Türkiye’nin ıspanak deposunda hasat zamanı: Tarlada 4, pazarda 20 TL

İzmir'in Menemen ilçesinde binlerce dönüm tarlada ekili erkenci ıspanağın hasadı başladı.

İzmir'in Menemen ilçesinde binlerce dönüm tarlada ekili erkenci ıspanağın hasadı başladı. Ispanağın tarladan çıkış fiyatının 4-5 lira olduğu, pazarlarda da ise şu sıralarda 15-20 TL arasında satışa sunulduğu öğrenildi.

Menemen'de, kış mevsiminin vazgeçilmez sebzelerinden olan ıspanağın erkenci hasadı için hummalı bir çalışma var. İlçedeki binlerce dönüm tarım arazisinde ekili olan ve üreticilerin merakla beklediği hasat için tarım işçileri, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte tarlaların yolunu tutuyor. Her gün kamyonlarca ıspanak el birliğiyle toplanırken, ıspanaklar önce havuzlarda yıkanıyor, daha sonrada sevkiyatlar için kamyonlara yükleniyor. Türkiye'nin ıspanak deposu olarak nitelendirilen Menemen tarlalarından çıkan ıspanaklar ise İstanbul ve İzmir'in ıspanak ihtiyacının büyük bir kısmını karşılıyor. İklimi ve toprak yapısı ıspanak için uygun olan Menemen'de hasat, kış mevsimi boyunca devam devam edecek.

"Ürün hallerde 4-5 lira; fakat pazarlarda 15-20 lirayı görüyor. Önüne geçilmesi lazım"

Üretici Süleyman Aydın, "Ürünlerimizi hasat etmeye başladık. Hasat başlar başlamaz fiyatlarda sıkıntılar yaşandı. Mahsul, tarlada 4-5 liraya çıkıyor. Şuan hasadını yaptığımız mahsul diğer mahsuller gibi değil. Biraz teferruatlı, işçilik isteyen bir mahsul. Diğer mahsulleri direkt kasaya koyun, gönderin; fakat bu öyle değil. Bunun kazımı ayrı, temizlemesi ayrı, işçiliği, yıkaması var bunun. Öteki mahsullerde bir arabayla işi bitiriyorsun; fakat bu mahsulde traktörün, işçi, araba ayrı oluyor. Malı yüklediğin araba bile ayrı oluyor. Ürün hallerde 4-5 liradan satılıyor; fakat pazarlarda 15-20 lirayı görüyor. Bunun önüne geçmeleri lazım" diye konuştu.

"Kuraklık işleri zorlaştırıyor"

Kuraklığın işlerini daha da zorlaştırdığını söyleyen Aydın, "Bir de kuraklık sorunu var. İşlerimizi daha da zorlaştırıyor. Daha önce ürünümüzü dikiyorduk, kazıyorduk ve ertesi gün ya da 3-5 gün sonra bir daha dikebiliyorduk. Şimdi dikemiyoruz. Yakın zamanda yağmur yağması da beklenmiyor. Mahsullerimiz su istiyor; ama bazen sulayamıyoruz. Sulayamadığımız zaman bozulmaya başlıyor. Biz erken dikimlerde yaklaşık bir ton ürüne ulaşıyorduk. Tabii biraz da havalar soğuk olduğu zaman pişkinlik daha çok yüksek oluyor. Yine sezonun ortalarında 1,5 ton üzeri ürüne ulaşıyoruz; fakat başlangıçlarda o kadar yüksek miktarlara ulaşamıyoruz" dedi.

"Soğuk hava satışları artırıyor"

Sıcaklarda ürünlerinin hemen büyüdüğünü belirten Süleyman Aydın, "Ürünlerimizi buradan toplayıp İzmir'e ve İstanbul'a gönderiyoruz. Onun dışında; Bursa, Balıkesir gibi çeşitli şehirlerimizden gelen pazarcı arkadaşlarımız oluyor. Sıcaklarda ürünlerimiz hemen büyüyor. Büyüdüğü zaman ise bu sefer hallerde tercih edilmiyor. O tarlayı sürmek zorunda kalıyoruz. Soğuk havalarda satışlarımız daha iyi oluyor. Bu yüzden kışın sert geçmesini istiyoruz. Bu havalar ıspanak havası değil. Ispanak havası için havanın biraz daha sert olması lazım" açıklamasında bulundu.

"Erken saatte gelip öğleden sonra 1-2 gibi evimize dönüyoruz"

Sabahın ilk ışıklarında ıspanakların hasat edilmesi için tarlaya geldiklerini söyleyen tarım işçisi Serdar Demirkıran da, "Sabah erken saatte gelip öğleden sonra 1-2 gibi evimize dönüyoruz. Ürünleri yıkıyoruz, kamyona yüklüyoruz ve ardından dağıtımını yapıyoruz. Yağmurda, çamurda çalışıyoruz" diye konuştu.

Leyla Yağcı isimli tarım işçisi ise yevmiyelerinin çok ucuz olduğunu ve çok düşük fiyatlara çalıştıklarını belirtti. İşçiler, ıspanağı herkesin ailesine, çocuklarına yedirmesi gerektiğini, sağlıklı bir sebze olduğunu söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri