Pera Düğün, Organizasyon ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, Türkiye’de konut sahibi olma oranının yüzde 50’nin altına düştüğüne dikkat çeken Karayalçın, “Artık dar gelirliler konut sahibi olamıyor. TOKİ’nin bu soruna bir an önce çözüm bulması gerekiyor” dedi.
YOĞUN KATILIM SAĞLANDI
Kuşadası Kent Konseyi ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kuşadası temsilciliği tarafından organize edilen panele yoğun ilgi gösterildi. Katılımcılar arasında Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşegül Dağlı, belediye meclis üyeleri, CHP Kuşadası İlçe Başkanı Mehmet Gürbilek, Kuşadası Kent Konseyi Başkanı Mustafa Ünver, Kuşadası Mimarlar Odası Başkanı Pelin Seven Aksu ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi yer aldı.
KUŞADASI’NDA ÇALIŞMALARI HIZ KAZANDI KENTSEL DÖNÜŞÜM
Panelin açılış konuşmasını yapan Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşegül Dağlı, Belediye Başkanı Ömer Günel’in göreve gelmesiyle birlikte kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verildiğini belirtti. Bu kapsamda Kuşadası Belediyesi bünyesinde bir müdürlük kurulduğunu ifade eden Dağlı, Türkmen, Cumhuriyet ve Değirmendere mahallelerinin pilot bölgeler olarak belirlendiğini ve çalışmalara devam edildiğini söyledi.
BAŞARILI PROJE DENEYİMLERİ
Panelde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemindeki deneyimlerini paylaşan Murat Karayalçın, Batıkent, Dikmen ve Portakal Çiçeği Vadisi projelerinin Türkiye’deki başarılı kentsel dönüşüm uygulamaları arasında yer aldığını vurguladı. “Batıkent, Türkiye’nin ilk yeni kent projesidir ve 55 bin konuttan oluşan bu proje başarıyla tamamlanmıştır” diyen Karayalçın, Dikmen Projesi’nde ise halkın tam katılımının sağlandığını belirtti.
Karayalçın, geçmişte hayata geçirdiği projelerde belediyelerin finansman sürecinde aktif rol oynadığını ve halkın doğrudan muhatabının belediye olduğunu ifade etti. Bugün ise İstanbul Fikirtepe ve GAP projeleri gibi büyük ölçekli kentsel dönüşüm projelerinin tamamlanamamasının temel nedeninin halk katılımının yetersizliği olduğunu söyledi.
“DAR GELİRLİLER PİYASANIN DIŞINDA KALDI”
Konut sahibi olmanın giderek zorlaştığını belirten Karayalçın, “Eskiden dar gelirliler de konut sahibi olabiliyordu. Ancak günümüzde dar gelirliler tamamen piyasanın dışında kaldı. TOKİ, eskiden dar gelirlileri konut sahibi yapmak için çalışırdı; şimdi bu durum söz konusu değil. Türkiye’de genel nüfus içinde konut sahibi olma oranı yüzde 50’nin altına düştü. Bu sorunun acilen çözülmesi gerekiyor” dedi.
Panel, katılımcıların kentsel dönüşümle ilgili görüş alışverişleri ve çözüm önerileriyle sona erdi.