Siyasi hiyerarşi!

Metin AKOĞLU

Siyasi kariyer basamaklarında, belediye başkanlığımı yoksa milletvekilliğimi önce yapılmalıdır sorusuna cevap aradığımızda, ikiye bölünmüş sonuçlar elde edilecektir.

Peki, milletvekilliği yapanlar belediye başkanı olmalı mı diye bir soru yönelttiğimizde sonuç; yine yukarıdaki gibi olacaktır.

Sonuç ne çıkarsa çıksın, hukuken bir engel yok ama doğru mu diye sorgulamamız gerekiyor.

Türkiye’de siyaset; altı yüz milletvekili, seçilmiş belediye başkanları ile partilerin atanmış il ve ilçe başkanları üzerinde dönüyor.

Kasabanın şerifi de yargıcı da Helenio Herrera’sı da onlar.

Gem vurulamayan ihtirasları sayesindedir ki her yer vıcık vıcık;

Apartman boyu hazırlanmış renkli posterler, giydirilmiş minibüs-otobüsler ve harcanmakta olan paranın finansmanını sorsanız, sana ne diyecek kadar gözleri dönmüşler!

Seksen yaşına merdiven dayamış Sayın Prof. Osman Altuğ hocamızın yıllardır söylediği Parokrasi, en güçlü ve en azgın dönemini yaşıyor.

Toplumda var olan kapasiteli ve başarılı insanlar için kulvar açılması gerektiğini bildikleri halde görmezden geliyorlar.

Ortaya çıkmak isteyeni de baskılıyorlar.

YSK, adaylarla ilgili remi açıklamayı bugün yapacak.

Eski/yeni milletvekilliği görevinde bulunmuş/bulunan pek çok isim yine sahadalar.

Türk siyasetinde aday belirleme geleneği iki şekilde yapılagelmişti.

Birincisi merkez yoklaması, ikincisi de partinin belde, ilçe ve il örgütlerinin yapmış olduğu ön seçimlerde yarışarak aday olmak.

İktidar partisi, temayül sonrası genel başkanının belirlediği sistemi çalıştırıyor.

CHP, yaptığı son kurultayda genel başkan, parti meclisi ve MYK’nı yeniledi. Yeni genel başkan teşekkür konuşması yaparken “Belediye başkan adayları ön seçimle belirlenecektir” dedi.

Sizler de duydunuz.

Öyle yapıldı mı?

Hayır.

Birkaç yer dışında bütün adaylar, Parti Meclisi tarafından belirlendi!

Neden?

Çünkü seçimden sonra bir daha kurultay var ve o kurultayda tüzük ile birlikte…

Şimdi de yeni nesil değişimciler ataktalar ama bu defa “zoom” üzerinden değil, göstere göstere çalışıyorlar.

Partililer, belediye başkanlarını seçerken İstanbul Belediye Başkanı ağırlıklı oluşan Parti Yönetiminin de yapılacak olan kurultayda, belediye başkanları üzerinden tahakküm kurma hesaplarının yaptığı sır değil;

Sen beni seç ben de seni seçeyim sisteminin başka türlü olması mümkün mü?

Kim bunlar?

Demokratlar…

Burada sözümüz bütün siyasi partileredir!

Milletvekili olması için halkın oy verdiği seçilmişlerin, belediye başkanı olması için demokrasiyi geliştirdiniz ve Faize Sevim gibi moda yarattınız.

Bu konu, batı demokrasilerinde şöyle işlemektedir.

Ali Kemal’in torunu Boris Johnson, Londra Belediye Başkanlığı’ndan sonra Avam Kamarası üyeliği ve sonra da Dışişleri Bakanı olmuştur.

Brexit müzakerelerindeki görüş ayrılığı nedeniyle de bu görevinden ayrılmıştır.

