Yıldız; “Mason Örgütü Değiliz”

Güzelhisar Rotary Kulübü Başkanı Abdurrahman Yıldız, Aydın 24 Haber Genel Yayın Yönetmeni Servet Töz’ün sorularını yanıtladı.

Uluslararası Rotary kulüplerinin ne olduğu Türk toplumunda pek bilinmiyor. Rotariy'nin bir çeşit mason örgütü algılamaları var. Bu algılamaları açıklık getirmek için Güzelhisar Rotary Kulübü Başkanı Abdurrahman Yıldız ile konuştuk.

Masonlukla aralarındaki farkı, "Onlar gizli biz ise açık ve şeffaf çalışıyoruz." sözleriyle özetleyen Abdurrahman Yıldız, Aydın 24 Haber Genel Yayın Yönetmeni ve Milliyet gazetesi temsilcisi Servet Töz’e önemli açıklamalarda bulundu.

ROTARYENLERLE MASONLAR ARASINDA NASIL BİR İLİŞKİ VAR. ÇÜNKÜ TÜRKİYE'DE ROTARY VE MASON AYNI ANLAMI ÇAĞRIŞTIRIYOR?

Neden böyle bir intiba oluşuyor onu bilemiyorum. Ancak, şunu söyleyebilirim, masonlar kendi içine dönük bir topluluk. Rotaryenler ise iş adamlarından oluşan, yüzleri topluma dönük insanlar. Her şeyleri açık. Diğer Müslüman ülkelerde masonlarla aynı kefeye konmuyoruz. Sadece Türkiye'de böyle bir düşünce hakim. Acaba Türkiye'ye rotary'yi getiren ilk kurucular mason kökenli miydi ki ülkemizde böyle bir şey yaygınlaşıyor diye merak ettik. Ancak ilk kurucuların da masonlukla bir alakasının olmadığını anladık.

NEDEN BÖYLE BİR YÜKLEME VAR PEKİ?

Böyle bir algının nedenini bilemem ama sonuçta yanlış bir algı. Masonlar hakkında yorum yapmak bizim görevimiz değil ama iki örgüt arasında ciddi farklılıklar var.

NASIL BİR FARK ÖRNEK VERİR MİSİNİZ?

Rotary, bireylerden önce topluma hizmet için kurulmuş bir örgüt. Rotary'nin sloganı 'Kendinden önce topluma hizmet.' Bildiğim kadarıyla mason örgütünün böyle bir amacı yok. Onlar daha çok kişisel girimlerine yönelik hedef yürütüyorlar. Rotary'nın bütün çalışmaları şeffaf, halka açık ve şeffaftır. Rotaryenlerin bütün toplantıları topluma açık. İstediğiniz toplantıya başkanın misafiri olarak katılabilir, çıkan kararları da görebilirsiniz. Masonlar kapalı bir yapıya sahip. Rotary ise daha açık bir organizasyon.

ROTARY’NİN TANIMI NEDİR?

İnsanlığa hizmet etmek, her meslekten yüksek ahlak standartlarını yüceltmek ve dünyada barışı ve iyi niyeti yaymak amacıyla iş ve meslek adamlarının bir araya gelmelerinden oluşan bir kuruluştur.

Bu tanımlama 1976 yılında Uluslar arası Rotary Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilen 3 kişilik bir kurulun incelemelerden sonra yaptıkları bir tanımlamadır.

ROTARY’NİN AMACINI ANLATIR MISINIZ?

Hizmet etme idealini, bütün değerli girişimlerin temeli olarak teşvik etmek, geliştirmek ve özellikle;

Tanışıklığın geliştirilmesinin bir hizmet fırsatı sayılması,

İş ve meslekte yüksek ahlak standartları uygulanmasını, bütün yararlı iş ve mesleklerin değerinin kabul ve takdir edilmesini ve her Rotaryenin kendi işini ve mesleğini topluma hizmet için bir fırsat sayarak yüceltmesini,

Her Rotaryenin hizmet idealini kişisel yaşamında, meslek yaşamında ve toplumsal yaşamında uygulamasını,

Hizmet idealinde birleşmiş çeşitli iş ve meslek sahipleri arasında dünya çapında dostluk ilişkileri kurmak süretiyle uluslar arası larşılıklı anlayış, iyi niyet ve barışı teşvik etmek ve geliştirmektir.

Dünyanın bazı bölgelerinde her haftalık normal toplantıların açılışında tüm üyeler ayağa kalkarak Rotary'nin amacını yüksek sesle ve hep birlikte okurlar. Rotary'nin ana tüzüğünde yazılı olan bu amaçlar. Rotaryenlerin kendi büroları veya çalıştıkları yerlerde duvara asılı olarak da bulunur.

