Yapay zeka ChatGPT dünyada ilk sınavına Türkiye’de girdi
Dünyaca ünlü beyin cerrahı, bilim insanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın, dünyada ilk kez yapay zeka ChatGPT'yi kendisinin Türkiye'de sınava tabi tuttuğunu ve büyük bir başarı yakaladığını açıkladı.
Dünyaca ünlü beyin cerrahı, bilim insanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın, dünyada ilk kez yapay zeka ChatGPT'yi kendisinin Türkiye'de sınava tabi tuttuğunu ve büyük bir başarı yakaladığını açıkladı.
Dünyaca ünlü beyin cerrahı, bilim insanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın, Türkiye Sevdalıları Platformu organizasyonunda; İzmir Ege Medya Platformu üyesi gazeteci yazarlar ile bir araya geldi. Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın, dünya da ilk kez yapay zeka ChatGPT'yi kendisinin Türkiye'de sınava tabi tuttuğunu ve büyük bir başarı yakaladığını açıkladı.
ChatGPT'yi tıp alanında sınava tabi tuttuğunu anlatan Prof. Dr. Aydın, "Dünyada ilk kez ChatGPT'yi tıp sınavına tabi tuttum. Öncelikle beyin cerrahisinde imtihan ettim. Soruları kendim hazırladım. 100 soru sordum. Müthiş başarılı oldu. Yüzde 97 başarıya ulaştı. Soruların 97'sini bildi. Ama bu bilgi, pratik yok henüz" diye konuştu.
Bilimin geldiği noktaya dikkat çeken Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın, yapay zeka başta olmak üzere bilim ve teknolojide ulaşılan noktanın insanlığın geleceğini kökten değiştirebileceğini ve korkunç gelişmelere de yol açabileceğini kaydederek, "Yapay zeka ile onlarca meslek değişecek. Yapay zeka tıp ve hukuk alanında etkin olarak kullanılacak. Çünkü milyonlarca evrakı bir dakika da tarayıp içtihatları ortaya çıkartacaklar. Ancak şu an robotlara hissiyat yüklenemiyor. Ama ben bunun da yükleneceği kanaatindeyim. Bugün yolda yürürken suçlu bir insanın yüz ifadesi, yüz okuyucuları tarafından algılanıyor. Bunun gibi çok sayıda gelişmeler var. Bu nedenle hissiyat yüklemesinin de mümkün olacağını düşünüyorum" dedi.
"Bilimin etiği, ahlakı olması lazım"
Bilim ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte dünyada insanlığı bekleyen büyük tehlikelere de dikkat çeken Aydın, "Bilimin etiği, ahlakı olması lazım. Bugün büyük tehlikelerle karşı karşıyayız. Mesela mitokondrisi değiştirilmiş, tasarım bebekler var. Sarışın, yeşil gözlü, uzun boylu, IQ'su bu olsun dediğiniz tasarım çocuklar yapılıyor. 2 anneli tek babalı çocuklar var. Bugün istediğiniz gen değiştirebiliyor" diye konuştu.
"İnsan ama hayvan gibi"
Yakın zamanda farelere insan beyin hücreleri aktarıldığını söyleyen Prof. Dr. Aydın, "Şu an insan gibi düşünen fareler var. Bu Amerikan Silahlı Kuvvetlerinde bir proje. İlerisi için "Animoid" askerler projesi gerçekleştiriliyor. İnsan ama hayvan gibi. Merhamet duygusu yok. Acımadan öldürür. Ya da bir hayvanı mesela ayıyı alıyorsun, onun hücrelerine de insan hücreleri aktarıyorsun. Yani bakıyorsun hayvan ama senin gibi düşünüyor. Bunlar da "Humanoid" oluyor" dedi.
"Türkiye'de de bir kişi donduruldu"
Şu anda "telomer" çalışmalarının çok hız kazandığını söyleyen Aydın, "Akciğer kanseri olan bir tıp profesörü James Bedford 1967 yılında dünyada dondurulan ilk insandır. James Bedford, ölümü beklemek yerine hastalığına ilerleyen yıllarda bir çözüm bulunacağını düşünerek, cryo tüpüne girdi. Organları bozulmadan bekleyen James Bedford, henüz uyanmadı ancak dondurulmuş insanların organlarına hasar vermeden geri çözmenin bir yolu bulunduğu zaman tekrar hayata döndürülecek. Şu ana kadar dünyada 5 binden fazla insan donduruldu. Bu insanlarda henüz denenmedi. Ama köpeklerde denendi. Dondurulduktan 75 saat sonra tekrar hayata döndürüldü. İnsanları da dondurduk ama henüz hayata döndürdüğümüz yok. Türkiye'de de bir kişi donduruldu. Ama bunu açıklayamam. Bu işlem için ölmeden kanı boşaltılıyor. Yerine dimetil sülfokasit basıp donduruyoruz. Eksi 190-270 arası bir derecede donduruluyor. Hücreler denatürü olmasın diye gliserinle beraber besleniyor" diye konuştu.
"Zeki çocuklarımızı doktor, mühendis yapmayın"
"Zeki ve çalışkan çocuklarımızı doktor ve mühendis yapmayalım" diye öneride bulunan Aydın, "Bu çocuklarımızı fizik, kimya, matematik, moleküler biyoloji ve genetik gibi alanlara yönlendirin ki hayata katkı sağlasınlar. Ben bir molekül bulsaydım hayatı kurtarırdım. Fizik, kimya, biyoloji, matematik alanlarında çocuklarımızı yetiştirmeliyiz. Burada sadece ailelere iş düşmüyor. Burada devlete de çok önemli görevler düşüyor. Nobel Ödülü alanlar fizik, kimya ve fizyoloji alanlarıdır. Doktorlar almazlar. Matematikte de Nobel Ödülü yoktur. Çünkü matematik bilim değil, bilimin dilidir. Ama bir insan molekül, bir ilaç, bir aşı buluyorsa insanlığı kurtarmıştır. Çocuk felci aşısını bulan insanlığı kurtarmıştır. Bir aşı bulunca dünyaları kurtarıyorsunuz. Çiçek aşısı bulunması ile dünyada çiçek hastalığı yok oldu. Bu nedenle zeki çocuklarımızı doktor mühendis yapmayın. Fizik, kimya, matematik alanlarına yönlendirin ki insanlık ayağa kalksın" dedi.
Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın'ın konuşması sonrası Türkiye Sevdalıları Platformu kurucusu Şehnaz Yılmaz, "Çok değerli hocamızı İzmirli gazeteci yazarlar ile buluşturmaktan büyük memnuniyet duydum. Bundan sonra da etkinliklerimiz devam edecek" dedi. İzmir Ege Medya Platformu Başkanı Ahmet Kaplan da "Yüzü aşkın konukla bir araya geldik. Geleceği iyi okumak açısından değerli hocamızın konuşması, platform üyesi gazeteci yazarlar için çok önemli bir ufuk turu oldu" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.