Maluliyet Tespit İşlemlerinde Son Durum

Fuat Tütüncüoğlu

Yıllar sonra yeniden ele alınan ve 1 Eylül 2013 tarihinde yaşamımıza giren “ YENİ MALULİYET TESPİTİ YASASI “ na ilişkin uygulama genelgesi nihayet 10/10/2013 tarihinde yayımlanmıştır.Böylelikle SGK çalışanları ve Maluliyetleri dolayısıyla sorularına yanıt alamayan yurttaşlarımız derin bir nefes çekti.Çünkü düne kadar bu işlemler en son 2011 yılında işleme giren 2011/49 sayılı Genelge şartları çerçevesinde yapılmakta idi.

Kurban bayramı süresi içerisinde böylesine bir yazı dizisini köşeme taşımamın tek sebebi e-posta adresime gelen yoğun iletilerdir.

Bilgisini,donanımını ve Genelge Yorumlamasını sonsuz güvendiğim Ücretlendirme,İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Sayın Vedat İlki’nin yazısını sizlerle paylaşmadan edemezdim.

YENİ GENELGE KAÇ BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Yeni genelge 10 ana başlıktan oluşmaktadır.

  1- SİGORTALILARIN MALULİYET TESPİTİ

  2-SİGORTALILARIN VEYA GENEL SAĞLIK SİGORTALILARININ HAK SAHİBİ VEYA BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞU ÇOCUKLARININ MALULİYET TESPİTİ

  3- YAŞLILIK SİGORTASI KAPSAMINDA MALULİYET TESPİTİ İŞLEMLERİ

  4- KURUM SAĞLIK KURULU KARARLARINA İTİRAZ

  5-KONTROL MUAYENELERİNE İLİŞKİN İŞLEMLER

  6-MALULİYET DOSYALARININ DEĞERLENDİRİLECEĞİ KURUM SAĞLIK KURULLARI

  7-MALULİYET İŞLEMLERİNE İLİŞKİN DİĞER HUSUSLAR

  8- KURUM SAĞLIK KURULLARINCA DEĞERLENDİRMELERDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

  9- GEÇİŞ MADDESİ

10- YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN HÜKÜMLER

SEVK ESASI

Ben malul sigortalıyım diyorsanız,5510 sayılı Kanundaki aranan şartlara da sahip iseniz;

Bulunduğunuz İl de Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanesine,

Özel değil Devlet Üniversitesi Hastanelerine,

TSK Bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine,

İlinizde yukarıda sayılanlar olmaması halinde, Sağlık Raporu düzenlemeye yetkili Sağlık Bakanlığına bağlı devlet hastanelerine sevk yapılır.

YOĞUN BAKIM HASTASINA AYRICALIK VAR

Belgelemek kaydıyla; sigortalının herhangi bir devlet hastanesi veya SGK’ca  yetkilendirilmiş hastaneler dışında kalan yataklı sağlık hizmet sunucularının yoğun bakımında tedavisi devam etmekte ve başka bir hastaneye nakli hayati risk taşımakta ise; bu hastanelere sevk edilir ve söz konusu hastanelerce düzenlenen sağlık kurulu raporları SGK sağlık kurullarınca değerlendirmeye alınır.

KAMU ÇALIŞANLARINDA SEVK ESASI FARKLIDIR

5510/ 4 -1 (c) bendi kapsamında sigortalı sayılan kamu görevlileri hakkında herhangi bir nedenle doğrudan kendilerinin veya kurumlarının müracaat ve sevkleri üzerine düzenlenmiş sağlık kurulu raporlarının değerlendirmeye alınmasında, sigortalıların yetkili hastanelere SGK’ca sevk edilmiş olma şartı aranmaz. Yine, personel kanunlarına tabi olanların hastalıklarının kanunlarında tayin edilen sürelerden fazla devam edip etmediğinin tespitine ilişkin olarak, SGK’ca yetkilendirilmiş sağlık hizmeti sunucuları tarafından düzenlenmiş raporların incelenmesinde de sevk şartı aranmaksızın kamu görevlilerinin maluliyet tespit işlemi SGK sağlık kurulunca yapılır.

TÜRKİYE İLE SOSYAL GÜVENLİK ANLAŞMASI ÜLKELERDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİMİZİN MALULİYET RAPORLARI

Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi bulunan ülkelerde çalışan müşterek sigortalıların maluliyet değerlendirmelerinde, akit ülkenin resmi sigorta kurumunun belirlediği sağlık hizmeti sunucusu tarafından düzenlenen raporlar maluliyet değerlendirmelerinde esas alınır.

Tüm Okurlarımın ve İslam Aleminin Kurban Bayramını kutlar,Sağlık dileklerimle Saygılar sunarım.

Devam Edecek ..

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.