Olimpiyatlarda 100. yılımızı yaşıyoruz Paris’te

Şerif KUTLUDAĞ

Yarın 26 Temmuz 2024!. Paris Yaz Olimpiyat Oyunları başlıyor…

4 yılda bir tekrarlanan Yaz Olimpiyat Oyunları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından düzenlenen bir organizasyondur.

Türkiye ilk kez Yaz Olimpiyatlarına 4 Mayıs 1924//27 Temmuz 1924’te yine Fransa’nın başkenti Paris’te katılmıştı. Dolayısıyla bu yılki Paris’teki Oyunlar 100. Yılını da yaşamış olacak ülkemiz…

11 Ağustos 2024’e kadar ekranlarımız Paris’te düzenlenen Yaz Olimpiyat Oyunları görüntüleri ile şenlenecek ve renklenecek!..

1924 oyunlarına 17 spor dalında, 44 ülkeden 2.956’sı erkek, 136’sı kadın olmak üzere toplam 3092 sporcu katılır.

2024 Paris Olimpiyat Oyunları, Türkiye'nin temsil edildiği 24. organizasyon olurken,sporcularımız bu organizasyonlarda 41 altın, 27 gümüş, 36 bronz olmak üzere toplam 104 madalya elde eder.

Türkiye'nin olimpiyat oyunlarındaki 104 madalyasının 93'ünü erkek sporcular kazanırken, kadın sporcular 11 madalya elde eder.

Türk sporcuların kazandığı 104 madalyanın 66'sını güreşçiler elde eder. Güreşçiler 29 altın, 18 gümüş ve 19 bronz madalyayı Türkiye'ye getirme başarısı gösterir.

Türk sporcular, halterde 11, tekvandoda 9, boksta 7, karatede 4, atletizmde 3, judoda 2, okçuluk ile jimnastikte birer kez kürsüye çıkar.

Türk sporcular içinde üçer altın madalya kazanan halterciler Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu, en fazla birincilik kürsüsüne çıkan sporcular olarak tarihe geçerler.

Naim Süleymanoğlu, 1988 Seul, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta'da üç kez üst üste zirvede yer alarak hem Türk hem de dünya spor tarihine adını altın harflerle yazdırır.

Halil Mutlu ise 1996 Atlanta, 2000 Sidney ve 2004 Atina'da altın madalyaya ulaşarak, Naim Süleymanoğlu'nun başarısını tekrarlar.

Türk kadın sporcular 2 altın, 3 gümüş, 6 da bronz madalya kazanır.

Olimpiyatlarda Türkiye adına 84 farklı sporcu madalya sevinci yaşar.

Ülkemiz sporcuları katıldığımız ilk 4 olimpiyat oyunlarında madalya göremez.

Milli güreşçi Ahmet Kireççi, 1936 Berlin Olimpiyat Oyunları'nda kazandığı bronz madalya ile Türkiye adına kürsüye çıkan ilk sporcu olur.

Türkiye, olimpiyat oyunları tarihinde ilk altın madalyasını da yine güreş branşıyla kazanır. Güreşçi Yaşar Erkan, Ahmet Kireççi'nin tarih yazdığı 1936 Berlin Olimpiyat Oyunları'nda 61 kilo serbest stilde birincilik kürsüsüne çıkarak altın madalya almaya hak kazanır.

Türkiye'yi Olimpiyat Oyunları'nda temsil eden ilk kadın sporcular, 1936 Yaz Olimpiyatları'nda eskrim dalında yarışan Suat Fetgeri AŞENİ ile Halet ÇAMBEL olmuştur.

Türkiye, kadınlarda ilk madalyayı 1992 Barcelona'da judoda Hülya ŞENYURT kazandırır.

Türkiye’ye olimpiyat oyunlarında kadınlarda ilk altın madalyayı 2004’te Nurcan TAYLAN halterde kazandırır. 2020’de de Buse Naz SÜRMELİ boksta altın madalya kazandıran ikinci kadın sporcumuz olur.

Aslında Yaz Olimpiyat Oyunları dün 24 Temmuz’da oynanan Arjantin ile Fas arasındaki futbol karşılaşmaları ile başlamıştı…

4 yılda bir düzenlenen Olimpiyat Oyunları'nda din, dil, ırk ayrımı gözetilmeksizin tüm sporcular biraraya gelir. Bu spor şöleninde kurallara bağlı kalarak, dürüstçe ve kardeşçe bir yarışın içine girilir. Olimpizm anlayışını uygulamaya koyarak insanın dengeli gelişimini gerçekleştirmek ise olimpik hareketin temel hedefidir.

Günümüzde yapılan Modern Olimpiyat Oyunları'nın kökeni Antik Yunan'da yapılan şenliklere dayanır. İlk olimpiyatlar, Eski Yunan'da Tanrı Zeus adına yapılan şenliklerdi. M.Ö. 776 yılında Yunanistan'ın Olimpia bölgesinde, Isparta Kralı Likorgos'un da önerisiyle yapılan şenlikler, tarihteki ilk olimpiyat oyunlarını temsil eder.

Önceleri 32 metre genişliğinde, 192 metre uzunluğunda bir pistte sadece 1 gün süren koşullardan oluşan oyunlara sonraları değişik mesafelerde yarışlar, disk ve cirit atma, uzun atlama, boks, güreş, atlı araba yarışları gibi branşlar eklenerek şenliklerin süresi de 5 güne çıkarılır.. İlk başlarda ölülerin ruhlarının 8 yılda bir dirileceği inancıyla 8 yılda bir düzenlenen oyunlar, daha sonra 4 yılda bir yapılmaya başlanır.

Sadece Yunanlı erkeklerin katılabildikleri yarışlar, çıplak olarak yapılır ve kadınlar tarafından seyredilemezdi. Oyunlara katılan yarışmacılar, 10 ay önceden çalışmalara başlar, şenliklerden 1 ay önce de Elius'a gelerek rakipleriyle birlikte sıkı bir çalışma içine girerlerdi. Oyunlarda yarışmacılara ödül olarak zeytin dalından yapılmış çelenkler takılırdı.

M.Ö 146'da Yunanistan'ın Romalılar tarafından işgal edilmesi üzerine oyunlar Atina'ya alınır. M.S 392 yılında Bizans İmparatoru 2. Theodosius, Olimpiyat Oyunları'nın yapıldığı stadyum ve tapınakları yıkarak olimpiyat geleneğine son verir. Ayrıca M.S. 522 ve 551 yıllarında yaşanan iki deprem ve sel felaketi de bu tesislerde büyük hasar meydana getirerek Eski Olimpiyat Oyunları'nın izlerini büyük ölçüde ortadan kaldırır.

Modern Olimpiyatların kurucusu Baron Pierre de Coubertın'dir. İlk Modern Olimpiyatlar ise 1896 yılında Atina'da düzenlenir ve ardından her 4 yılda bir yapılmaya başlanır.

Bunca sözden sonra Paris’te 2024 Olimpiyatlarında yer alacak bütün sporcularımıza saygı, sevgi ve centilmenlik içerisinde yaşanacak bir olimpiyat süreci diliyoruz…

GÜL//AYDIN…. SEVGİLERİMLE…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.