Artık aday belirlenmesinde son düzlükteyiz…
CHP, AKP ve MHP Aydın genelinde belediye başkan adaylarını iki hafta içinde açıklayacak…
Partiler adayını belirlerken kamuoyunda karşılıkları var mı diye bakıyor.
Öyle de olmalı..
Çünkü sandığa gidip oy verecek olan seçmendir. Onların düşüncesi belirleyicidir.
Ancak burada sorulması gereken soru “nasıl bir aday” kamuoyunda karşılık bulur.
Ya da daha doğru bir deyişle “Bir aday hangi özelliklere sahip olmalı ki seçmen onu tercih etsin.”
Sadece kişisel beklentiler üzerinden bir başkan- başkan adayı tarifi yapılabilir ama bu bence yeterli olmaz.
Çünkü subjektif kaygılarımız devreye girer.
O nedenle bu yazıda ben, kişisel beklentilerimin üzerine, PR araştırmalarındaki vatandaş tariflerini ve başarılı olan belediye başkanlarının özelliklerini koyup size “iyi bir belediye başkanı nasıl olur” tarif edeceğim.
***
İşte iyi bir belediye başkanında olması gereken özellikler:
1-Çalışkan olmalı: İyi bir belediye başkanı kurumun en büyük mülki amiri olmanın verdiği rahatlıkla mesaisinden çalmamalı. Aksine 08.00- 17.30 mesaisi yerine 06.00- 22.00 gibi günün önemli bölümünü kapsayan bir çalışma mesaisine sahip olmalı.
2-Güler yüzlü olmalı: Belki en önemli madde bu. Çünkü hiçbir belediye başkanı sadece çalışkan olmakla halkın gönlünü fethedemez. Aynı zamanda iyi bir belediye başkanının gözlerinin içi gülmeli, samimi olmalı...
3-Hayalleri olmalı: Bir belediye başkanı yaşanan kenti değiştirebilmek için “nasıl bir kent istediğine dair hayalleri” olmalı. Birilerine ütopya gibi görünen hayaller ile kente yeni bir ruh verebilmeli. Tabi bunu yapabilmek için kentini her açıdan çok iyi tanımalı.
4-Cesur olmalı: Tabi ki iyi bir belediye başkanı bu hayallerini gerçekleştirebilmek için çıktığı yolda karşılaşacağı engelleri aşabilmek adına cesaret sahibi olmalı. Günü değil, sonuçları düşünerek hareket edebilmeli.
5-Vatandaşa dokunmalı: Ne demek bu biraz açalım… Toplumumuz çeşitli sosyolojik, ekonomik, ideolojik katmanlardan ve gruplardan oluşuyor. İyi bir belediye başkanı her gruba duyarlılıklarını anlayarak katkı sunabilmeli. Örneğin, muhafazakarlar için camilere hizmet etmeli, kandillerde hayır yapmalı, Cumhuriyetçiler, milliyetçiler ve ulusalcılar için milli bayramların coşkusunu kentte en iyi şekilde yaşatmalı, modernistler için özgülük alanları, sporseverler için spor imkanları, yaşlılar, kadınlar, yoksullar ve çocuklar için koruma, sağlık, mesleki katkılar sunmalı. Üstelik bunları yaparken de mutlaka samimi olmalı. Her birey belediye başkanında kendinden bir parça bulmalı. Ötesinde halkın ne istediğini çok iyi anlamalı.
6-Bilimsel analizlere göre eksikleri belirlemeli: İyi bir belediye başkanı çalışmalarına yön verirken kendi zekâsından önce bilime güvenmeli. Yapılan anket araştırmalarıyla eksikleri ve öncelikleri görmeli ve buna uygun çalışmalar yapmalı.
7-Yetenekleriyle örtüşen hedefleri olmalı: Halkın yalanlara karnı tok. Eğer doktorsanız bir kenti “sağlık şehri” yapacağınızı iddia edebilirsiniz. Bir inşaat mühendisi iseniz kentin imarında yeni bir vizyonu yüksek sesle söyleyebilirsiniz, bir mali müşavirseniz belediyenin kaynaklarını en iyi şekilde kullanacağınızı iddia edebilirsiniz, bunlar inandırıcı olabilir.
8-Danışmayı bilmeli: Herkes her şeyi bilemez. Bildiği konularda yüksek sesle konuşabilen belediye başkanı ihtiyaç duyduğu ama bilmediği her şey için yetenekli danışmanlarla çalışmalı.
***
Dikkatinizi çekti mi bilmem, listede “dürüst olmalı” diye bir madde koymadım.
Çünkü; dürüstlük bir erdem değildir. Herkes dürüst olmalıdır. Çünkü ahlak ve hukuk kuralları bunu sadece iyi bir belediye başkanı için değil her vatandaş için dayatır.
***
Gelelim yukarıda saydığımız özellikleri şu an Aydın’da karşılayabilen bir başkan var mı?
Benim cevabım “evet”.
Büyükşehir seçimleri için Özlem Çerçioğlu bu özellikleri taşıyor.
İlçeler bazında da benzer özellikleri taşıyan isimler var.
Peki, sizin cevabınız ne?