Baharın simgesi, sarısı, mavisi, pembesi…
Tabiatın şaşmaz döngüsünün bir sonucudur nevruz. Yenigünlerin ilk günü, bir kültür mirasıdır. Divan-ı Lügatit Türk’te Türklerin yılbaşı sayılır.
Cemreler düştükçe suya, havaya, toprağa, nevruza sayılı günler var demektir. Türkler ise hazırlıklara çoktan başlamışlardır.
Bakınız değerli okurlar; Azerbaycan “Novruz” demiştir bayrama, Özbekistan “Navröz”, Kazak Türkleri “Navrız”, Nogaylar “Navruz” ve Tatarlar, Başkurtlar, Çuvaş Türkleri, Altaylar…
Nevruz Türk bayramıdır, Türk’ün baharla uyanışıdır bütün dünyada.
Nevruz günü herkes iyi konuşur akşam olunca. Kapı dinleme geleneğiyle komşuların kapısı dinlenir ve duyulan ilk söz iyi olursa yılın iyi geçeceğine inanılır Türk insanı arasında. Ve çocuklar kapı kapı dolaşır aynı ramazan bayramında olduğu gibi. Mani söyler çocuklar. Bunların iyi dilek, dua olduğunu bilen insanlar çocuklara yağ verir, buğday verir. Çocuklar bunları toplayıp yemek yapacaklar sonrasında.
Nevruzda anlatılan en güzel şey ise Türk destanı Ergenekon olmuştur yıllarca. Ölen insanların ruhları nevruz günü evleri ziyaret eder inancı yaygındır. Mezarlık ziyaretleri de nevruz geleneklerindendir. Kimseleri de küs bırakmazlar nevruzda.
Sonuçta…
Yabancı gelmese gerek bunlar. Türk’ün geleneği, Türk’ün olduğu her coğrafyada.
12 Hayvanlı Türk Takvimi’ne göre her yılın ayrı bir adı var. 21 Mart tarihiyle birlikte At Yılına girdi tüm dünya.
Şimdi size 12 Hayvanlı Türk Takvimine göre hangi yılda doğduğunuzu hesaplama yolunu anlatacağım. Bu yöntem günümüz astrolojisinden farklı olarak kültür arşivimizden çıkmadır. Yıllar boyunca, mesela her koyun yılında gözlenen olaylar sonucu artık koyun yılının genel olarak nasıl geçeceğini bilebiliyoruz.
Doğum yılınıza dokuz ekleyip bunu on ikiye bölüyoruz. Bölme işleminden kalan sayımız 12 Hayvanlı Türk Takvimi’ne göre hangi yılda doğduğunuzu gösterecektir.
Örneğin;
1991+9=2000 , 2000/12=166 kalan sayımız ise, 8’dir.
Bu kalan sayı koyun yılına tekabül eder ve özellikleri şöyledir; koyun yılında doğanların en güçlü yaşadıkları duygu sevgidir. Sezgileri de güçlüdür. Yakınlarına her zaman saygı ve hürmet çerçevesinde davranırlar. Kendi fikir ve bakış açılarını kendilerine düstur edinerek yaşarlar. Yalnızlığı sevmezler, üst makam ve mevkilerde olmaktan hoşlanırlar. Bunun yanında hareketli ve yiğit tavırlı olmalarıyla tanınırlar. Yaşlandıklarında soğuk kanlı kişiler olurlar.
Yılların isimleri ise sırasıyla; fare, öküz, pars, tavşan, ejderha, yılan, at, koyun, maymun, tavuk, köpek ve domuz. Bunu kendinize de uygulayabilirsiniz.
Nevruza “Ulusun ulu günü” der Kazaklar. Bugüne gerçek değeri verilmesi umuduyla…