Brexit olayı, Başbakan Teressa May’in de başbakanlığını sallamış ve ayrıldığında Boris Johnson, İngiltere’nin başbakanı olmuştu…

Londra Belediye Başkanlığı görevini iki dönemdir sürdürmekte olan Pakistan asıllı Sadık Han, belediye başkanlığı görevini tamamladığında, siyasete devam etmek isterse eğer milletvekili olur, bakan olur, başbakan olur.

Ne Johnson ne de Sadık Han, Londra belediye başkanı olmak için geriye dönemezler.

Öyle bir siyaset anlayışı yok!

Fransız politika adamı Jaques Chirac, 1977-1995 yılları arasında Paris Belediye Başkanlığı yaptıktan sonra 1995-2007 yılları arasında da iki dönem Fransa devlet başkanlığı görevini yapmıştır.

Kariyerler hep dikine çalışmıştır.

Görüldüğü gibi demokrasinin sağlıklı çalıştığı ülkelerde, siyaset yapanların kariyer hedefleri tersine değil, piramidin zirvesi olmuştur.

1920’de 115 Milletvekili ile açılan birinci meclisten (338 katılımı beklenen), 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan 28’nci dönem milletvekilleri ile birlikte toplamda 15 bin civarında parlamenter, TBMM’de görev yapmıştır/yapmaktadır.

Tek ve Çok partili sistemlerin ürünü olarak ya da bağımsız seçilmiş milletvekilleri ile ara rejim dönemlerinde atamayla görevlendirilen Kurucu Meclis üyelerimiz, Türk siyasi tarihindeki en onurlu yerlerini almışlardır.

Yasamada görev almanın dışında elde edecekleri başka da bir makam ve mevki yoktu.

Bir istisna hariç; iktidar partisine mensup vekillerden bakan olunuyor, siyasi partinin genel başkanıysanız başbakan olunuyor (Eski sistem), başkan olunuyor.

Demek oluyor ki seçilmiş bir milletvekili, bakan, başbakan ve başkan olmak için hesap yapmalıdır.

Siyasete önce üye olarak, mahalle delegesi, gençlik kolları, ilçe yönetimi, ilçe başkanlığı, belediye meclis üyeliği, ilçe belediye başkanlığı, il başkanlığı, il belediye başkanlığı ve milletvekili olabilme sırası ile yapılan siyasi teamüllerimiz vardı.

Gerçekten marka olmuş belediye başkanları Ankara’ya gönderilmelidir ki birikimlerinden tüm ülke yararlanabilsin.

Siyasi hiyerarşi bunu asla reddetmez.

Batı’da da yapılan budur.

Milletvekilliği görevini yapmış/yapan insanlara sesleniyorum.

Türk Milleti sizi, en yüce makama getirmiş mi?

Bunun çok değerli olduğunu bilmenizi istiyoruz.

Bir şeyi daha bilmenizi istiyoruz.

Yönetmek için geri gelmeyin.

Bu topraklarda sizden daha fazlası var.

Burada; sizler kadar eğitimli, donanımlı ve yetenekli her meslekten insan olduğu gibi yüzlerce, binlerce çalışanı ile birlikte üretim yapan çok başarılı reel sektör temsilcilerinin yanında, “deniz fenerlerinden” biri olmasıyla gurur duyduğumuz Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde de (ADÜ) 2 bine yakın bilim insanı olduğunu unutmayalım.

Hepsi de bizim, hepsi de değerli ve hepsi ile çok zenginiz.

Geriye gelirseniz de bildiklerinizi ve tecrübelerinizi aktarmanız yeterli olacaktır. Vekillik yapılan dönemlerde yurt içi ve yurt dışında edinmiş olduğunuz birikimleri, bu alanda kılavuzluk yaparak da yararlı olabilirsiniz.

Siyaseti geriye doğru çalıştırmayın. Yetişmiş insanlara yol açarak, sistemin dikine çalışmasına yardımcı olun ve bunun mücadelesini verin.

Demokrasimizin yeşermesi sizlerin marifetiyle olacaktır.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.