz teklifinin gerekçesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verilerine göre 2023 yılında 4 milyon 989 bin 456 hanede yaşayan19 milyon 957 bin 824 vatandaşın devletten aldığı sosyal yardımlarla geçimini sağladığına dikkat çekerek, “AKP’nin 22 yıllık iktidarında uyguladığı yanlış politikalar vatandaşlarımızı her geçen gün daha da yoksullaştırmıştır. Bugün neredeyse her 4 kişiden 1’i sosyal yardıma muhtaç haldedir.” dedi.

“CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ YOKSULLUĞU DAHA DA DERİNLEŞTİRDİ”

Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne geçişle birlikte sosyal yardım alan hane sayısının1 milyon 494 bin 524 arttığını ve yoksulluğun daha da derinleştiğini belirten Karakoz,“Yoksulluk sarmalından en çok çocuklarımız etkilenmektedir.Türkiye’de en az 6,5 milyon çocuk beslenme ve gıda krizinden doğrudan etkilenen şiddetli yoksulluk içinde yaşamaktadır. Her 5 çocuktan 1’i yetersiz beslenmekte, her 4 çocuktan 1’i de okula aç gitmektedir. Birçoğu da öğün atlamaktadır.” dedi.

“YETERSİZ BESLENEN ÇOCUKLAR ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ YAŞIYOR”

Yoksulluğa bağlı olarak yetersiz beslenen çocukların gelişimsel dönemlerinin olumsuz etkilendiğini ifade eden Karkaoz, “Yetersiz ve dengesiz beslenen çocuklarımız fiziksel, ruhsal ve bedensel olarak yaşıtlarından geri kalmakta, aynı zamanda dikkat dağınıklığı algılama zorluğu ve öğrenme güçlüğü yaşamakta ve okul başarıları da belirgin düzeyde düşmektedir.” dedi.

“BİR ÖĞÜN SAĞLIKLI OKUL YEMEĞİNİN MALİYETİ GÜNLÜK 200-250 LİRA”

Gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle dar gelirli ve yoksul ailelerin çocuklarının beslenme çantasına ne koyacaklarını kara kara düşündüğünü söyleyen Karakoz; “Bugün bir veli çocuğunun beslenme çantasına iki poğaça, bir meyve suyu ve bir su koysa günlük maliyeti 50 lira, aylık maliyeti ise yaklaşık 1.000 lira olmaktadır. Ya da bir öğrenci kantinden bir tost, bir ayran ve bir su alsa günlük maliyeti 75 lira, aylık maliyeti de yaklaşık 1.500 lira olmaktadır. 2 çocuğu okula giden bir ailenin bir öğün okul yemeği gideri minimum 2.000 - 3.000 lirayı bulmaktadır. Sağlıklı bir öğün okul yemeğinin maliyeti ise günlük 200-250 liradır.” dedi.

“AKP YOKSULLUĞU YÖNETMEYE ÇALIŞIYOR VE BUNUNLA ÖVÜNÜYOR”

Evrim Karakoz, Türkiye’deki yoksulluğun ve çocukların aç bırakılmasının en büyük sorumlusunun AKP iktidarı olduğunu belirterek, “Yoksulluğu ortadan kaldırmak ve çocuk yoksulluğuna çözüm üretmek yerine yoksulluğu yönetmeye çalışıyorlar; hatta milyarlarca lira sosyal yardım yapmakla adeta övünüyorlar.” dedi.

“ÇOCUK YOKSULLUĞU MÜCADE EDİLMESİ GEREKEN ÖNCELİKLİ MESELEDİR”

Çocuk yoksulluğununhükümetlerin mücadele etmesi gereken ilk ve öncelikli mesele olduğunu belirten Karakoz, “Devletimiz her öğrencinin sağlıklı bir öğün yemek ile temiz suya erişimini karşılamalıdır.Geleceğimiz dediğimiz çocuklarımızın okullara aç gitmesi, öğün atlaması, yatağa aç girmesi ve açlıkla sınanması kabul edilemez.” dedi.

Karakoz, “TBMM Başkanlığına sunduğumuz kanun teklifimiz ile örgün eğitim kurumlarında eğitim gören her öğrenciye ve çalışan personellere bir öğün ücretsiz öğle yemeği verilmesini öneriyoruz.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.