Fuat Tütüncüoğlu
Almanya’dan Emeklilik
Son günlerde Yurtdışında bulunan Okurlarım,Türkiye’den emeklilikleri ile ilgili sık sık bilgi verdiğimi bunun yanında Almanya’dan nasıl emekli olabilecekleri konusunda da iki satırda olsa yazmamı istemektedirler.Bende Hatırlarını kırmama adına çok kısa da olsa yazmaya çalışacağım.
Değerli Okurlarım, Almanya’da ve Ülkemizde sigortalı süremiz var ise, izleyeceğimiz yol pek tabi ki farklı olacaktır.
Emekli aylığı, bir talep dilekçesi verilmesi ile başlar. Dilekçenin esas olarak, ikamet edilen ülkenin yetkili dairesine verilmesi gerekir. Türkiye’de oturmakta olan hak sahiplerinin aylık dilekçeleri istisnai durumda noterlikçe tasdikli bir vekaletname ile bir vekil tarafından Almanya’da da verilebilir.
Bir akit tarafın yetkili dairesine verilen bir dilekçe, diğer akit tarafta da sigorta süreleri varsa, oradan da bunun benzeri bir ödemenin yapılması için verilmiş dilekçe olarak geçerli sayılmaktadır. Almanya’da iken vermiş olduğunuz talep dilekçesi sanki ülkemiz SGK Kurumuna verilmiş gibi değerlendirilmektedir.
Almanya’da ikamet edilmesi durumunda, dilekçe; eski eyaletlerde, ikamet edilen yer için yetkili olan makamda (Muhtarlık, Sigorta Dairesi, Sigorta Kurumlarının danışma büroları, Sigorta fahri görevlileri), yeni eyaletlerde ise Alman Emeklilik Sigortasının danışma bürolarına verilebilir. Türkiye’ye ikametinizi taşımış iseniz bu durumda tahsis dilekçesi (TR-2 veya TR-3), Türk Sigorta Kurumu olan SGK Kurumu ve bunların taşra teşkilatı olan SGK İL MÜDÜRLÜKLERİ ve yeni kurulan yetkili sosyal güvenlik merkez müdürlükleri tarafından kabul edilmektedir.
AYLIK talep dilekçesine Almanya ve ülkemiz sigorta belgelerinin eklenmesi özellikle gerekir. Şayet bahsedilen belgeler mevcut değilse, çalışma süreleri, işverenler, işyerinin bulunduğu yerler, yapılan işin ne olduğunu birer birer, bir de ülkemiz sigorta numarasının (SSK, BAG-KUR ve Emekli Sandığı numarası) ve sigortalı olarak baba adınızı bildirilmenizde yarar bulunmaktadır. Ülkemiz sigortalıları olarak sizler bir de, Türkiye’deki yetkili Nüfus Müdürlüğü’nce sigortalı için tanzim edilmiş yeni tarihli bir nüfus kayıt örneği gereklidir. Bu hem vatandaşlığın, hem de doğum, evlenme ve ölüm olaylarının ispatı için geçerli olan resmi belgedir. Temininin de güçlük çekiliyorsa SGK Kurumu MERNİS denilen sistem sayesinde durumunuzu görebilmekte ve işlem yapılabilmekte. Aylık talebiniz incelenir iken başka belge gerekli olursa, sigorta kurumunca her işlemde ayrıca istenebilir. Çok gerekmedikçe vatandaşı devreye koymadan SGK Kurumu ilgili yerlerle yazışarak ihtiyaç duyulan belgeyi temin eder. Vatandaşı dolaştırma yerine bilginin dolaştırılması esastır.
Dilekçe verenin ikamet yeri Almanya’da ise ve dilekçesinde, bildirmekle yükümlü olmasına rağmen, ülkemizde prim ödendiğini bildirmezse, emeklilik sigortaları söz konusu olduğunda o bölge için yetkili olan Bölge Emeklilik Sigortası işlemler için yetkilidir. Türk sosyal güvenlik kurumundan bir yazı gelmesi halinde, Alman Emeklilik Sigortası Yukarı ve Orta Frankonya talep dilekçelerini buraya gönderebilir. Ancak çok zaman aylık bağlandıktan sonra, artık gerekli olmayan eski dosyalar ve tıbbi raporlar imha edilmektedir. Bunun bir sonucu olarak ülkemizde aylık tespiti için gerekli olan belgeler artık mevcut olmamakta. Bu durumda ülkemizde prim ödendiğinin gizlenmesi, aylık sahibi için küçümsenmeyecek zararlara sebep olmaktadır. Bu nedenledir ki, Türkiye’de prim ödenmiş olmasının veya Türkiye’den bir emekli aylığı alınmasının aynı türden Alman emekli aylığının miktarına bir etkisi olmadığını özellikle belirtmekte fayda bulunmaktadır. Akit ülkeler arasında yapılan sözleşmede aylık azaltma ve eksilme yoluna gidilmeyeceğine dair kesin hüküm bulunmaktadır. Alman sigortalarından ödenen bir aylık Türk sigortalarınca ödenecek bir aylığı olumsuz etkilemez. Aynı durum Türkiye için de geçerli olan bir uygulama olduğunu unutmayalım.
Almanya Posta İdaresi Türkiye’de oturan hak sahiplerine genellikle her yılın Temmuz ayında yeni bir aylık bildirimi ve bunun ekinde bir yoklama belgesi gönderir. Hak sahibinin bu yoklama belgesini tasdik ettirdikten sonra “Deutsche Post AG, Niederlassung Rentenservice, D 70142 Stuttgart” adresine geri göndermesi gerekir.
İyilikle ve Sosyal Güvenlikle Kalın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.