Nevzat ARSLAN
Yenipazar’da var bir Aşağıdip Gölü
Yenipazar ilçesinde tarımın önemli girdi oluşu yanında Yörük Ali Efe, evi, müzesi de kültürel ve turizm alanında bir katkı sağlamaktadır. Yine turizmde Orthasia antik kenti, Yel değirmeni, Çamlık Gazino ve piknik alanı, Donduran Beyler Kulesi, Hasanağa kahvesi, Meslek Yüksek Okulu katkısı, pidecilik ve Pide Festivali de önemli yer tutar.
Sakin Şehir (citta slow) oluşumu, Aşağıdip Gölü projesi de bu küçük ilçe adına bir değerler zinciridir.
Yenipazar Belediyesi tarafından 6 Şubat 2010 tarihinde düzenlenen “Geleceğini Arayan Yenipazar” panelinde, ilk defa Büyük Menderes Platformu tarafından gölün korunması, tehditlerin engellenmesi ve gölün eğitim-turizme kazandırılması konusu, kamuoyunun gündemine getirilmişti.
Aşağıdip Gölü, Yenipazar İlçesi sınırlarında olan ve Büyük Menderes Nehrinin kıvrımlarından kopmayla oluşmuş doğal bir göl olup son mal paylaşımında Aydın Büyükşehir Belediyesine tescillendiğini öğreniyoruz. Yeraltı suları ve mevsimsel olarak yüzey suları ile beslenmektedir. Göl, sazlıkları ve etrafındaki sığ kıyıları ile önemli bir sulak alan olup birçok göçmen su kuşuna dinlenme alanı ve kalıcı su kuşu türlerine yıl boyu habitat teşkil etmektedir.
Yenipazar Belediye Başkanı olduğu dönemde Sayın Yüsran Erden, 2 Şubat 2013 Dünya Sulak Alanlar Günü'nde "Aşağı Dip Gölü Doğa Parkı Projesi'ni" 2013 yılı Mart ayı sonunda doğaseverlerin ziyaretine açmayı planladığını duyurur. Güney Ege Kalkınma Ajansına (GEKA) “Aşağıdip Gölü Doğa Parkı Projesi” olarak önerilmiş ve GEKA tarafından desteklenecek proje olarak kabul edilmiştir.
Kasabanın Avrupa’da oluşan "Sakin Şehir" –Citta Slow- zincirine katılmasında Yenipazar adına büyük emekleri olan Başkan Erden, bu doğal göl ve mesire alanı ile de bir emek daha katarak Aşağıdip Gölünü kazandırdı.
Bu arada Halef-Selef olan Başkan Savcı’ya sakin şehir oluşumunu bir miras olarak bıraktığını iletse de başkanlık yarışında Zafer Bey, sakin şehir değil, üreten şehir söylemleri kullanarak sakin şehir oluşumunun üzerine adeta Fatiha okudu. Yine doğa parkı, balık tutma alanı, kuş gözlemevi gibi doğal bir alan Aşağıdip gölü projesi de atıl bir hale dönüşmüş, bira şişeleri ile gelenler, yanında arkadaşı ile gece vakti uğrayanlar, herhalde mehtabı seyretmeyi de düşünenlerin olmadığı muhakkak…
Sakin Şehir (citta slow) oluşumunun kazanılmasının güçlüğünü ve değerini inceleyen ve kazanımın farkında bir birey olarak günümüzde yitirilişinden üzüntü duyanlardanım.
Büyük Menderes Platformu Başkanlığını yürüten, İbrahim Ayvazoğlu ile Yönetim Kurulundan Mehmet Ekizoğlu önderliğinde Yenipazar’da Aşağıdip Gölü gündeme alındı.
Başkan İbrahim Ayvazoğlu “Yenipazar Aşağıdip Gölü ile ilgili düşünce ve projelerimizi, Aydın Büyükşehir Belediyemiz ile paylaştık. Platformumuzun diğer konulardaki görüş ve düşüncelerine destek olan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Özlem Çerçioğlu’da desteğine devam edeceğini bildirerek, Mayıs ayı sonuna kadar yapılacağı çalışmaları da aktarmıştır.” açıklamasını yapar. Nitekim yöreye özgü “kaba söğüt”, “ılgın”, “karaağaç” gibi türler dikilmiştir. Göle dönülecek kavşağa bilgi levhası da hazırlanmaktadır.
Göle ulaşan yolun fiziki şartları iyileştirilmesi yanında kuş gözlem kulesi ele alınarak güvenlik önlemleri artırılmalı ve kule elden geçirilmelidir. Yürüyüş platformları ele alınarak, bazı bölgelerde göl kıyısından geride ilave yürüyüş platformları ilave edilmelidir
Aşağıdip Gölü, doğal park olarak yeniden düzenlenerek, eğitim ve ziyarete açılması yanında çocuklarımıza ve turizme kazandırılmalıdır. Yenipazar’ın ve çevre yerleşim yerlerinin ihtiyacı olan “öğretici” doğal sulak alanların eksikliği, “doğa eğitimi” için gereken doğal alanların bulunmaması yöreyi olumsuz etkilemektedir. Sulak alanların gerekliliğinin ve tabiattaki rolünün öğrenilmesi, her yaştaki vatandaşın doğayla bağının kopmaması açısından önem taşımaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.