Söke Ovası’nda flamingo şöleni, habitat tehdidiyle gölgelendi
Aydın’ın Söke Ovası, son günlerde etkili olan yağışların ardından göçmen kuşların uğrak noktası haline geldi. Suyla dolan tarlalara inen flamingolar, doğaya eşsiz bir güzellik katarken, uzmanlar bölgedeki habitat kaybına dikkat çekti.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da allı turna olarak bilinen flamingolar, Aydın’ın önemli tarım alanlarından Söke Ovası’na gelmeye başladı. İnce bacakları ve zarif duruşlarıyla adeta birer balerini andıran flamingolar, ovaya renk katarken doğaseverlerin de ilgisini çekti. Ancak Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, bölgedeki ekosistemin giderek tehdit altında olduğunu belirtti.
"FLAMİNGOLARIN YAŞAM ALANLARI DARALIYOR"
Sürücü, Söke Ovası ve çevresindeki sulak alanların giderek küçüldüğünü ve sanayileşmenin doğa üzerindeki olumsuz etkilerini vurgulayarak şunları söyledi:
"Milli Parkın yer aldığı Samson Dağları, Büyük Menderes Deltası, Bafa ve Azap Gölleri, Latmos (Beşparmak) Dağları ve verimli Söke Ovası, zengin biyoçeşitliliğiyle önemli bir ekosistem oluşturuyor. Geçmişte yaban kazları, turnalar ve kuğuların uğrak noktası olan Söke Ovası’na, bu yıl da flamingolar ve diğer su kuşları gelmeye devam ediyor. Ancak bölgedeki habitat kaybı ve su kaynaklarının kirletilmesi, bu doğal yaşamı tehdit ediyor."
Flamingoların konakladığı alanın hemen yanında yer alan Söke Organize Sanayi Bölgesi’nin, endüstriyel atıklarla çevreye zarar verdiğine dikkat çeken Sürücü, "Hava kirliliği, toz, katı ve arıtılmamış sıvı atıklar, sadece doğal yaşamı değil insan sağlığını da tehdit ediyor. Sulak alanlarımız fabrika atıklarıyla dolduruluyor, bu da su kuşlarının beslenme ve barınma alanlarını daraltıyor" ifadelerini kullandı.
"SÖKE’NİN DOĞAL GÜZELLİKLERİ KORUMAYA ALINMALI"
EKODOSD Başkanı, bölgedeki çevresel sorunların çözülmesi için ilgili tüm kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte hareket etmesi gerektiğini belirterek, "Söke, turizm ve tarım kenti olması gerekirken çevre sorunlarıyla boğuşuyor. Doğal peyzajımızda geri dönülmez tahribatlar oluşuyor. Bugün gelen flamingoların ve diğer su kuşlarının gelecekte de Söke Ovası’na uğraması için sulak alanlarımızı korumalıyız" dedi.
Doğal yaşamın devamı için acil önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Sürücü, sulak alanların korunması ve su kaynaklarının temiz tutulması adına yetkilileri harekete geçmeye davet etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.