Aydınlı doğaseverler Milas’ı keşfe çıktı

Aydınlı doğaseverler Milas’ı keşfe çıktı

Hafta sonu rotasını antik dünyanın önemli kentlerinden biri olan Milas’a çeviren Aydınlı doğaseverler, rehber eşliğinde bölgenin tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetti.

Aydın’ın doğal ve kültürel mirasını koruma adına önemli çalışmalar yürüten Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), her hafta düzenlediği gezi turlarına bir yenisini ekledi. Bu haftaki durak, antik dönemde Karya’nın başkenti olan Muğla’nın Milas ilçesi oldu.

Geziye katılan doğaseverler, ilk olarak Milas’ın sembollerinden biri olan ve evlerin arasında kalan Baltalı Kapı’yı ziyaret etti. Profesyonel turist rehberi Hakan Bahçecioğlu’nun anlatımlarıyla Milas’ın tarihi geçmişini ve mitolojik hikayelerini dinleyen doğaseverler, Baltalı Kapı’nın, üzerinde bulunan çift yüzlü balta kabartmasıyla antik çağlarda "Labrys" olarak adlandırıldığını öğrendi.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, gezi hakkında bilgi vererek şunları söyledi:

"Baltalı Kapı’nın antik dönemde Zeus Labrandos Festivali’nin geçtiği güzergâh üzerinde bulunduğunu, kentin kuzey kapısı olduğunu öğrendik. Hristiyanlık döneminde şehrin doğusundaki dağlardan gelen su kemerlerinin kapıya bağlandığını da yerinde inceledik. Ayrıca, arkeoloji dünyasında büyük yankı uyandıran ve bir soygun sonucunda keşfedilen Hekatomnos’un mezarının bulunduğu Uzunyuva Arkeopark alanındaki eserleri görme fırsatı bulduk. Milas’ın ünlü halı ve kilimlerinin yapım süreçlerini izleyerek, el dokuması sanatının inceliklerini öğrendik. Tarihi Milas konaklarını gezerek, bölgeye özgü baca sistemlerini inceledik. Orta Avrupa ve Akdeniz mimarisinin izlerini taşıyan Milas’ın ünlü Macar Evleri’ni ziyaret ettik. Doğaseverler olarak, içinden Hamzabey Çayı’nın geçtiği, etrafında sayısız mağaraların bulunduğu Gökçeler Kanyonu’nda yürüyüş gerçekleştirdik. Kanyonun eşsiz doğasında, laleler arasında adeta bahar havasında bir gün geçirdik. Ancak, her gidişimizde coşkuyla akan Hamzabey Çayı’nın bu kez kış mevsimine rağmen cılız bir şekilde aktığını görmek üzücüydü. Yürüyüşümüzün sonunda Gökçeler Köyü sınırları içinde bulunan, doğanın saklı harikalarından biri olan İncirliin Mağarası’nı ziyaret ettik. Sarkıt, dikit ve sütunlarıyla etkileyici bir fosil mağara olan İncirliin’de eşsiz doğal oluşumları yakından görme fırsatı bulduk."

Tarih, kültür ve doğayla iç içe geçen bu özel gezi, doğaseverlerin büyük ilgisini çekerken, EKODOSD’un doğa ve kültür gezilerine devam edeceği belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.