Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği’nden gençler için ‘yapay zeka’ projesi
Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliği ile dijital geleceğe hazır nesiller yetiştirmek amacıyla tüm Türkiye'de "Yapay Zeka Yıldızları" projesi başlatıldı.
Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliği ile dijital geleceğe hazır nesiller yetiştirmek amacıyla tüm Türkiye'de "Yapay Zeka Yıldızları" projesi başlatıldı. Proje kapsamında 11-14 yaş arasındaki ortaokul ve 14-18 yaş aralığındaki lise öğrencileri yapay zeka eğitimi görecek.
Yeni nesil gelişmelerle projelerini sürdüren Vodafone Vakfı, genç nesiller için dijital eğitimlerine devam ediyor. Geçmiş dönemdeki dijital eğitim projelerinin ardından, Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliğiyle "Yapay Zeka Yıldızları" projesi başlatıldı. Projenin tanıtım toplantısı Buca Atatürk Ortaokulu'nda, Vodafone Türkiye CEO'su Engin Aksoy, Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel ve Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır'ın katılımıyla düzenlendi.
Hayata geçirilen proje kapsamında Türkiye'nin 81 ilinde 11-14 yaş arası ortaokul ve 14-18 yaş arası lise öğrencileri, yapay zeka eğitimleri görecek. Alanında uzman öğretmenler ve genç gönüllüler tarafından verilecek eğitimler sayesinde öğrenciler, yapay zeka hakkında daha geniş bilgiye ulaşarak kendi projelerini üretip geliştirme fırsatına sahip olacak. Projeye dahil olan öğrencilere global içerik ve etkinlikler öncülüğünde çeşitli gelişim alanlarından faydalanma imkanı da sağlanacak. Projenin ilk etapta yaklaşık 34 bin öğrenciyle buluşturulması amaçlanıyor.
"Elimizi taşın altına koyuyoruz"
Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan Vodafone Türkiye CEO'su Engin Aksoy, Türkiye'de toplumun dijital beceri sahipliği konusuna önemli bir gelişin alanının olduğunu vurguladı. Sözlerini sürdüren Aksoy, "Ülkelerin dijital dönüşümle ortaya çıkabilecek kazanımları elde edebilmesinin şartlarından biri, toplumun buna ayak uyduracak becerilere sahip olması. Politika Analiz Laboratuvarı işbirliğiyle hazırladığımız "Dijital Türkiye 2030 Raporu'na göre, Türkiye'de bireylerin yüzde 30'u en az temel düzeyde dijital beceriye sahipken, Avrupa Birliği ülkelerinde bu oran yüzde 54 düzeyinde. Öte yandan, Avrupa Birliği'nin resmi hedefi, 2030'da bu oranı yüzde 80'e çıkarmak. Avrupa Birliği'nin 2030 hedefinin Türkiye tarafından yakalanabilmesi için dijital beceriye sahip nüfus oranının her yıl yüzde 12 artması gerekiyor. Dijital toplum hedefine ulaşılması için dijital becerilerde eşitsizliklerin azaltılması lazım. Biz Vodafone olarak bu alanda pek çok proje yürütüyoruz. Şimdi de gençlerin yapay zekâ alanındaki yetkinliklerini artıracak yeni bir projeye hazırlanıyoruz. Son yıllarda özellikle üretken yapay zekânın popüler hale gelmesiyle birlikte herkesin hayatına girdiğini görüyoruz. Yapay zekânın genel olarak pozitif dönüşüm sağlayacağına inanıyoruz. Global anlamda bu trendin artması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'nin de bu konuda öncü ülkeler arasında yer alması için elimizi taşın altına koyuyoruz" dedi.
"Genç nesillerin geleceği için çalışmaya devam edeceğiz"
Vakıf projelerine hız kesmeden devam ettiklerinin altını çizen Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel de Habitat Derneği ile birlikte 8 yıldır sürdürdükleri "Yarını Kodlayanlar" projesiyle 400 bini aşkın çocuğa ulaştıklarını belirtti. "Türkiye'de Scratch kullanıcı sayısının 2 milyonun üzerinde olduğu düşünülürse, ülkemizde her 5 çocuktan 2'sinin "Yarını Kodlayanlar" projesi kapsamında kodlama eğitimi aldığını söyleyebiliriz" diyen Süel, şunları kaydetti:
"Bu projenin bir devamı olarak, Habitat Derneği ile birlikte gençlere yönelik yapay zekâ eğitimlerine başlıyoruz. "Yapay Zekâ Yıldızları" olarak adlandırdığımız yeni projemizle, "Yarını Kodlayanlar" projesinden edindiğimiz deneyimi de kullanarak, ülkemizde yapay zekâ alanındaki hamle ve eğitim yaygınlaştırma sürecine öncülük etmeyi hedefliyoruz. Amacımız, genç nesillerin teknolojik bakımdan donanımlı olmalarını sağlamak, günümüzde her alanda gördüğümüz yapay zekâ teknolojisini öğrenip kullanarak oluşturucu fikirlerini yeni teknolojilerle birleştirmelerini mümkün kılmak. Sadece teknoloji tüketen değil aynı zamanda üreten bir neslin yetişmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Proje kapsamında, ortaokul ve lise öğrencileri, yapay zekâ konusunda çeşitli araçlarla içerik üretebilecek ve kendi projelerini geliştirebilecek. Vodafone Vakfı olarak, genç nesillerin geleceği için çalışmaya devam edeceğiz."
