Milli bayramların günün şartlarına uygun hale getirilmesinde yarar vardır. Çalıştığım 39 sene boyunca birçok ilçe ve ilde bayram törenlerinin düzenlenmesinde görev aldım bu sürede gözlemlerimden sonra gördüğüm hususları açıklama gereği duydum.
Kutlama esasları yeniden ele alınmalı özellikle geniş kitlelerin katılımının artırılmasına çalışılmalıdır. Bayramın hedeflediği amaca uygun şekilde yeni prensipler konmalıdır.
Bayramlarda halkı alanlara hapsetmemek gereklidir. Aksine halkın daha geniş katılımı sağlanmalıdır.
Klişeleşmiş temsillerden uzaklaşılmalı halk kitlelerinin de iştiraki sağlanmalıdır. Buna örnek olarak Kütahya’da her yıl kutlanan 30 Ağustos törenlerini verebilirim. Kütahya’da 30 Ağustos törenlerinde o bölgedeki insanların tören bölgesinde toplanması buna örnektir. Halk törenlerinde bir gün önceden bölgede toplanmakta bazıları yerel ürünlerini pazarlamakta, bazıları sırf tören görmeye bölgeye gelmektedir.
Bölgeye gelen vatandaşlara bölgedeki yerel yönetimler tarafından ikramda bulunmakta örneğin öğlen saati yemek ve su ihtiyaçları karşılanmaktadır.
Üniversiteler ve yüksekokullar bu kutlamalara ve çalışmalara katılmalıdırlar. Bayram kutlamalarına engelliler, yurt çocukları, yaşlılar, gaziler, şehit aileleri, çalışan çıraklar da dahil edilmelidir. Kutlama günlerinde, yurtlar, gazi ve şehit aileleri yaşlı yurtları ziyaret edilmelidir.
Televizyon ve yazılı basının bu günlerde bayramın anlam ve ruhuna uygun yayın yapmalarına önem verilmelidir. Çocuklarımızın, gençlerimizin ve yörede başarılı insanlarımızın halka tanıtımı TV ve basın yoluyla yapılmalıdır.
Okullar yerleşim yerlerinde bayramlar için iş bölümü yapılmalıdır. Örneğin bir okul bilgi yarışmasını, bir okul şiir, bir okul kompozisyon yarışmalarını, bir okul tiyatro, Türk halk müziği ve Türk sanat müziği yarışmalarını organize etmelidir.
Üniversite dahil tüm gençlerin katılımıyla şehrin belli yerlerinde folklor gösterileri yapılmalıdır.
Akşam yapılan gösterilerde yerel yönetimler havi fişek gösterileri yapmalıdır.
Belediye bandosu şehrin belli yerlerinde konser vermelidir. Eğer olanak varsa askeri bando da şehrin belli yerlerinde konser vermelidir.
Her kademede öğrenciler çevre beldelere, köylere ve turistik bölgelere götürülmeli ve oralarda gösteri yapılmalıdır. Böylece halkla bütünleşme daha fazla olacaktır.
Köy ve beldelerde de bayramın anlamına uygun kutlamalar yapılması yönünde teşvikler yapılmalıdır. Buralarda halk eğlenceleri düzenlenmelidir.
Dolayısıyla, milli bayramların kutlanması katılımcı ilgi çekici ve eğitici olmalıdır.
Okullarda öğrencilerin yaptığı ve üzerinde çalıştığı projeler bir alanda bu bayram haftasında sergilenmelidir. Meslek liseleri halk eğitimine devam eden öğrenciler el becerilerini, ürünlerini bu bayram haftasında gösterilen bir alanda sergilemelidirler. Öğrenciler belli bir alanda örneğin resim yapma gibi faaliyetlerle çalışma sergilemelidirler.
Bu grup öğrencilerle şehrin bir yerinden okuma seansları düzenlenmeli. Buraya gelen insanlara kitap hediye edilmelidir.
Orman ve Çevre Müdürlüğü bu günlerde şehrin bir noktasında ağaç fidanlarını ücretsiz dağıtmalıdır.
Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından şehrin bir noktasında konser verilirken veya herhangi bir etkinlik yapılırken gıda ikramda bulunmalıdır.
Her derecedeki okullara temizlik durumuna göre beyaz bayrak verilmelidir.
ÖGS ve LGS Sınavlarında başarılı öğrencilere hediyeler bu bayram haftalarında verilmelidir.
Bayram haftasında okul gazetelerinde bu bayramların anlamını içeren konular işlenmelidir.
Bayram haftasında yerel yönetimler yardımıyla fener alayları düzenlenmelidir.
Okullar arasında öğrencilerin katılımı ile bayram günüyle ilgili münazaralar yapılmalıdır.
Yerel sanatçıların resim, grafik, heykel sergileri bu bayram haftalarında geniş katılımla açılmalıdır.
Bayram haftalarında gıda, tarım ve eğlence fuarları, panayırlar düzenlenmelidir. Böylece gelecek kuşaklarımıza gelenek, görenek ve kültürümüz de aktarılacak ve insanlarımızın mensubu bulundukları ulusla gurur duymaları sağlanmış olacaktır.