Değerli okurlar 18.11.2017 cumartesi günü çok sevdiğim Efeler Belediye Meclisi üyesi Fikri Aydın beyin kızının düğününe katıldık. Servis çok güzel eğlence çok güzeldi. Gençler eğlenmeye devam ederken benim gibi biraz yaşlı olanlarda bir kenarda dans edenleri seyrediyor bir yandan da sohbet ediyorduk.
Bu sohbetlerden birinde biri bana “sizin yazılarınızı okuyorum ve çok beğeniyorum” diye iltifatta bulundu. Ben de kendisine teşekkür ettim. Doktorumuz Nöroloji uzmanı ama bir arkeoloji meraklısı eski eserleri antik şehirleri geçmişten günümüze uzanan medeniyetler hakkında önemli bilgiye sahip. Herhalde doktor bu jeotermal santrallerin çevreye verdiği zarardan bahsedecek diye düşünürken. Doktor bey şöyle devam etti. Eşim Germencik Tekin mahallesinden bizler oradaki Mağnezia antik kentini çok seviyoruz. Her zaman Tekin mahallesine gittiğimizde mutlaka bu antik kenti gezeriz.
Ama burası birinci derece de sit alanı olmasına rağmen bir jeotermal şirketi birinci derece bu alana santral kurdu. Aydın Koruma Kurulu 16 03 2016-123 gün ve 4256 sayılı kararı ile bu jeotermal santral inşaatının derhal durdurulmasını ve yapanlar hakkında yasal işlem yapılmasına karar veriyor.
Sayın doktorumuzun anlattığına göre o günden bu güne kadar suç duyurusu yapılmamış veya yapıldıysa ben bilmiyorum diyor.
İnsanlar göz gör göre kanser hastası oluyor. Hayatlarını kaybediyor aldıran yok. Köylülerin alın teri olan zeytin incir bitme noktasına gelmiş yetkililerin kılı kıpırdamıyor.
Aydın’da jeotermal enerji firmalarının çevreyi kirleterek doğal felakete neden olduğu gerekçesi ile çiftçiler ve çeşitli sivil toplum örgütleri protesto yürüyüşü yapıyorlar. Yaptıkları eylemin bir başlangıç olduğunu ve çevre felaketinin devam etmesi durumunda gerekirse çevreye zarar veren jeotermal firmalarının sahalarına müdahalede bulunacaklarını belirten çevreciler ve çiftçiler konuya duyarsız kalmakla suçladıkları yetkilileri de göreve davet ediyorlar.
Köşk İlçesi’nde bir jeotermal firmasının açtığı kuyudan çaya özel hat döşeyip Menderes Nehri’ni kirletmesi ve bu olaya da hiçbir yetkilinin dur dememesi üzerine çiftçiler, ziraat mühendisleri odası temsilcileri, Tema ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin desteği ile Aydın Germencik İlçesi’nde geniş katılımlı protesto yürüyüşü düzenlendi. Çiftçilerin de destek verdiği eyleme CHP’li ve MHP’li bazı milletvekili aday adayları da destek verirken, incir ve zeytin ağaçların kuruduğunu belirten köylüler de ellerin de bayrak ve dövizlerle yürüyüşe yaptılar.
Germencik Parkı’nda öğlen saatlerinde ellerindeki döviz ve pankartlar eşliğinde toplanan yüzlerce kişi, Aydın’da jeotermal firmalarının sadece daha çok para kazanma hırsı ile çevreyi kirletmemeleri ve Aydın’ın simgesi haline gelmiş incir ve zeytin ağaçlarının kurumaması için eylem yaptıklarını belirttiler. Jeotermale karşı olmadıklarını ancak çevrenin kirletilip doğal dengenin bozulmasına karşı olduklarını belirten vatandaşlar sloganlar eşliğinde Belediye Meydanına kadar yürüyerek protesto ettiler.
Aydın’ın dağlarından yağ, ovalarından bal akan bir yöre olmaktan çıkıp zehir akan bir yöre haline getirilmesine müsaade etmeyeceklerini belirten sivil toplum örgütü temsilcilerinden Haydar Pınarbaşı, “Aydınlılar olarak demokratik tepkimizin mücadele fişeğini buradan çakıyoruz. Jeotermal santrallerin yapılan denetimlerle uygun hale getirilmesini istiyoruz. Şu anda Aydın’da 1900 jeotermal sahası ruhsatı alınmış. Bu Aydın’da yürüyecek bir yolun dahi kalmaması anlamına gelmektedir. Bu insan sağlığı için yapılıyor olabiliri mi? Biz bunlara izin vermeyeceğimizi sağlığımıza çocuklarımızın geleceğini sahip çıkacağımıza bu alandan en yüksek sesle haykıracağız” diye protesto ettiler
Aydın iktidar partisi milletvekillerine ve her gelen valiye durumu anlattılar ama nafile bir sonuç alamadılar.
Sayın doktorum bunlar insan sağlığını ve köylünün geçim kaynağı olan zeytin. İncir ve diğer meyve çeşitlerini bile yok oluyor. Duyan ve ilgilenip önlem alan var mı?
Sizin gibi duyarlı insanlara saygı duymaktan başka elimizden bir şey gelmiyor.