Gecen ay Tayvan’a giden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Çin denizinde suların ısınmasına neden olmuş ve Çin ile ABD arasında yüksek bir gerilim yaşanmıştı.
Şimdi de ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Polisi’nin, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmaların ardından bu hafta sonu Ermenistan'ı ziyaret edeceği basına yansıtıldı.
Pelosi‘ye California Temsilcisi Jackie Speier'in eşlik edeceği açıklandı. Speier, geçtiğimiz günlerde Azerbaycan-Ermenistan çatışmasında "Toprak bütünlüklerini, barış ve özgürlük haklarını desteklemek üzere Ermenistan halkının yanındayız" ifadelerinin yer aldığı bu açıklamayla Erivan'ı destekleyen Kongre üyeleri arasında bulunuyor.
Bu açıklama, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü, hak ve menfaatlerini yok saymak değil midir?
1989’dan bugüne kadar, altı binden fazla şehit veren Azerbaycan halkı ve devletinin sana/size ne kötülük yaptığını söylemezsen ş………n!
Barışı tesis etmek adına neden her iki ülkeyi de ziyaret edip her iki ülkenin halklarını kazanmaya gitmiyorsunuz?
O zaman Kaliforniya’daki Ermeni oyları senin partine gelmez ve Kafkasya’da da oyun kuramazsınız.
Rusya, Kuzey Akım 1 hattının musluklarını kapattı. ABD olarak, Avrupa’yı nasıl ısıtacaksınız hep birlikte göreceğiz.
Senin müttefik olarak gördüğün Avrupa’nın, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in, Aliyev ile TANAP’tan Avrupa’ya sevk edilen gazı, 16’dan 32 milyar metreküpe çıkarabilir misiniz konusunu görüşmek için sıraya girdiklerini görmemiş olabilirsin ama okumamış olamazsın.
"Pelosi'nin ziyareti Ermeni-Amerikan toplumu için çok şey ifade edecek" denilen haberde, Amerikan Ermeni Asamblesi Eşbaşkanı Anthony Barsamian'ın "Ermenistan, Ukrayna'nın gördüğü ilgiyi görmedi ve bu, uluslararası hukuku ihlal ederek uluslararası bir sınırı geçen bir ülkeye ışık tutacaktır" sözlerine yer verildi.
Açıklamalarını tercümesi şudur;
Ermenistan da Rusya tarafından mağdur ediliyor ve biz bu konuyu düzeltmek için inisiyatif almak istiyoruz.
ABD’de hiçbir siyasetçi, özellikle Temsilciler Meclisi ile senato çoğunluk liderleri tek başlarına bir karar alıp bodoslama açıklama yapamaz, bir ziyarette de bulunamaz. Mutlaka Pentagon, CİA ve Ulusal Güvenlik Danışmanlığı üçgenine haber verirler, görüşlerini alırlar ve ne tarz bir açıklama yapacaklarını danışırlar.
Hatta vücut dillerini bile onlar şekillendirirler.
Şahıslar, ülkeleri adına siyaset yaparken temsil ettiği ülkenin çıkarları ile çelişkili açıklama yapamaz. Ülke politikası, ABD Başkanın bile tek başına belirlediği bir konu değildir. Herkes kurumlara göre üretim ve hasat yapmak zorundadır.
Ziyaret öncesi Kafkaslardaki tabloya bakacak olursak;
Ermenistan Devlet Başkanı Paşinyan, diaspora Ermenilerinin arkasındaki güç olarak görünen Kanada, AB ve ABD’nin desteği ile 2018’de devlet başkanı seçilmiştir.
Paşinyan’ı iktidara taşıyan onlar olduğu için Ermenistan’ı da Kafkas politikalarında manivela olarak kullanmak istediler ve de kullanıyorlar.
Paşinyan, iktidara geldiği günden beri Kafkasya’daki istikrarı Türkiye, Azerbaycan ve Rusya aleyhine bozma girişimlerinin bedelini, iki sene önce Azerbaycan-Ermenistan arasındaki 44 gün süren BÜYÜK TAARRUZ savaşıyla ödemiş ve İşgal altında tuttuğu Karabağ’a mücavir illerdeki topraklarla beraber Karabağ’dan da kovulmuştur (Hankendi hariç).
Paşinyan, geçtiğimiz hafta yaşanan çatışmalardan da güç kaybederek çıkmış ve Ermenistan halkı idam sloganlarıyla parlamentoya yürümüştür. Paşinyan’ın iktidarı sallanmaktadır. Böyle bir ortamda Azerbaycan, altın vuruşu gerçekleştirerek tarihte kendine ait olan “Zengezur” topraklarına yeniden kavuşma şansını yakalamıştır.
Türkiye Azerbaycan’ın arkasındadır.
Paşinyan ya yargılanacak ya da Batı’dan kopup Rusya ile uzlaşacaktır.
