Sabah anksiyetesi ile başa çıkmanın 6 yolu

Sabah anksiyetesi, genellikle sabahları uyanır uyanmaz veya güne başlamadan önce yaşanan yoğun kaygı ve endişe durumu olarak tanımlanıyor. Bu durum, günün ilk saatlerinde hissedilen kaygı, iş, sorumluluklar veya sosyal etkileşimlerle ilgili korkulardan kaynaklanabiliyor. Sabah anksiyetesi; bazen uykusuzluk, stresli bir yaşam tarzı veya genel bir anksiyete bozukluğunun belirtisi de olabiliyor.

Sabah Anksiyetesinin Belirtileri Nelerdir?

Pek çok insan için uyandıktan hemen sonra kendini gösteren sabah anksiyetesinin, günün geri kalanını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken LifeClub Uzm. Klinik Psikoloğu Cansu Karaman, belirtiler hakkında şunları söyledi: “Günün başlamasıyla ilgili yoğun bir endişe duygusuna kapılmak hastalığın önemli bir belirtisidir. Kalp çarpıntısı, terleme, titreme veya mide bulantısı gibi semptomlar görülebilir. Geceleri sık sık uyanma veya sabahları yorgun uyanma da sabah anksiyetesiyle ilişkili olabilir. Kafada dönüp duran düşünceler ve sorunlar hakkında aşırı düşünerek zihni meşgul etmek, hüzün, üzüntü veya moral bozukluğu gibi ruhsal belirtiler sabah anksiyetesine işaret edebilir.”

Sabah Anksiyetesi ile Nasıl Başa Çıkılır?

LifeClub Sağlık Hizmetleri’nden Uzm. Klinik Psikolog Cansu Karaman, sabah anksiyetesi ile başa çıkacak 6 öneriyi şöyle sıraladı:

1. Sabah Rutinlerini İyileştirme

Sabahları ani bir şekilde uyanmak yerine, yataktan yavaşça, kademeli olarak kalkmak ve yavaş bir rutin uygulamak rahatlatıcı olabilir. Yine günün ilk saatlerinde yapılacak meditasyon, derin nefes egzersizleri veya hafif bir egzersiz, sabah anksiyetesine iyi gelecektir.

2. Uyku Kalitesini Artırma

Kaliteli bir uyku sabah anksiyetesine çok iyi gelecektir. Her gün aynı saatte yatağa girmek ve uyanmak, biyolojik saatinizi düzenler. Yatak odasını sessiz, karanlık ve serin tutmak da uyku kalitesini artırabilir. Ayrıca yatmadan önce telefon, televizyon, bilgisayar, tablet gibi cihazlardan uzaklaşmak, yani ekran kullanımını azaltmak, uykuya geçişi kolaylaştırabilir.

3. Stres Yönetimi

Güne başlamadan önce gününüzü planlamak, kendinizi daha organize ve güvende hissetmenizi sağlar. Meditasyon, yoga ya da derin nefes egzersizleri gibi rahatlama teknikleri uygulamak anksiyeteyi azaltabilir.

4. Düzenli Beslenme ve Egzersiz

Sağlıklı bir kahvaltı yapmak, kan şekerinizi dengeleyebilir ve enerji seviyenizi artırabilir. Bu yüzden dengeli beslenmek büyük önem taşıyor.

Egzersiz yapmak, düzenli fiziksel aktivite, endorfin salgılar ve genel ruh halini iyileştirmeye büyük katkı sağlar.

5. Düşünce ve Davranış Yönetimi

Kafanızdaki olumsuz düşünceleri fark etmek ve daha olumlu alternatiflerle değiştirmek de anksiyeteye karşı yardımcınız olabilir. Küçük ve ulaşılabilir hedefler koyarak, stres ve endişeyi azaltabilirsiniz.

6. Profesyonel Destek

Bir uzman psikolog ile görüşmek, sabah anksiyetesinin nedenini anlamanıza ve başa çıkma stratejileri geliştirmenize yardımcı olabilir. Gerekli durumlarda, psikiyatri uzmanı anksiyete bozukluklarını yönetmeye yardımcı olabilecek ilaçlar da önerebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri