TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca: “Avans krizi çiftçiyi tarladan uzaklaştırıyor”
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, hafta sonunda memleketi Denizli’de Beyağaç ve Kale ilçelerinde saha ziyaretlerinde bulunarak, üreticilerin ve yurttaşların sorunlarını yerinde dinledi. Tütün üreticileriyle tarlada buluşan Biçer Karaca, yaşanan mağduriyeti “avans krizi” olarak tanımladı.
“BİZ KÖYLÜDEN, ÇİFTÇİDEN, EMEKTEN YANAYIZ”
CHP Beyağaç İlçe Başkanlığında, ilçe meydanında ve kahvehanelerde vatandaşlarla bir araya gelen Biçer Karaca, üretim sorunlarını ve talepleri not aldı. Beyağaç Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı ile de temaslarda bulunan Karaca, “Siyasi iktidarın, tütün üreticilerini yalnız bırakması kabul edilemez. Tarım ve hayvancılıkta izlenen politikasızlık, ülkenin en önemli sektörlerinde yaprak dökümüne neden oluyor. Biz köylüden, çiftçiden, emekten tarafız. Haklı taleplerin takipçisiyiz.” dedi.
ÜRETİCİNİN İSYANI: “AVANS YOK, YEVMİYE YOK, DİKİM YOK”
Ziyaretlerinde tütün üreticilerinin yaşadığı sorunları bizzat dinleyen Biçer Karaca, Kale ve Tavas bölgelerinde de saha çalışması gerçekleştirdi. Üreticilerin, son yıllarda doğal afetlerin yanı sıra yanlış tarım politikaları nedeniyle büyük mağduriyet yaşadığını belirten Biçer Karaca, “Her felaketin ardından bir de tarım politikası felaketiyle baş etmek zorunda bırakılan çiftçilerimiz, ‘Bizi duyan yok, gören yok’ diyor. Tüm talepleri tek tek not alıp, yetkililere iletmek boynumuzun borcu.” ifadelerini kullandı.
KADIN ÇİFTÇİDEN ÇAĞRI: “SESİMİZİ DUYUN”
Zirai don olayının ardından bir de avans ödemelerinin yapılmamasıyla mağdur olduklarını belirten kadın çiftçi Ayfer Akkuş, yaşadığı sıkıntıyı şu sözlerle dile getirdi: “Avans alamıyoruz, yatırdılar paraları faize. Tütünün içinde taş çıktı, toprak çıktı bahanesiyle bizi oyalıyorlar. Yevmiyeler arttı. Avans alamazsam işçiye para verebilir miyim, borcumu ödeyebilir miyim? Tütünleri kime satacağım? Cezayı neden köylüye kesiyorlar?”
ÇÖZÜM ÖNERİSİ: VADELER 180 GÜNE ÇIKARILMALI
Tütün üreticilerinin yaklaşık 15 yıldır sözleşmeli üretim ve avans sistemiyle çalıştığını hatırlatan Biçer Karaca, bu yıl şirketlerin aldığı ortak karar doğrultusunda avansların ödenmediğine dikkat çekti. Çiftçinin yevmiyeciye verecek parası, kiraladığı tarlanın kirasını ödeyecek imkânı kalmadığını belirten Karaca, “Avanslar ödenmezse Kale bölgesinde üreticinin yüzde 80’i tütününü dikemeyecek.” uyarısında bulundu.
Çözüm için üreticilerin talebini de paylaşan Karaca, “Ziraat Bankası’na olan borçların, 90 gün olan ve 110 güne çıkarılan vadeleri en az 180 güne çıkarılmalı. Bu şekilde üreticiler nefes almalı, üretime devam edebilmeli.” çağrısında bulundu.
“ÜRETİMİN VE ÜRETİCİNİN YANINDAYIZ”
Saha ziyaretlerini sürdüreceğini belirten Biçer Karaca, tütün üreticilerinin sesi olmayı ve haklı taleplerini Meclis gündemine taşımayı sürdüreceğini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.