SGK’ya Gitmeye Korkmayın Gidin Öğrenin

Fuat Tütüncüoğlu

Soru: Fuat Bey,1980 li yıllarda babamın üzerine olan dükkanda yardım ederken sigortada memur tarafından yazılmıştım. 3 ay sonra da gidip parasını yatırıp kapattım. Bu ne olabilir ? Sigorta başlangıcı olabilir mi? 

Cevap:  Değerli Okurum , Doğum tarihini bilmeden bunu cevaplayabilmem aslında zor fakat artık günümüzde SSK yada BAĞKUR günlerini öğrenebilmemiz artık çok kolay .PTT den alacağın e-devlet şifresi ile Sigorta başlangıcı olup olmadığını internetten öğrenebilirsiniz. Ayrıca SGK öylesine korkulacak bir kurum değildir .Nüfus cüzdanınız ile birlikte gider ve ilgili memurdan durumunuzu öğrenebilirsiniz.Bu yapacağınız iş bize soru sorup bizden cevap beklemekten daha kolaydır.Ama ben merakını giderme adına hemen sorunu yanıtlıyor ve yol gösteriyorum.

ERKEN EMEKLİLİK YOK

Soru: Fuat Bey,27 Kasım 1960 doğumluyum. 1 Eylül 1976’da sigortalı oldum. 3263 gün prim ödemem bulunuyor. Ne zaman emekli olabilirim? Yeni çıkacak yasada beni ilgilendirecek kanun var mı?  

Cevap: Değerli Okurum ,25 yıl sigorta, 5000 gün prim ve 44 yaş şartına tabisiniz. 1737 gün daha prim ödeyerek priminizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Torba yasada erken emeklilik olmadığından, yasa emeklilik şartlarınızı değiştirmiyor.

İŞE İLK GİRİŞİNİZ ÖNEMLİ

Soru: Fuat Bey,23 Temmuz 1970 doğumluyum. 1 Şubat 1985’te SSK’lı oldum. Fakat sistemde 1988 olarak görünüyor. Bu, emekli olma şartlarını değiştirir mi? Çünkü 1988’de 18 yaşında oluyorum. Ne zaman emekli olurum?  

Cevap: Değerli Okurum ,Emekli aylığını sigorta başlangıç tarihi belirliyor. Sigorta başlangıç tarihi kişileri emekli eden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına ilk defa prim ödenen gündür. Şayet girişiniz 1985’te yapılmış, ancak çalışma süresi bildirilmemişse başlangıç sayılmaz. Başlangıcınız 1988’de adınıza ilk defa çalışma süresi bildirilen gündür. Başlangıç tarihiniz 23 Mayıs 1988’den önceyse 5375 gün prim ödemiş olmanız şartıyla 23 Temmuz 2020’de sonraysa 5450 gün prim ödemiş olmanız şartıyla 23 Temmuz 2021’de emekli olabilirsiniz.

İŞYERİNDE KÖTÜ MUAMELE TAZMİNAT GEREKTİRİR

Soru: Fuat Bey, 42 yaşında evli bir çocuk annesiyim. Özel bir şirketin muhasebesinde SSK’lı olarak 11.5 ay çalıştım. İşyerinde her yerde sesli kamera sistemi var, patron gece gündüz kamera izler. Ben kendisini işle ilgili bir hususta kibarca eleştirmişim. Bunun üzerine benim odama gelip bana 2 Haziran 2014’te hakaret, küfür ve tehdit ederek saatlerce kameralar önünde zulüm etmiştir. Bir şekilde oradan kaçtım. 2 gün boyunca tehdit telefonları aldım işe geri dönmem için. Bunun üzerine karakola başvurup şikayetçi olduk. Halen beklemedeyiz. İçeride sadece asgari geçim indirimim kaldı. Benim herhangi bir alacağım yani kıdem, ihbar ve izin gibi bir hakkım var mı? Bunun için ne yapmam lazım?  

Cevap: Değerli Okurum , İş Kanunu’na göre; kıdem tazminatı ve yıllık ücretli izin hakkı kazanabilmek için en az bir yıl çalışmak gerekiyor. 12 ay hizmet süreniz olsaydı kıdem tazminatı ve izin hakkı kazanabilirdiniz. Maalesef 12 ay dolmadan ayrıldığınızdan kıdem tazminatı ve yıllık izin hakkınız yok. Haklı nedenle de olsa, işten kendi isteğinizle ayrıldığınızdan ihbar tazminatı hakkınız da yok. Bu haklar için talepte bulunamazsınız. Fakat içerideki asgari geçim indirimi alacağınızı ve varsa diğer ücret alacaklarınızı (fazla çalışma süresi, haftasonu ve genel tatil günlerinde çalışma) talep edebilirsiniz. İşveren tarafından mobbinge (psikolojik taciz) uğradığınızdan Borçlar Kanunu’nun 417’nci maddesince manevi tazminat davası da açabilirsiniz.

25 YAŞINIZ DA BİTER

Soru: Fuat Bey 1990 doğumluyum. 4 yıllık üniversiteden mezun oldum. İkinci bir üniversiteye başlamayı düşünüyorum. Babamdan kalan yetim aylığını alabilir miyim? 

Cevap: Değerli Okurum ,Maalesef İkinci değil üçüncü üniversiteye dahi başlasan da 25 yaşınızı dolduracağınız tarihte yetim aylığınız kesilir.

İyilikle ve Sosyal Güvenlikle kalın

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.