Yeni Nesil Üniversite Yolunda ’Kuluçka Merkezi’ Adımı
Yeni nesil üniversite vizyonunu benimseyen Kadir Has Üniversitesi tarafından hayata geçirilen İNEO Kuluçka Merkezi, Rektör Prof. Dr. Mustafa Aydın tarafından açıldı.Firma kurmak isteyen girişimciler i...
Yeni nesil üniversite vizyonunu benimseyen Kadir Has Üniversitesi tarafından hayata geçirilen İNEO Kuluçka Merkezi, Rektör Prof. Dr. Mustafa Aydın tarafından açıldı.
Firma kurmak isteyen girişimciler için sorun, çözüm, ürün ve pazar uyumu çerçevesinde iş modeli geliştirme, yasal yer gösterme, hukuki danışmanlık, iş geliştirme, satış, mentorluk, teşvik, hibe, yatırımcı bulma ve patentle yönlendirme desteği ve hizmetlerinin verildiği İNEO Kuluçka Merkezi açıldı. Kadir Has Üniversitesi öğrenci, akademisyen ve mezunlarına önceliğin tanındığı merkezin açılışını Rektör Prof. Dr. Mustafa Aydın yaptı.
‘’21’İNCİ YÜZYILDA ÖĞRENCİLER İŞ KURMAK İÇİN FIRSAT ARIYOR’’
Merkezin açılma nedenlerini hem öğrencilerden gelen talep hem de yeni nesil üniversite olma yolunda atılmak istenen adımlardan biri olarak açıklayan Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Üyesi İsmail Hakkı Polat, ‘’21’inci yüzyıl, öğrencilerin, mezunların sadece çalışmak veya iş bulmak için değil iş kurmak için de fırsat aradıkları bir dünya halini aldı. Dolayısıyla öğrencilerin bizi tetikleyen, motive eden ve ittiren bir yanı var’’ dedi.
21’inci yüzyıl eğitim modelinin öğrenciyi sınıfa hapseden, teorik bilgi veren ve birkaç laboratuvarda basit uygulamalar gösteren bir model olmadığını vurgulayan Polat, ‘’Üniversitenin hayatın içinde bir yer olması gerekiyor. Bu bakımdan Kuluçka Merkezi’ni iş sürecinin girişimcilik ve yenicilik sürecini baştan sona görebilecekleri bir laboratuvar, bir prototip merkezi olarak kabul etmek lazım’’ diye konuştu.
‘’KULUÇKA MERKEZİ YENİ NESİL ÜNİVERSİTE OLMA YOLUNDA ÖNEMLİ BİR ADIM’’
Kuluçka Merkezi’nin açılmasındaki temel noktanın, Kadir Has Üniversitesi’nin yeni nesil bir üniversite olma vizyonundaki önemli kilometre taşlarından biri olduğunu dile getiren Polat, ‘’Öğrenci, mezun ve akademisyenlerimizin iş sürecinin, iş hayatının içine doğrudan katma değer ürettikleri ve toplumsal fayda sağladıkları yeni bir eğitim modeli planlıyoruz. Kuluçka Merkezi, internet, büyük veri, 3D yazıcı, akıllı şehirler gibi birçok kavramı içinde barındırıyor. Bu merkez, iş, iletişim, gelir modeli, finans, hukuk gibi kavramları içinde bulundurması yönüyle interdisipliner bir yapıya sahip. Aynı zamanda burada, üniversitemizin tüm fakültelerinden öğrenciler, hocalar, mezunlar buraya gelerek interdisipliner projeler üretebilecekler’’ diyerek konuşmasını noktaladı.
ÖNCELİK TEKNOLOJİ
Üniversite olarak önceliklerinin teknoloji firmaları olduğunu söyleyen Kadir Has Üniversitesi Girişimcilik Birimi Yöneticisi Erhat Nalbant, "Tekrar edebilir değer üreten, teknoloji üzerine bu değeri kurmuş ve hem Türkiye hem bölge hem de dünyada büyüyebilecek firmalar kurmak hedefindeyiz. Bunun için her türlü girişim fikrine burada destek vermeye çalışıyoruz. Bir işin nasıl görülmesi gerektiği, nasıl bir problemi çözdüğü, nasıl bir çözüm ürettiği, pazarın buna hazır olup olmadığı, pazarın ne kadar büyük olduğu gibi birçok konuda kişinin sahip olduğu fikri incelemesine destek oluyoruz. Asıl önemli olan ise bunu yapabileceklerine inanmaları. Eğer fikirler iyiye gidiyorsa ve elle tutulur bir girişim varsa yasal kısım, finans kısım ve yatırımcı görüşmeleri konusunda kendilerine destek sağlıyoruz. Girişimcinin kendisini çok geliştiremediği ya da dışarıdan iş ortağıyla kendisini geliştirebileceği konularda da yardımcı oluyoruz’’ diye konuştu.
İLACIN PİYASAYA GİRİŞ SÜRECİNİ KISALTAN PROJE
Polizom isimli bir projenin mimarlarından olan Kadir Has üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği doktora öğrencisi Serkan Altuntaş, ‘’İlaç tasarımı yazılımları geliştiriyoruz. Amacımız normalde 10 yıl süren ilaç tasarımları yazılımlarının en önemli ayağı olan ilk yılın bir ayın altında bir süreyle tamamlanmasını sağlamak. Bunun için geliştirdiğimiz bir yazılım var ve bu yazılım paralel programlama teknolojilerini kullanarak çok daha kısa sürede sonuçlar üretebiliyor. Projenin son haline gelmesi için en yoğun çalıştığımız dönem Haziran’dı ancak çalışma benim doktora projem kapsamında olduğu için 2 yıllık bir geçmişe sahip. Şuanda ekibimiz 5 kişi, ben ve arkadaşlarım yoğun bir şekilde çalışıyoruz ve bu ürünü en kısa sürede piyasaya çıkarmak için çabalıyoruz’’ ifadelerinde bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.