"Gençlerin teknolojiye ilgisini desteklemek çok değerli"
"Yapay zekanın gelecekte hayatın her alanında daha da belirleyici bir rol oynamasının beklendiğini aktaran Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, "Bu kapsamda, gençleri yapay zekâ ve onun alt alanları olan makine öğrenimi ve derin öğrenme konularında eğitmek ve bilinçlendirmek, ülkemizin dijital dönüşümü ve küresel rekabet gücümüzün artırılması için kritik bir adım olarak karşımıza çıkıyor. Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği olarak, gençleri yapay zekâ alanında eğitmeye ve bu alanda fırsat eşitliği sağlamaya odaklanarak, geleceğin yapay zekâ liderlerini yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Bu liderlerin, Türkiye'yi küresel arenada yapay zekâ alanında önde gelen ülkelerden biri haline getirecek inovatif çözümler üreteceğine ve ülkenin dijital dönüşümünü hızlandıracağına inanıyoruz. Gençlerin teknolojiye olan ilgisini ve merakını desteklemek, onları cesaretlendirmek ve keşfetmeye teşvik etmek, bizim için çok değerli. Bu nedenle, "Yapay Zekâ Yıldızları" projesini sadece bir eğitim programı değil, aynı zamanda gençlerin potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olacak bir platform olarak da görüyoruz" ifadelerine yer verdi.
6 saatlik yapay zekâ eğitimleri verilecek
"Yapay Zekâ Yıldızları" projesinde öğrenciler, başlangıçta yapay zekâ eğitimleri ve sınıf atölyeleriyle 6 saatlik yapay zekâya giriş eğitimi alacak ve kodlama örneklerini görecek. 6 saatin sonunda yapay zekâ ile ses ve görüntü tanıma örneklerini hayata geçirme ve isteğe bağlı olarak eğitimlerini proje web sitesi ve gönüllü eğitmenlerle derinleştirme imkânı bulacak olan öğrenciler, web sitesi üzerinden eğitim içerikleri ve ders modüllerinin takip edilmesiyle dersler sonrasında yapay zekâ, Python, sanal gerçeklik gibi alanlarda bilgilerini derinleştirip uygulama yapabilecek. Ayrıca, sürdürülebilirlik alanında yapay zekâ ile çalışarak "Yeşil Gezegen" temasını teknolojik yeniliklerle işleyebilecekler. Avrupa'daki Vodafone vakıflarıyla birlikte yürütülen SUJ (SkillsUploadJr) çatısı altında global bir hackathon düzenlenerek öğrencilerin projelerini geliştirmeleri sağlanacak.
Özel içerik komitesi oluşturuldu
"Yapay Zekâ Yıldızları" projesinde görev yapacak toplam 276 eğitmenin yüzde 70'inin okul öğretmeni olması hedefleniyor. Eğitimler, ülke genelindeki 45 köy teknoloji sınıfı, 10 "Bu Atıklar Kod Yazıyor" sınıfı, 3 yapay zekâ sınıfı, 4 konteyner teknoloji sınıfının yanı sıra 12 ili ziyaret edecek olan gezici eğitim çadırında gerçekleştirilecek. Proje kapsamında, gençlerin yapay zekâ konusunda hem temel kavramları öğrenmelerine hem de ileri düzeyde bilgi edinmelerine yardımcı olmak üzere bir yapay zekâ kitabı da hazırlandı. Diğer yandan, yapay zekâ alanında çalışan farklı meslek ve yaş gruplarından akademisyen, uzman ve profesyonellerin, lise ve üniversite öğrencilerinin oluşturduğu Yapay Zekâ Projesi İçerik Komitesi, projenin içeriğinin şekillendirilmesinde düzenli olarak danışmanlık verecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.