Mahallenin vazgeçilmez geleneklerinden biri olan bu etkinlikte, kazanlarda pişirilen buğdaylar davul zurna eşliğinde dövülürken, düğün salonunda kadınlar imece usulü topalak yuvarlama işini yaptı. Sütçüler Mahallesi Muhtarı Sedat Özışık, bu geleneklerin Yörük kültürünün bir parçası olduğunu belirterek, “Mahallemiz 7 bin nüfuslu ve Sancaklı Yörükleri olarak kadim kültürümüzü yüzyıllardır devam ettiriyoruz. Ege Bölgesi’nde topalaksız ve keşkeksiz düğün olmaz. Davetiye dağıtırken vatandaşın ilk sorduğu şeylerden biri ‘Topalak ve keşkek var mı?’ olur” dedi.
“ATALARIMIZDAN KALAN BİR MİRAS”
Yaklaşık 50 yıldır topalak yuvarladığını söyleyen Teslime Özışık, düğünlerin vazgeçilmez yemeklerinden olan topalak ve keşkeğin kadınların imece usulüyle hazırlandığını ifade etti. Özışık, “Topalak ve keşkek atalarımızdan kalan bir miras. Kadınlar olarak bunu büyük bir keyifle yapıyoruz. Hem yardım ediyoruz hem de bu özel günlerin parçası oluyoruz” dedi.
Davul zurna eşliğinde dövülen keşkek ve kadınların özenle hazırladığı topalak, düğün sonunda davetlilere ikram edilerek büyük beğeni topladı. Sütçüler Mahallesi’nde yaşatılan bu gelenekler, Yörük kültürünün zenginliğini ve dayanışmanın gücünü bir kez daha ortaya koydu.