Genellikle köy ve kasabalarda köyün çeşitli işlerinin görülmesi için veya fakir, yoksul insanların ihtiyaçlarının karşılanması için ihtiyar heyetinin veya köy beyinin, ağasının kararı ile her evden ekonomik durumuna göre toplanan paradır. Belli bir amaç ve gerçekleştirilecek bir proje için köyün ve köylünün hayrına toplanır. Ayrıca, 442 sayılı Köy kanunu ile köy muhtarlarına bu salmanın alınması yetkisi verilmiştir.
Köyün yol, su, çeşme, köprü, kanal, okul, köy konağı, mescidi gibi ihtiyaçlarında köyün ihtiyar meclisi muhtar başkanlığında toplanarak, ihtiyaç için harcanacak masrafı çıkartır. Sonra köydeki yaşayan insanların hal ve durumuna göre, köylüye salma salınır. Herkes kendi imkanı ölçüsünde maddi katkıda bulunur ve toplanan para ile de ne yapılacaksa ona harcanır. Orta Asya da ve Anadolu'da ve Türlerin sahip olduğu memleketlerde, örf ve adet gereğince yerine getirilen yardımlaşma şeklidir.
Ayrıca köyde fakir, yoksul durumda olup da evlenemeyecek olanlara, sünnet yaptıramayanlara, yaşlı ve düşkünlerin, hastaların, yetimlerin, şehit yakınlarının ihtiyaçlarına, evi yananlara, askere gidecek kişilere köy muhtarı ve beyi köylüye kasabalıya salma salarak para toplar ve muhtaç ve darda olanların ihtiyaçları giderilir. Köy ve kasabada, kırsal yerleşim yerlerinde yaşayan insanların gönüllü veya zorunlu olarak elbirliği içinde ihtiyaçların giderilmesi için örf ve adet gereğince, böyle bir uygulama, dayanışma içinde yardımlaşma yapılmaktadır. Ancak günümüzde pek fazla köylü üzerinde salma uygulaması yok gibidir.
KAYNAKLAR
Necdet Bayraktaroğlu- Türk İslam Kültüründe Yardımseverlik- Panama Yay. Ank. 2019
Fethi Aytaç - Köy Kanunu, Köy İdaresi Hakkında Bilgiler- Seçkin Yay. Ank. 2009