Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da içinde yer aldığı SpaceX'e ait uzay aracı, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılmasıyla birlikte son günlerde ülke gündeminin ilk sırasına uzay konusu oturuverdi…
Hemen her konuda olduğu gibi bu konuda da bir ipin iki tarafında yer alan grupların ipe olanca gücüyle asılarak karşı tarafı kendisine doğru çekmesine tanık oldu ülkemiz.
Bir taraf, bu olayı Türk milletinin uzayla olan ilgisi için bir milat olarak görürken, diğer taraf da uzay yolculuğunu 55 milyon dolara uzay gezisi olarak yorumladı.
Halbuki Yahya Kemal Beyatlı’nın “İnsan hayatta hayal ettiği müddetçe yaşar!..” sözündeki gibi milletler/devletler de kurulan hayalleri hayata geçirebildiği oranda dünya arenasında ayakta kalma şansına sahip olurlar.
“Ali Baba ve Kırk Haramiler” anlatımında nasıl ki insanlar “Açıl susam açıl!” deyince mağaranın kayadan kapısının açılacağını hayal edip kurgularken, günümüzde kamuya hizmet üreten hemen bütün yapıların camdan kapısının daha insanı görür görmez “Açıl susam açıl!” bile demeden açılıyorsa; Hint masallarında âşık sevgilisin denizler aşırı ülkesine gidebilmek için tek kişilik halıyla uçmayı hayal ederken, günümüzde yüzlerce insanın demir yığını olan uçaklara binerek okyanuslar aştığı noktaya gelindiyse işte bu güzelliklerin başlangıcında bir hayal vardır.
Atatürk “10 Yıl Nutku”n da Türk milleti ve Türk devleti için bir anlamda hayallerin hayat bulduğu, emir mahiyetindeki şu sözlerini meşale bırakır bizlere:
“Bugün aynı inan ve katiyetle söylüyorum ki; milli ülküye tam bir bütünlükle yürümekte olan Türk milletinin büyük millet olduğunu bütün medeni alem bir kere daha tanıyacaktır. Asla şüphem yoktur ki, Türklüğün unutulmuş medeni vasfı ve büyük medeni kabiliyeti bundan sonraki inkişafı ile atinin yüksek medeniyet ufkundan yeni bir güneş gibi doğacaktır.”
Türk milleti olarak bizler sadece Türkiye’deki 85 milyondan ibaret değiliz. Dünya ölçeğinde 300 milyonluk bir Türk milleti nüfusuna sahibiz. Konuya bu şekilde bakınca Türk milleti olarak bizim insanımızın uzayla tanışması; uzay yolculuğu 1962’de başlar. İşte bu konuda Alper GEZERAVCI’ya gelinceye kadar olan uzay yolcularımız:
1- Çuvaş Türkü Andriyan NİKOLAYEV: Ağustos 1962'deki Sovyetler Birliği'ne ait Vostok 3 görevinde, Pavel Popoviç'in komutasındaki Vostok 4 ile birlikte iki araçlı ilk uzay uçuşunu gerçekleştirerek uzaya adım atan ilk Türk kökenli astronot
2- Azerbaycan Türkü Musa MANAROV: 21 Aralık 1987 yılında Soyuz TM-4 aracında uçuş mühendisi olarak görev aldı.2 Aralık 1990’dan 26 Mayıs 1991’e kadar da bu kez Soyuz TM-11’de yine uçuş mühendisi olarak uçtu. Kendisinin uzayda kaldığı süreler ise dudak uçuklatıyor. İlkinde, 365 gün 22 saat 38 dakika iken ikinci ziyareti 175 gün 1 saat 50 dakikaydı.
3- Kazakistan Türkü Toktar EBUBEKİROV: Sovyetler Birliği Astronot Eğitim Merkezi'nde 2 Nisan 1991 tarihinde uzay uçuş eğitimine başlayan Aubakirov, aynı yılın 2 Ekim'inde Soyuz TM-13 uzay aracıyla Baykonur'dan uzaya fırlatıldı.10 Ekim 1991'de, Toktar Aubakirov, Anatoly Artsebarsky ve Avusturyalı kozmonot Franz Fibok ile Soyuz TM-13 uzay aracıyla Dünya'ya döndü. Toplamda, uzayda 7 gün 22 saat 13 dakika geçirdi.
4- Kazakistan Türkü Tolgat MUSABAYEV: Kazak Türkü astronottur. İlk uzay uçuşunu, Soyuz TM-19 uzay aracı ile Mir EO-16 görevinde mürettebat üyesi olarak gerçekleştirdi. Musabayev, göreve uçuş mühendisi olarak atandı; görev, 1 Temmuz 1994'ten 4 Kasım 1994'e kadar, toplamda 125 gün 22 saat 53 dakika sürdü.
5- Özbekistan Türkü Salican SHARİPOV: Soyuz TM serisinin uzay aracı ve Mir yörünge istasyonu için bir uzay aracı komutanı olarak eğitim aldı. 22 -31 Ocak 1998 tarihleri arasında STS-89 programı kapsamında "Endeavour" uzay aracıyla 8 gün 19 saat 46 dakika 54 saniyelik bir uzay uçuşu gerçekleştirdi.
6- Kazakistan Türkü Aydın YIMBETOV: 2015'te Soyuz TMA-18M, Soyuz TMA-16M uzay görevlerinde yer almıştır.
Ve “İSTİKBÂL GÖKLERDEDİR!..” buyuran ATATÜRK’ün sözünü uzaya taşıyan ülkemizin evlâdı:
7- Alper GEZERAVCI: 1979 yılında Mersin'de doğan Türkiye'nin ilk astronotu olarak tarihe geçti. Son günlerin en merak edilen ismi Gezeravcı, Axiom Space'in resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre lisans eğitimini İstanbul Hava Harp Okulu'nda Elektronik Mühendisliği alanında tamamlamıştır.
Aynı zamanda Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü'nde yüksek lisans eğitimi almıştır.
Bu vesileyle dünyada 300 milyonluk muhteşem bir TÜRK DÜNYASININ varlığını öğreniyoruz dolaylı olarak da olsa…
SpaceX firmasına ait Dragon kapsülünü Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) taşıyan Falcon 9 roketi ABD yerel saatiyle 16.49'da (TSİ 00.49) fırlatılır.
ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Fırlatma Kompleksi 39A'dan gerçekleştirilen fırlatma işlemiyle Ax-3 misyonunun üyesi olan Gezeravcı'nın uzay yolculuğu başlar.
Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS'de çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirecektir.
Ax-3 misyonunda ayrıca ABD ve İspanya'yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-ALEGRİA, İtalyan Hava Kuvvetlerinden Pilot Walter VİLLADEİ ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus WANDT vardır.
14 günlük görev süresinin dolmasının ardından Gezeravcı ve mürettebatın, ocak sonunda aynı uzay aracıyla dünyaya dönmesi bekleniyor.
Bir gün kendi insanımızın ürettiği teknolojiyle kendi uzay kapsülümüzle, kendi ülkemizden, yapılacak yolculukların bir müjdecisi ve habercisi olarak algılıyoruz bu yolculuğu...
Sağlıklar ve güzelliklerle gidip gelmeleri dileğiyle...
Başarı ve güzellikler dileğiyle Alper GEZERAVCI’yı kutlarken, ülkemizin adının uzay çalışmalarında yazılmış olmasından da heyecan ve gurur duyuyoruz…
GÜL/AYDIN… SEVGİLERİMLE…