Şerif KUTLUDAĞ

Şerif KUTLUDAĞ

Bilim insanı olmak, kültür ve sanata engel mi?

Eğitim sistemimizde genel yapılan yanlışlardan birisi şudur: Aileler çocuklarını geleceğe hazırlarken “Aman yavrum derslerine çalış!.. Sporla, müzikle, tiyatroyla, şiirle vb kültür sanat etkinliklerinde sakın yer alma… Bunlar sana zaman kaybettirir. Yorulursun, ilgin kültür sanat yanına kayar. Bu da sana sınavlarda kaybettirir. vb.” sözlerle onu koruduklarını zannederler.

Ailelerin şey, sınavlarda ona puan kazandıracak olan fen bilgisi, matematik, biraz da Türkçe konularında çalışması ve sınavlarda başarılı olmasıdır.

Bu söylediklerimi 1983- 1991 arasında görev yaptığım DAL=Denizli Anadolu Lisesi yıllarında Anadolu Lisesine hazırlanan ilkokul öğrencileri için olmazsa olmaz bir program yöntemi olduğunu görmüşümdür.

Halbuki insanın nasıl bilgi edinmeye ihtiyacı varsa, yorulan beynini ve daralan ruhunu da dinlendirmeye ihtiyacı vardır. Bunun da yolu ders dışı zamanlarını planlayarak beyin ve ruh olarak da sağlam bir kişilik kazanmasına yol açmak ve yardımcı olmaktır.

Batı kökenli okullarda, ilk hedef kesinlikle sınav başarısı olmamıştır. Öğrencinin beden, ruh ve beyin eşgüdümünde öz güvenli bir birey olması hedeflenmiştir.

Bu tercihlerin hayata yansımaları da şöyle olmuştur. Anadolu çocukları tıp, mühendislik, öğretmenlik vb alanlarında çok başarılı olup çalışırken, batı kökenli okullarda yetişenler ise kurum ve kuruluşlarda yönetici ve karar verici konumlarda yer almışlardır.

Niçin mi yazıma böyle bir giriş yaptım değerli okurlarım? 3 Aralık 2024 Salı günü tesadüfen TRT2’de “Göz Hizası” programına takılıyorum… Sonradan Prof. Dr. İsmail Hakkı AYDIN’ın konuşmacı olduğunu öğrendiğim programı dinledikçe yerime âdetâ çivileniyorum. Program bitince google’den Aydın Hocanın biyografisine bakıyorum. Okudukça öylesine şaşırıyorum ki anlatamam!..

İşte bu şaşkınlığımın sonucunda Aydın hocayı siz değerli okurlarımın da tanıması için yazımda Prof. Dr. İsmail Hakkı AYDIN hocayı tanıtıyorum.

Prof. Dr. İsmail Hakkı AYDIN’ın BİYOGRAFİSİ

Tıp Profesörü, Şair ve Yazar, İlahiyatçı, Bilim İnsanı, Müzisyen, Hattat, Edebiyatçı, Beyin Cerrahı, Düşünür, Güftekâr, Mûsıkîşinas, , Flozof, Hattat.

11 Şubat 1954’te Trabzon’da doğdu. İlkokulu Maçka’da, Orta ve Lise tahsilini Trabzon’da tamamladı. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra, Beyin Cerrahisi Kürsüsünde asistanlığa başladı. Bilahare İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi NöroşirürjiKürsüsü’nde ihtisasına devam ettikten sonra, Zürich Üniversitesi Nöroşirürji Kliniği’nde, Prof. Dr. Mahmut Gazi Yaşargil’in yanında, Beyin Cerrahisi İhtisas Tezini ve mikronöroşirürji çalışmalarını tamamladı. Zürich Mikronöroşirürji Araştırma Merkezi’nde, Instraktör olarak görev yaptı ve aynı zamanda, serebro-vasküler mikro-cerrahi alanlarında araştırmalarda bulundu.

1984 Yılı sonunda yurda dönerek, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Başkanlığı’na atandı. 1985’de, Türkiye’de ilk olarak, “Ameliyatları Uzaktan Eşzamanlı İzleme ve Kayıt Sistemi”ni ve Mikronöroşirurji Araştırma Laboratuarını kurdu. 1988’de, beyin-damar tıkanıklıklarının operasyonlarında kullanılan ve dünyada ilk defa kendi adı ile literatüre geçen yeni bir ameliyat tekniği geliştirmesi sebebi ile, 1990 yılında TÜBİTAK ödülü aldı ve zamanın Cumhurbaşkanı tarafından taltif edildi.

