Tam16 ay önce göreve başlayan Aydın Valisi Erol Ayyıldız, Aydın basını ile bir araya geldi. Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürlüğü’nde Aydın basınına kahvaltı veren Vali Ayyıldız, hem Aydın ile ilgili gözlemlerini anlattı, hem de Aydınlı gazetecilerin sorularını yanıtladı..
Vali Ayyıldız, “Ne yazacağınıza karışmam, bilgi almak isterseniz telefonun öbür ucundayım” sözleriyle Aydın basınına serzenişte bulunarak başladı konuşmasına.. Yerel basının önemine dikkat çekerek, Aydın’ı geleceğe sağlıklı taşımak konusunda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğinin altını çizdi.. “Marka şehir Aydın” dedi. Havaalanı, eğitim ve sağlık alanlarındaki yatırımlardan söz etti.
Vali Ayyıldız’ın verdiği mesajların hepsi de önemliydi ama beni en çok etkileyen ortaya koyduğu 2023 hedefi oldu. “Küçük şeylere takılmamak lazım” diyerek hedefini “Aydın’ı ilk 5 il arasına yükseltmek” olarak açıkladı. Bu konuda herkesten destek isteyerek, bu amaca hizmet etmeyi görev saydı.
Pek çok konuda olduğu gibi da bilgi kirliliğinin bulunduğunu ifade etti Aydın Valisi Erol Ayyıldız..Bakanlıklara devredilen özel idare mallarının özelleştirildiği iddialarına, “Özelleştirme iddiaları külliyen yalan. Özelleştirilenler bakanlıkların kendi malları. Özel idareden geçen malların tasarrufu halen bizde. Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı olduğu sürece bu malların üzerinde bir başkasının tasarrufu söz konusu değil" sözleriyle karşı çıktı. Çiftlik Jeotermal sahası ile ilgili de isteyen herkesin proje geliştirip sahadan yararlanabileceğini kaydederek, “Bu saha Aydınlılarındır” dedi. Ancak AK Parti’li belediyelerde olduğu gibi özel idare mallarının Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne niçin verilmediği konusunu açıklık getirmedi.
Jeotermal, bugün kentin en önemli değeri haline geldi. Dünyanın en zengin jeotermal kaynağı olan kenti olarak bilinen Aydın, yalnız Türkiye’nin değil Avrupa’nın da termal cenneti. Ancak yerin altındaki bu zenginlikten yeterince faydalanamıyor. Çünkü Afyon’da 50-60 derece suyla tesis yapılıyor. Biz 230 derece suyla bir şey yapamıyoruz. İşin kolaycılığına kaçıp, özelleştiriyoruz. Tıpkı Çiftlik jeotermal sahası dışındaki sahaları satıp, ayağımızın altındaki zenginlikten yararlanamadığımız gibi..
Sayın Vali diyor ki; “Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı olduğu sürece bu malların üzerinde bir başkasının tasarrufu söz konusu değil. Bu saha Aydınlılarındır.”
Bu sahaları alıp kimse evine götürmeyecek, bunu biliyoruz. Bizim endişemiz, diğer sahalar olduğu gibi Aydın halkının elindeki son saha olan Çiftlik sahasını satılması endişesidir. Evet biz size güveniyoruz. Sözlerinizden Çiftlik sahasını görevde olduğunuz sürece özelleştirmeyeceğinizi anlıyoruz. Ancak hükümetten satışı yönünde bir telkin gelmesi halinde ne yapacağız? Mesela Sayın Başbakan ‘sat’ derse ‘satmam’ diyebilecek miyiz?
Öncelikle halkın bu endişesi ortadan kaldırılmalıdır. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Çiftlik jeotermal sahasını “Önce elektrik üreteceğim sonra Aydın halkını ucuza ısıtıp, serinleteceğim” gerekçesiyle istiyor. Valilik de bu işe talipse söylenecek bir sözümüz yok!
Halk bu hizmeti kimin vereceğiyle değil, hizmet alma konusuyla ilgileniyor. Neticede Aydın halkı, ayaklarının altındaki bu devasa temiz jeotermal enerjisini kullanmak istiyor. Bunun için de somut adımların atılmasını istiyor.
Sayın Valim!
Çiftlik jeotermal sahasını halkın kullanımına açarsak beni de heyecanlandıran sözünü ettiğiniz 2023 hedefine daha kolay ulaşırız.
***
YENİ YIL
Yeşeren umut ve heyecanlarımızla girmek üzere olduğumuz 2015 yılında; Aydın’ın potansiyeline uygun atılımları yapması en büyük arzumuzdur. Yeni yılda bu yolda önemli adımlar atılacağına inancımız tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle 2015 yılının Aydın'ımıza, Aziz Milletimize, ülkemize, okurlarımıza ve tüm insanlığa barış, esenlik, huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum. (S.T.)