Rotary'nin amaçları hep bu şekilde ifade edilegelmiş değildir. 1906 yılında yapılan ilk kuruluşta üç amaç belirtilmişti: İş, iyi dostluk ve toplumun yararlarının gözetilmesi ve ilerlemesi amaçlar hedeflenmişti. 1910 yılına gelindiğinde, "Rotary'nin genişletilmesine daha çok önem verildiğinden, amaçların sayısı beşe çıkmıştı. 1915 yılında amaçların sayısı altı oldu. 1918 yılında amaçlar yeniden kaleme alında ve sayısı dörde indirildi. Bundan dört yıl sonra tekrar altıya çıkarıldı ve 1927 yılında yeniden değiştirildi.

En sonunda, 1935 yılında yapılan Mexico Konvansiyonunda bu altı amaç yeniden yazılarak sayısı dörde indirildi. En son değişiklik 1951 yılında bu amaçlar süzülerek birleştirildi ve tek bir amaca, ama dört ayrı yolu hedefleyen tek bir amaç olarak yeniden ifade edildi. Rotary'nin amacı anahtar sözcük "Hizmet İdeali" kavramında yatar. bu ideal, kişinin tüm yaşamında başkalarına karşı düşünceli ve yardıma hazır davranış olarak özetlenebilir. Rotary amacının gerçek anlamı da budur.

ŞEFFAFLIK VURGUSU YAPTINIZ ROTARY'YE ÜYE OLMAK KOLAY MI?

Üye olabilmek için öncelikle bir rotaryen tarafından tavsiye edilmeniz gerekiyor. Ayrıca, iyi bir meslek sahibi veya iş adamı olmalısınız. Ondan da öte o kimsenin bölgesinde saygın, dürüst olarak anılan bir kişi olması gerekiyor. Dolayısıyla sadece tavsiye edilmek yetmiyor, tabii ki.

BUNLAR BÜTÜN İNSANLARDA OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLER. SİZİ FARKLI KILAN NE?

Rotary, iş ve meslek adamları organizasyonu. İyi ahlaklı kimseleri almalıyız ki topluma hizmet etsinler.Menfaat temin etmek için aramıza katılanlar, kısa süre sonra ayrılmak zorunda kalır.

SOL, SAĞ, ORTANIN SOLU, MUHAFAZAKAR GİBİ TANIMLAMALAR YAPILIR. ÜYELERİNİZ AĞIRLIKLI OLARAK BU SAYDIKLARIMDAN HANGİSİNE YAKIN?

Kesinlikle böyle bir ayrım yok. Rotary ırk, din, dil ayrımı yapmaksızın direkt insana hizmet eder.

MUHAFAZAKARLAR DA SİZE ÜYE OLUYOR MU?

Kendini dindar olarak gören, namazını kılan, orucunu tutan arkadaşlarımız var. Kendine göre dini vazifelerini yerine getiren üyelerimiz var. Rotary'de Hıristiyanı da Musevisi de var.

GÜZELHISAR ROTARY KULÜBÜ NE ZAMAN KURULDU?

Derneğimiz 1999 yılında kuruldu. 2012 yılından beri başkanlığını yaptığım kulubümüzün 17 üyesi bulunuyor.

SOSYAL SORUMLULUK ÇERÇEVESİNDE AYDIN’DA NE TÜR İŞLER YAPIYORSUNUZ?

2012-2013 Güzelhisar Rotary Kulüp faaliyetleri arasında, Ramazan ayında 100 aileye yardım, Üniversite öğrencilerine burs, Aydın’da bulunan 4 okulumuza mobilya ve ekipman yardımı, Dağeğmiri köyü ve okul için çeşitli yardımlar, Aydın,İzmir ve Muğla illerinden sporcuların katıldığı masa tenisi turnuvası bulunuyor. Dostluk değişim kapsamında yabancı ülkelerden 10 konuk ağırladık. 50'nin üzerinde engelli çocuklarımızın diş tedavileri gerçekleştirdik.

ROTARY’NİN GELİR KAYNAĞI NEDİR?

Rotary bir zenginler kulubü değildir. Az önce belirttiğim gibi, Rotary, iş ve meslek adamları organizasyonu. Üyelerimizin iş ve meslek sahibi olması dışında zengin olmak gibi bir kriter aramıyoruz. Gelirler kaynağımız, üye aidatlarıdır.

ROTARY’NİN EN ÖNEMLİ SLOGANI NEDİR?

İngilizcesi "Service Above Self" olan ve Türkçeye “Kendinden Önce Hizmet” şeklinde tercüme edilen deyiş bugün için Rotary'nin en önemli sloganı olmuştur.

 ABDURRAHMAN YILDIZ KİMDİR

1970 yılında Aydın'da doğdu. İlköğretim ve lise eğitimimi Aydın'da tamamladı. 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden  mezun oldu. 1994 yılından buyana Pamukbank, Demirbank ve HSBC bankalarında çeşitli kademelerde çalıştı. 2004 yılından buyana HSBC BANK Aydın Şubesi'nde yönetici olarak görev yapıyor.

2012-2013 yılı dönemi Güzelhisar Rotary Kulübü başkanı Yıldız, evli ve 2 çocuk babasıdır.

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Röportaj Haberleri