Söke-Milas Karayolu yaban hayatını tehdit ediyor
Aydın, İzmir ve Muğla illerini birbirine bağlayan ve özellikle yaz aylarında yoğun araç trafiğine sahne olan Güney Ege turizm karayolu, yaban hayatı için büyük bir tehlike oluşturuyor. Aydın’ın Söke ilçesinde, yaban hayatı için “Ölüm Yolu” olarak bilinen Söke-Milas karayolunda her yıl 300’ün üzerinde yaban hayvanının araç çarpması sonucu telef olduğu belirtiliyor.
“EKOLOJİK ALT GEÇİTLER HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, bu tehlikenin önüne geçmek için karayolu altında bulunan menfezlerin ekolojik alt geçiş olarak düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Yaban hayvanlarının güvenli geçişini sağlamak amacıyla dünya genelinde uygulanan ekolojik köprü ve geçit sistemlerinin bölgeye uyarlanmasının önemine dikkat çeken Sürücü, “Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından otoyollarda yapılmaya başlanan ekolojik köprüler, yaban hayatının parçalanan habitatlarını birleştirerek hayvanların güvenli geçişini sağlıyor. Aydın ve çevresinde de benzer bir uygulamanın hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi.
TEHLİKE ALTINDAKİ TÜRLER KARAYOLUNDA CAN VERİYOR
Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Bafa ve Azap Gölleri, Latmos (Beşparmak) Dağları ve Söke Ovası gibi biyolojik çeşitliliğin yoğun olduğu alanlarda yaşayan yaban hayvanlarının, su ve yiyecek bulmak için Güney Ege turizm yolundan geçmek zorunda kaldıklarını vurgulayan Sürücü, “Tilki, çakal, porsuk, saz kedisi, kirpi, yılan, kaplumbağa, kertenkele, domuz ve sansar gibi pek çok tür, karşıya geçmeye çalışırken araçların çarpması sonucu hayatını kaybediyor. Hatta suda yaşayan su samurlarına bile bu yolda rastlanıyor” diye konuştu.
ÖNERİLER YILLARDIR UYGULANMAYI BEKLİYOR
10 yıl önce bu konuyla ilgili kurumlara yazılı önerilerde bulunduklarını belirten Sürücü, dönemin Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü’nün yaban hayvanlarının korunmasına yönelik bir çalışma başlattığını, Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün de yaban hayvanlarının geçiş yaptığı alanlara uyarı tabelaları diktiğini ifade etti. Ancak, Söke-Milas karayolunun altındaki taşkınlar için yapılan ancak şu anda kullanılmayan menfezlerin ekolojik geçit olarak düzenlenmesi projesinin henüz hayata geçirilmediğini söyledi.
“KARAYOLLARI HAREKETE GEÇMELİ”
Sürücü, “Yolun düz olması nedeniyle araçlar yüksek hızda seyrediyor ve dikilen uyarı tabelaları yeterince etkili olmuyor. İklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle yaban hayvanları su bulmak için daha fazla yer değiştirecek ve bu yolu daha sık kullanacak. Karayolları Bölge Müdürlüğü, menfezleri ekolojik alt geçişe dönüştürerek hem sürücüleri kazalardan koruyabilir hem de yaban hayatının güvenliğini sağlayabilir” dedi.
Uzmanlar, gerekli düzenlemelerin yapılması halinde yaban hayvanı ölümlerinin büyük oranda azalacağını belirterek yetkilileri acil önlem almaya çağırıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.