Beyin kanamaları ve anevrizmaların cerrahi tedavisinde yaptığı uluslararası araştırma ve katkılarından dolayı, 1991 yılında, A.B.D.de, Congress of NeurologicalSurgeons’un INTERNATIONAL FELLOW’u ve F.C.N.S. unvanı ile ödüllendirildi. Aynı yıl, REKTÖRLÜK ve DEKANLIK tarafından da ödüllendirilen Dr. Aydın, 1992’de TÜRK NÖROŞİRÜRJİ ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ’nü kazandı. Yine aynı yıl, Avrupa Strok Bilim Konseyi’ne seçildi. Amerika Strok Konseyi’nce kendisine ULUSLARARASI BİLİM ADAMI ve F.I.C.A. PAYESİ verildi. 1992, 1993, 1994 ve 1995 yıllarında A.B.D. NÖROŞİRÜRJİDE SÜREKLİ TIP EĞİTİMİ KREDİ ÖDÜLLERİ’ni aldı. Ayrıca 1993’de, A.B.D. deki, Beyin Tümörleri Konseyi, CerebrovascularSurgerySection ve diğer birçok bilimsel ve idarî kurul üyelikleri yanında, Congress of NeurologicalSurgeons’un ULUSLARARASI YÖNETİM KURULUNA seçilerek, bu kurula giren ilk Türk ve ilk Müslüman bilim adamı oldu.

Davetli konferansçı olarak, birçok uluslararası toplantıya katılan ve bilimsel dergilerin yayın kurullarında yer alan Prof. Aydın, New York Bilimler Akademisi’nin Aktif, AANS’un International üyesi ve 1994 yılı Uluslararası Skull Base Cerrahisi Kongresinin RESMİ LECTURER’i olup, ayrıca 1995’de CNS’in Uluslararası Bilim Konseyine seçilmiştir. 1996 yılında A.B.D.’de çok yüksek kredi ile Nöroşirürjide Sürekli Eğitim Ödülü’nü aldı.

1997 de yaptığı bir araştırması nedeni ile, bir Uluslararası Nöroşirürji dergisine kapak oldu. 1999’da Türk Nöroşirürji Ödülü aldı. ABD Beyin Cerrahisi Birliği (CNS) tarafından 2000 yılı Uluslararası Konferansçısı seçildi. Yurtdışında ve ülkemizde, değişik kurum ve kuruluşlarca birçok kez takdir edildi, ödüllendirildi. 2001 yılında Hindistan’da, Dünya Bilimine katkıları sebebi ile, KRİSTAL KÜRE ile taltif edildi. 2004 yılında Pakistan Beyin Cerrahisi Kongresine ŞEREF KONUĞU olarak katıldı ve çeşitli konferanslar verdi, ve burada kendisine, “ANNUAL AWAR 2004” takdim edildi.

Ayrıca, A.B.D., Japonya, İsviçre, Almanya, Fransa, Rusya ve İngiltere’nin yanında, Dünyanın hemen her ülkesinde, değişik zamanlarda araştırmalarda bulundu, davetli olarak konferans ve dersler verdi, eğitici ameliyatlar yaptı. 2015 de AmericanAssociation of NeurologicalSurgeons (AANS) tarafından kendisine “Ömür Boyu IFAANS” ünvanı verildi.

Uluslararası düzeyde, yerli ve yabancı 200’ü aşkın bilimsel çalışması olan Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın bugüne kadar birçok doktor, beyin cerrahı, doçent ve profesör yetiştirmiş, dünyanın önde gelen bilim adamlarınca, yurt dışında gerek kitaplarda ve gerekse makalelerde bir çok kez, kaynak olarak gösterilmiş, geliştirdiği cerrahî teknikler klasik kitaplarda yer almıştır.

Türkiye, Sinir Sistemi Cerrahisi Derneği Eski Başkanı, ABD Congress of NeurologicalSurgeons’un (CNS) Uluslararası Büyükelçisi ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Emekli Başkanı olan ve ilmiye sınıfı bir aileden gelen Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın;

Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın; ismini taşıdığı dedesi, zamanın büyük âlim, müderris ve mutasavvıflarından Hacı Hafız İsmail Hakkı Efendi’den, yirmi yıl müddetle Kur’an-ı Kerim, Arapça, Farsça, Osmanlı Türkçesi, Kelam, Fıkıh, Tefsir, Hadis, Tasavvuf, Belagat, Hitabet, Felsefe, Mantık, Musıki ve Edebiyat,

Babası Müftü Halit Aydın’dan Hat, Tahrir, İslam Hukuku, Usûl, Latince ve Fransızca,

Hafız Ali Haydar Özak’tan Kıraat, Abbas Hacıefendioğlu’ndan Kelâm,

Hasan Çavuşoğlu’ndan Fıkıh,

Mustafa Kaygusuz’dan Tefsir,

Ali Kemal Saran’dan Hadis ve

Tahir Karagöz’denMûsıkî dersleri aldı. Bu süre zarfında, aynı zamanda, ilk, orta, lise, Yüksek İslâm Enstitüsü ve Tıp Fakültesindeki eğitimini sürdürdü.

Nöroşirurji, nörokuantoloji, nöroteknoloji, holografik beyin, beyinlerarası iletişim ağı(wbw) ve nörofilozofi yanında, ağırlıklı olarak şiir, hat, klasik Türk musikisi, karikatür, musiki felsefesi, edebiyat ve teoloji alanları olmak üzere, güzel sanatlar ile ilgilendi, yazılar yazdı, konferans ve dersler verdi, televizyon programları yaptı. Çeşitli gazete ve dergilerde makale, yorum, eleştiri ve şiirleri yayınlandı. Halen haftalık bir gazetede, “Nörofilozofi” isimli köşesinde düzenli yazıları yayımlanmaktadır.

1991 yılında Suz-i Dilara, 2000 yılında Aşk, 2002’de Vuslat, 2010’da Nefes, 2013’de Hicran ve 2014’de de Ya Hayy! adlı şiir kitapları neşredildi. Nöroflozofik makalelerinden meydana gelen “Rabbim Beni Doktorlardan Koru!” isimli kitabı 2013 yılında, “Ah Bu Doktorlar!” 2015 de, " Beynin Şifresi" ve “Öfke Kontrolü ve Motivasyon” ise (Can Hikmet Değirmenci ile birlikte) 2016 da yayımlandı. Televizyon konuşmalarından derlenen “Beyin Fırtınası” isimli kitabı yine 2016’da yayımlandı.

" Ah Bu Hastalar!" ve “Bir Beyin Cerrahının Anıları”, 2017 de, “Beyin Sizsiniz” “Aforizmalar”, Ah Bu İnsanlar”, “Rubâiyyât-ı Bircis”, “Yapay Zeka” (Can Hikmet Değirmenci ile birlikte) ve “Düşünce Sizsiniz”(Levent Ağaoğlu ile birlikte) isimli kitapları 2018 de, “Beyin Tanrısal Bir Parçacık”( Can Hikmet Değirmenci ile birlikte) ise 2019 da okuyucuları ile buluşmuştur.

Kendisinin edebî ve sanatsal yönleri hususunda ilmî makaleler neşreden, edebiyat otoritelerinin ifadesi ile, geliştirdiği kendine has şiir ve modern rubâi formunda, aruz vezninin yanında heceyi de kullanan Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın’ın 100’ü aşkın güftesi, Dr. Yılmaz Karakoyunlu, Mustafa Fatih Salgar, Osman Erol Ünal, Amir Ateş, Salih Suphi Soner, Osman Nuri Özpekel, Prof. Dr. Gülçin Yahya Kaçar, Mehmet Kemiksiz, Yeşim Altınel Çoban, Dr. Adnan Çoban, Bekir Ünlüataer, Sebahattin Çevik, Murat Türkmen, Nurullah Ejder, Ahmet Ünal, Hüseyin Erbay, Dilber Kılıçaslan, Hüseyin Samet Talaş, Prof. Dr. Kubilay Kolukırık, Şaban Keşkeş, Cüneyt Bayraktar ve Salih Bora tarafından bestelenerek, musıki dünyası ve TRT repertuarlarında yerini almıştır.

1461 yılından itibaren devam eden, ilmiye sınıfı bir soydan gelen İsmail Hakkı Aydın, evli, üç çocuk (Prof. Dr. Abdülkadir Cüneyt Aydın, Sûz-i Dilârâ Canan Doğan, Fatma Merve Korucuk) babası ve yedi torun (AhmedBircis Aydın, Emine Rayyan Aydın, Nazmiye Efnân Aydın, Vuslat Betül Doğan, Fatma Nur Doğan, Saliha Dilârâ Korucuk, SerrâRânâ Korucuk) dedesi olup, Arapça, Farsça, Fransızca ve İngilizce bilmektedir.

KİTAPLARI:

Şiir: Suzi Dilârâ (1991), Aşk (2000), Vuslat (2002), Nefes (2010), Hicran (2013), Ya Hayy! (2014), Rubâiyyât-ı Bircis (2018).

Araştırma-İnceleme-Anı: Rabbim Beni Doktorlardan Koru! (Nöroflozofik makaleler, 2013), Ah Bu Doktorlar! (2015), Beynin Şifresi (2016), Öfke Kontrolü ve Motivasyon (Can Hikmet Değirmenci ile birlikte, 2016), Beynin Şifresi (2016), Ah Bu Hastalar! (2017), Bir Beyin Cerrahının Anıları (2017), Beyin Sizsiniz (2018), Aforizmalar (2018), Ah Bu İnsanlar (2018), Yapay Zeka (Can Hikmet Değirmenci ile birlikte, 2018), ve Düşünce Sizsiniz (Levent Ağaoğlu ile birlikte, 2018), Beyin Tanrısal Bir Parçacık (Can Hikmet Değirmenci ile birlikte, 2019).

Konuşma: Beyin Fırtınası (Televizyon konuşmaları, 2016).

Baskıda Olanlar: Güfteden Besteye (2020), Dünya Beyin Ağı (wbw, 2020), Beyin Sizsiniz 2 (2020).

YAYINLARI:

Bkz. Google; “Biyografya Prof. Dr. İsmail Hakkı AYDIN

BİLİMSEL YAYIN: Bilimsel yayın: 136

ULUSLARARASI KONGRE SUNUMLARI / INTERNATIONAL CONGRESS PRESENTATIONS: 24

ULUSLARARASI KONGRE / KONFERANS DAVETLERİ: 32

KAYNAKÇA: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2007, 2009), Dünyaca ünlü Profesörün, Trabzon anısı! (61saat.com, 28.08.2018), İsmail Hakkı Aydın (Bilgi teyidi, 9 Ocak 2020).

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.