KÖRFEZDE İKİ SORUN ÇÖZÜME KAVUŞACAK
İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, çalışmalarla İzmir tarihinin en kapsamlı dip tarama faaliyetinin gerçekleştiğini belirterek şunları söyledi:
“Körfezde iki temel problemimiz var. İlki, kentsel ve sanayi kaynaklı kirlilik; ikincisi ise sığlaşan körfezin doğal akıntı hızının azalması. Bu durum, körfezin temiz kalmasını zorlaştırıyor. Yaptığımız dip tarama çalışmalarıyla her iki soruna aynı anda çözüm üretmeyi hedefliyoruz.”
İlk etapta, Bostanlı Peynircioğlu Deresi’nin denizle buluştuğu kesiminde ve Çiğli’de toplam 700 bin metreküp dip çamuru taranacak. Bu çalışmaların 440 milyon TL’ye mal olacağı açıklandı. Projenin ikinci etabında ise 2025 yılında 1 milyon 800 bin metreküp çamurun daha taranarak toplamda 2,5 milyon metreküplük bir temizlik yapılması planlanıyor.
ÇİĞLİ ATIKSU ARITMA TESİSİ’NE REKOR YATIRIM
Projenin önemli bir ayağı da Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi. Tesisin kapasitesini artıracak olan dördüncü faz çalışmaları ve revizyonlarla birlikte 1,5 milyar TL’lik yatırım yapılacak. 2025 Nisan ayında tamamlanması hedeflenen bu yatırımla, İzmir’in uzun yıllardır süregelen altyapı sorunlarından biri daha çözüme kavuşturulacak.
YETKİ ALANININ ÖTESİNE GEÇEN ÇALIŞMALAR
Gediz Nehri, Alsancak Limanı ve Organize Sanayi Bölgeleri gibi İZSU’nun yetki alanı dışında kalan bölgelerde de temizlik yapılması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, bu alanlar için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yetki devri talep ettiklerini belirtti. Ayrıca, ikinci bir dip tarama gemisinin daha çalışmalara dahil edildiğini açıkladı.
KÖRFEZ TEMİZLENENE KADAR DURMAK YOK
Projeyle, körfezin akıntı hızının artırılması ve kirliliğin azaltılması hedefleniyor. İlk 180 gün içerisinde acil olarak yaklaşık 700 bin metreküp çamur taranacak. Daha sonraki etapta yapılacak çalışmalarla toplam 2,5 milyon metreküplük dip çamuru temizliği gerçekleştirilmiş olacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU, körfezi yeniden mavi sularına kavuşturma hedefiyle çalışmalara hız kesmeden devam ediyor. Proje tamamlandığında, körfezdeki su kalitesi artacak ve İzmir halkına daha temiz bir yaşam alanı sunulacak.