Değerli Okurlarım,
Birkaç dakika önce ofisime ağlamaklı bir şekilde gelen ; 02/01/2014 tarihinde vefat eden bir yurttaşımızın yakınmasını dinledim.
Tek kelime ile inanın vicdanım sızladı.
Herhangi bir iş bulamayan ve bir Ticarethane açabilecek derecede parası olmayan yada herhangi bir tarımsal arazisi olup Çiftçilik yada Hayvancılık ile uğraşamayan ama SOSYAL GÜVENLİK ÇATISI ALTINA GİRMEK İSTEYEN yurttaşlarımızın başvurduğu ŞEMSİYELERİN başında İSTEĞE BAĞLI SİGORTA gelmekte idi.
Bakın şu yazdığım tarih itibariyle bu Sosyal Güvenliğin adı İSTEĞE BAĞLI SİGORTA (!) dır.Ama Yurttaşlarımız bu adı kanarak SİGORTALI olduklarını sanmakta ve prim yatırmaktadırlar.
Yurttaşlarımıza uyarıyorum ..! Bu yol ile prim yatırırsanız artık BAĞ-KUR’lu sayılıyorsunuz.Ve SGK bu yasayı çıkartırken neden halen “ İsteğe Bağlı Sigorta “ adı ile adlandırır anlamış değilim artık bunun adı İSTEĞE BAĞLI BAĞ-KUR’dur.
Biraz daha yasa maddeleri ile izah etmem gerekirse ; İsteğe bağlı SSK’lılar 5510 Sayılı Kanun'da yazmadığı halde kanunsuz bir şekilde 1.10.2008 sonrasında SSK’dan Bağ-Kur’a geçirildiler. Prim ödemeleri bu tarihten sonrakilerini SSK’da (4/A’da) değil Bağ-Kur’da (4/B’de) görebilecekler. SSK’dan emekli olmak isteniyorsa isteğe bağlı ödemesini en geç 28.2.2012’ye kadar gerek dilekçe vererek gerekse de SSK’lı bir işe girerek sonlandırmazlarsa SSK’dan değil Bağ-Kur’dan emekli olmak zorunda kalacaklar. Hem daha uzun süre prim ödeyecekler hem de daha az emekli aylığı alacaklar.
Daha önce isteğe bağlı prim yatıranlar en geç 28.2.2012 gününe kadar kapatmak önkoşuluyla SSK’dan emekli olabileceklerdi.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 1 Ekim 2008 günü yürürlüğe girdi. Ardından bir yıl sonra isteğe bağlı tüm SSK sigortalılarını yasada açık hüküm olmamasına karşın, 1 Ekim 2008 günü SSK’dan atıp, Bağ-Kur’a saydılar.
Neden bunu bugün kaleme aldığımı ve üzerine basa basa yazdığıma gelince ; Yukarıda bahsettiğim gibi gelen yurttaşımızın 02/01/2014 tarihinde ölen abisinin 874 gün SSK’sı yani (4/1-a) dan sigortası var ve bu hasta olan abisi hastalığından dolayı bir yerde çalışamadığı ve sağlık yardımına ihtiyaç duyduğu için 4 ay İsteğe bağlı prim yatırmış ve VEFAT ETMİŞ .. daha sonra geride kalan Dul eşi Dul ve Yetim Aylığı alabilmek için Kuruma müracaat etmiş,SGK rahmetlinin en son çalışmasının İsteğe Bağlı Sigortalı yani Bağ-Kur’lu olması sebebiyle 900 gün değil 1800 güne ihtiyaç olduğunu ve o nedenle kendilerine ÖLÜM AYLIĞI bağlanamayacağını söylemişlerdir.
Şimdi siz olsanız ne yaparsınız ?
Ankara’daki yasa hazırlayıcıları .. mikrofonu ellerine aldıklarında ahkam kesenler .. Duyun bu vatandaşın sesini şimdi bu rahmetlinin geride kalan Dul / Yetimleri ne yapsın?
İzmir de ikamet eden Bu Mustafa Kuruluş isimli Rahmetli Yurttaşın hakkını almak.geride kalan Dul / Yetimlerine maaş bağlatmak benim boynumun borcu olsun.
Ülkemiz Sosyal Hukuk Devleti ise Ben bu Yurttaşın hakkını söke söke alacak ve gariban ailesine Maaş bağlatacağım.
İyilikle ve Sosyal Güvenlikle Kalın.