Tokyo 2020 neler söylüyor

Şerif KUTLUDAĞ

2020 Tokyo Olimpiyatları Japonya’nın başkenti Tokyo’da başladı ve tarihte ilk seyircisiz olimpiyatlar olarak yerini aldı.

Temmuz 2021’deyiz neden 2020 Olimpiyatları deniliyor? Çünkü bu olimpiyatların geçen yıl 2020 Temmuzunda yapılması gerekiyordu. Pandemi süreci ve kısıtlamalarından dolayı bu yıla kaldı. Fakat belirlenen tarihi de aynı aldı.

Şimdiye kadar olimpiyatların üç temel ilkesi vardı:

CİTİUS:Daha hızlı!..

ALTİUS: Daha yüksek!..

FORTİUS: Daha güçlü!..

Ve bu yıl Temmuz 2021’de, seyircisiz yapılan olimpiyatlara bir ilke daha ekleniverdi kendiliğinden:

QUİETİUS: Daha sessiz!..

22 Temmuz 2021’de başlayan, 8 Ağustos’ta bitecek olan bu olimpiyatlara 206 ülkeden 11 binden fazla oyuncunun katılacağı 33 branşta 50 disiplinde 339 madalya için mücadele edeceklerini öğreniyoruz.

OLİMPİYAT NOTLARI:

Olimpiyat meşalesini: Japon tenisçi NAOMİ OSAKA yakar.

Açılış Tokyo’da Meiji-Jingu Park’ta bulunan Olimpiyat Stadında yapılır ve 2 saat sürer.

Açılış akşamına Japonya İmparatoru NARUHİTO da katılır. Konuklar arasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel MACRON ile ABD First Lady’si JİLL BİDEN da vardır.

Takımlar geçit töreninde geleneksel kıyafetleriyle yer alırlar.

Törende ilk geçişi her zaman olduğu gibi ilk olimpiyatların ev sahibi Yunanistan gerçekleştirir.

Bu yıl her takımın bayrağını bir erkek ve bir bayan sporcu birlikte tutarlar ve birlikte geçerler: 50 kadın, 58 erkek, toplam 108 sporcumuzun yer aldığı kafilemizi temsilen sporcularımız geçerken Türk bayrağını millî yüzücüler Merve TUNCEL ile Berke SAKA birlikte taşırlar.

John Legend ve Keith Urban gibi farklı kıtaları temsil eden müzisyenler, John Lennon ve Yoko Ono'nun 'Imagine' şarkısını söylerler.

Bunun öncesinde ise 1.824 drone, stadyumun üzerinde bir ışık gösterisi yapar.

Tokyo Olimpiyatları Organizasyon Komitesi Başkanı Hashimoto SEİKO, açılış töreninde yaptığı konuşmada tüm dünyadaki sağlık çalışanlarına teşekkür eder.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas BACH da konuşmasında  "Olimpiyatlar sporun birleştirici gücüdür.” der ve "Bugün bir umut anı" der.

Açılışta yaşanan beraberlik hissinin, pandeminin karanlık tüneli sonundaki ışık olduğunu belirten Bach, "Olimpiyat meşalesi bu ışığın daha da parlamasını sağlıyor. Bu bir dayanışma, barış ve dayanıklılık mesajıdır. Bu, hepimize birlikte daha başka yolculuklar için umut veriyor. Evet, hepimizin hayal ettiğinden çok farklı. Ama bu anın tadını çıkaralım çünkü sonunda hep birlikte buradayız…" diye konuşur.

Bu konuşmaların ardından İmparator Naruhito, Olimpiyat Oyunları'nın açılışını resmen ilan eder…     

Olimpiyatların simgesi olan “beş halkadan meydana gelen PİKTOGRAMLAR”  ilk kez 1964 Tokyo Olimpiyatlarında  kullanılır ve o yıldan beri bir olimpiyat geleneği açılış seramonisinde tanıtılır. Bu yıl  Japon grafik tasarımcı Masaaki Hiromura tarafından 2 yılda hazırlanan piktogramlar, performans sanatçıları tarafından da açılış töreninde canlandırılır…

Tokyo 2020 Olimpiyatlarında  4 yeni spor dalı: Sportif tırmanış, karate, kaykay, dalga sörfü, ilk kez yer alır…

Paralimpik oyunların ise 24 Ağustos ile 5 Eylül arasında düzenleneceği ifade edilir.

Türkiye bu olimpiyatta atletizmde 25, yüzmede 11, güreşte 9, yelkende 8, karatede 7, boksta 6, judoda 6, artistik cimnastikte 5, atıcılıkta 4, bisiklet, halter ve okçulukta 2’şer, badminton, eskrim, kürek ve modern pentatlonda 1’er sporcuyla madalya mücadelesi verecek.

Modern Olimpiyatların kurucusu Baron Pierre de Coubertın'dir.  İlk Modern Olimpiyatlar  1896 yılında Atina'da düzenlenir ve ardından her 4 yılda bir yapılmaya başlar.     

Antik Olimpiyat Oyunları  dönemin şehir devletleri arasında düzenlenen, atletizm ile ilgili yarışmaların yapıldığı spor oyunlardır. İlk kez MÖ 776 yılında Yunanistan'ın Olimpiya şehrinde başladığı için oyunlar bu tarihi olguya atfen OLMPİYAT olarak isimlendirilmiştir.

Olimpiyatlar, ilk başladığı antik dönemden bugüne gerek antik kentlerin gerekse modern çağlarda ülkelerin güç gösterisi sergiledikleri bir şekle dönüşmüştür. Bu özelliğinden dolayı da özellikle dünyanın büyük güçleri her zaman daha çok sporcuyla katılarak daha çok madalya almayı hedeflemişlerdir. Bunun gerçekleşmesi için de ne gerekiyorsa onu yapmışlardır.

Türk sporcularının en başarılı olduğu ve en çok altın madalya aldığı spor dalı bir zamanlar ata sporumuz olan güreş olmuştu. Sonrasında Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu ile halterde toplanan altın madalyalarla başarı hikâyeleri yazılırken bu olimpiyatlarda sanki jimnastikte madalyaları toplayacağız gibi geliyor bana…

Bu bağlamda ben sözü Kurtdereli Mehmet Pehlivan’ın sözüne vermek istiyorum:

“Ben, her güreşte arkamda Türk milletinin bulunduğunu ve millet şerefini düşünürdüm.”

Yazımı Atatürk’ümüzün İzmir’de 1926’da Karşıyaka Spor Kulübünü ziyaretlerinde söylediği sözü ile tamamlamak istiyorum:

“Ben sporcunun zeki, çevik aynı zamanda da ahlâklısını severim!..”

İşte bütün madalyalardan daha değerli olan ve kazanılan madalyaları da daha değerli hale getiren sır da bu iki söze sırlanıvermiş değerli okurlarım.

Bütün sporcularımıza başarı dilekleriyle…

Sevgilerimizle…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.