Rusya’nın Ukrayna işgali sürerken, Rusya ile 2009’da Güney Osetya’da savaşan Gürcistan’da da savaş tamtamları çaldırılıyor.
Son günlerde ülkenin doğusunda hızla ilerleyen ve birçok yeri Rus ordusundan geri aldığını iddia eden Ukrayna, Gürcistan'a da ikinci cephe açarak Rusya'ya karşı savaşa katılma çağrısı yapmıştı. Ukrayna'daki bazı yetkililer, bu durumun hızla çekilen Rus ordusunu daha da zayıflatacağını belirtmişti.
Ukraynalı Milletvekili Fedor Venislavskiy, geçen ay Gürcü basınına yaptığı açıklamada, Tiflis'in Rusya destekli Güney Osetya ve Abhazya'yı geri alma şansı olduğunu söylemişti.
Gürcistan’ın 2009’da kaybettiği Osetya topraklarını geri almak için Rusya’ya cephe açma hakkı elbette bulunuyor ama bu istek kendi iradelerini yansıtmıyor. İnandırıcı da değil; 14 yıldır neredeydin demezler mi? Şartlarının Rusya ile eşit olmadığını biliyorlar ama ABD, eski devlet başkanı Mihail Saakasvili ve Ukraynalı politikacılar eliyle baskı yapıyor.
Siparişi verenlerden bir tanesi var ki akıl almaz siyasi bir serüveni var. Edvard Svarnadze, 2003 de gerçekleştirilen Karanfil Devrimiyle (Soros) yönetimden düşürülüyor. Yerine de New York’ta Avukatlık yapan Mihail Saakaşvili, ABD’nin desteği ile Gürcistan’a Devlet Başkanı olarak atanıyor!
Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Karabağ sorunu Minsk’e havale edilip dondurulmuşken, ABD provokasyonlarla bölgede karışıklık çıkarmak istiyordu. Saakaşvili, 2009 da Güney Osetya’ya girdi ve Rusya’ya savaş açtı. Ruslar da karşılık verip Osetya’yı işgal ediyor.
ABD, ilk defa Montrö Boğazlar Sözleşmesinin testini o günlerde Gürcistan’a yardım adı altında yapmaya çalıştı ama amacına ulaşamadı.
O dönemde ve Ukrayna savaşında Montrö statüsü, Türkiye tarafından iyi işletilmişti.
Bundan sonraki süreç, Saakaşvili’nin aleyhine gelişiyor ve Tiflis’ten ayrılıp Ukrayna’ya sığınıyor. Ukrayna devletini idare edenler de Odessa’ya valilik yapacak adam bulamamış olacaklar ki bir Gürcü vatandaşını Odessa’ya vali yapıyorlar.
Nasıl oluyor bu işler?
Amerikalıların talimatıyla elbette;
İstihbarat elemanını yarı yolda bırakamazsınız. Arkasında durmaya devam ederek tüm dünyaya göstermek zorundasınızdır.
Tıpkı FETÖ olayında olduğu gibi;
Aksi taktirde kendinize ajanlık yapacak adamı bulmakta güçlük çekersiniz.
Amerikalılar, 2004 de Ukrayna’da gerçekleştirdikleri Turuncu devrim ile bugünkü yönetici kadrolarını oluşturdular.
Saakasvili mi?
O, vatansız statüde ve halen Gürcistan’da statüyü bozma girişiminden dolayı cezaevinde misafir ediliyor.
Amerikalılar onu kurtarmak istediler ve Ukrayna vatandaşlığı da bulunduğundan dolayı, Ukrayna’nın Kiev’de yargılama isteği, Gürcistan Başbakanı tarafından reddedildi.
Görüldüğü gibi Kafkaslardaki istikrar, ABD politikalarıyla örtüşmüyor. Ukrayna hattındaki savaşın Gürcistan-Ermenistan ve Azerbaycan eksenine kayması isteniyor ve bunun için ne lazımsa yapılacağına şüphe yoktur.
Kafkasya’da dengeler çok hassas; daha geçen hafta Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda Türkiye A Milli Erkek Basketbol Takımı, Gürcistan ile karşı karşıya gelirken, maçın sonlarına doğru yaşanan gerilim soyunma odası koridorlarına taştı. Büyük skandallar yaşandı.
Bir basket maçı bile iki ülke arasında gerilime neden olabiliyorsa eğer profesyonel CIA elemanları neler yapmaz…
Bin ABD tankının da Dedeağaç’tan sonra Batum’a yerleştiğini düşünebiliyor musunuz?
Zbigniew Brzezinski’nin Satranç Tahtası projesi devam ediyor.
Yumuşak halkalar Ermenistan ve Gürcistan’dır. Bunun olmaması için Azerbaycan, Türkiye, İran ve Rusya ana aksında politikalar geliştirilmelidir.