Geçtiğimiz Haziran ayında başladıkları çalışmalarını, Yaşar Üniversitesi Minerva Kuluçka Merkezinde sürdüren ekibin hedefi, tamamen yerli uygulamaları GelGit’i, kısa süre içinde tüm Türkiye’ye yaymak.
Türk mühendislerce geliştirilen ve şu an 10 kişilik bir ekiple çalışmalarını Yaşar Üniversitesi Minerva Kuluçka Merkezinde sürdüren GelGit, geçtiğimiz Haziran’da Çeşme’de başladığı yolculuğuna, artık tüm İzmir’de devam ediyor ve kısa süre içinde ülke geneline açılmayı hedefliyor. App Store ve Google Play’de yayınlanan GelGit uygulaması üzerinden anlık araç çağırılabiliyor ya da sonraki bir tarihe rezervasyon yapılabiliyor. Araç çağırmak için uygulamayı açıp “hemen gel veya sonra gel” seçeneklerinden birini seçerek çağır tuşuna basmak yeterli. En yakın aracı size yönlendiren uygulama, yolculuk sonrası hizmet bedelini kredi kartınızdan çekiyor ve e-faturanızı adresinize gönderiyor.
Uygulamalarının yasal düzenlemelere uygun hizmet verdiğini belirten GelGit CEO’su Austin Kim, “Araç çağırma uygulamamızın mevcut yasal düzenlemeler içerisinde hizmet vermesi bizim en çok hassasiyet gösterdiğimiz husus. Şirketimizi Türkiye’de kurduk ve tüm işlemlerimiz kayıt altında. Her yolculuk sonrası müşterilerimize KDV dahil e-fatura gönderiyoruz. Bulunduğumuz şehirdeki sürücülerle çalışıyoruz, offline yapılan transferleri online ortama taşıyoruz. Kullanılan araçların yasal zorunluluk olan tüm taşımacılık belgeleri, sigortaları, sürücülerin SRC2 (yurtiçi yolcu taşımacılığı belgesi), psikoteknik belgelerine kadar kontrol ediyoruz” dedi.
Hem kullanıcıya hem taşımacıya fayda sağlıyor
Austin Kim, hizmetlerinin taşıyıcı ve kullanıcılara sağladığı avantaj ve kolaylıklardan da bahsederek, “Önceden genellikle yaz aylarında çalışıp geri kalan aylarda daha az iş yapan ticari taşıma araçları, GelGit sistemi sayesinde 12 ay gelir imkanı elde ediyor. Taşımacılık firmalarının pazarlama, operasyon, muhasebe gibi süreçleri, teknolojimiz ve otomasyonumuz sayesinde kolaylıkla halloluyor. Kullanıcılar içinse yüksek kalite standardı birinci planda. Araç ve sürücü kontrolü için her yolculuk sonrası puan veriliyor. Alınacak ve bırakılacak noktayı sistemden girdiğinizde yol tarif etmenize gerek kalmıyor. Uygulama içindeki sohbet seçeneğiyle anında destek veriyoruz. Örneğin, araç içinde eşya bırakıldığında, aracı tespit edip geri çağırdığımız durumlar oldu. Uygulamadan aracımızı anlık olarak takip edebiliyorsunuz, dolayısıyla aileler özellikle çocuklarının ulaşım çözümü olarak tercih ediyor. Şirketler ise tüm çalışanların yolculuk giderleri ve ayrıntılarını şirket portalı üzerinden takip edebiliyor, e-fatura ile de kolayca muhasebeleştirebiliyor” diye konuştu.
Yeni hizmetler farklılaşacak
Sektörde benzer hizmetler veren yabancı ve yerli uygulamalar bulunduğunu hatırlatan Austin Kim, “Tamamen kullanıcılarımızın memnuniyetine odaklanıp buna göre bir strateji belirliyoruz. Yerelleşmeye ve kentin dinamiklerine göre hareket etmeye önem veriyoruz. İzmir’in ardından İstanbul’da ilk etapta kurumsal hizmet vermeye başladık, kısa süre içinde bireysel hizmetimiz de başlayacak. Ayrıca üzerinde çalıştığımız ve yeni dönemde kamuoyuna sunacağımız koltuk başına ücretlendirme yapacağımız yeni hizmetlerimiz olacak. www.gelgit.com.tr/koltuk/ adresinden ulaşabileceğiniz uygulamamızla işiniz ile eviniz arasında en hesaplı ve güvenilir ulaşım çözümünü kısa süre sonra hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi.
"Yeniliklerin kenti İzmir’den başlamayı tercih ettik"
İzmir’in yenilikçi ve girişimlere açık bir kent olduğunu, bu nedenle İzmir’den başlamayı tercih ettiklerini ve olumlu tepkiler aldıklarını belirten Kim, “Böyle bir hizmet İzmir’de bugüne kadar verilmiyordu. İzmir, mevcut ve gelecekteki büyüme potansiyeliyle de dikkat çeken bir kent. Hem kente katkı sağlayabilmek hem de gençlere ve girişimciliğe destek olabilmek için Yaşar Üniversitesi Minerva Kuluçka Merkezinde yer almak istedik. Yaşar Üniversitesi akademisyenleri ile birlikte GelGit’in yanı sıra akıllı şehirler, ulaşım teknolojileri gibi alanlarda farklı bilimsel projeler üzerinde çalışıyoruz. Ar-Ge ekibimizi de İzmir’e taşıdık. Önceden İzmir’de yeterli fırsatlar olmadığı için yeni mezun bilgisayar ve yazılım mühendisleri İstanbul’a gitmek zorunda kalıyordu. Son yıllarda teknoloji şirketlerin İzmir’e taşınması ile birlikte ekosistemin geliştiğini görebiliyoruz. Teknoloji sektörüne katkıda bulunmak ve bölgesel başarı hikayesi çıkmasına destek vermeyi amaçlıyoruz. Türkiye’de gerçekten çok yetenekli mühendisler ve cesaretli girişimci ruha sahip genç bir nüfus var. Özel sektör ve devletin desteği ile Türkiye’nin büyük potansiyelinin doğru yönlendirilebileceğine ve start-up hub olabileceğine inanıyorum. İzmir’in de Türkiye’nin silikon vadisi olabileceğini, bunun için bir engel bulunmadığını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
1991 yılında bu yana Türkiye’de
2014 yılında Uber’in Türkiye operasyonunun kurulmasında da aktif olarak yer alan Kim, “Ailemin işi nedeniyle 1991’den bu yana Türkiye’deyim. Üniversite eğitimimi ABD’de tamamladım, Türkiye’ye dönüp çeşitli yabancı yatırım fonlarında çalıştım. 2 yıl önce tecrübe ve birikimimi yeni bir projeye taşımak üzere Uber’den ayrıldım. Yaklaşık 1,5 yıldır da GelGit üzerinde çalışıyoruz. GelGit, yerli girişimci ve yatırımcı grubu ile Türkiye’de ulaşım alanında farklı teknolojileri tartışırken ortaya çıkan bir fikir. Türkiye’de çeşitli şehirlerdeki ulaşım ekosistemini baştan sona analiz ettik ve ülkeye özel ürün haritamızı çizdik. Yerli girişim olmakla birlikte teknolojimiz dünya standartlarında” diye konuştu.