- IMF Türkiye Direktörü Mark Lewis, 2008 yılında IMF’nin oluşturduğu fona Türkiye’nin takdirle karşılanan katkı sağladığını belirterek; “IMF 2008 krizinde sıkıntı yaşayan ülkeler için fon oluşturdu. Bu fona 37 ülkenin toplam 400 milyar dolar katkısı olmuştur. Türkiye'de bu küresel fon için katkıda bulunmuştur. IMF olarak bunu takdir ediyoruz” dedi.
Yaşar Üniversitesi tarafından düzenlenen “İstikrar mı İstihdam mı?’’ konulu konferans için İzmir’e gelen IMF Türkiye Direktörü Mark Lewis, ILO Türkiye Direktörü Ümit Efendioğlu, konferans öncesi Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erinç Yeldan ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Türkiye -IMF ilişkilerinin değerlendirildiği basın toplantısında Lewis, Türkiye’nin 2008 yılında IMF’den borç almayı kestiğini, Türkiye ile danışmanlık, küresel ve finansal politikalarla ilgili görüş alışverişinin devam ettiğini açıklayarak; "Türkiye’nin borç almayı kesmesinden bu yana normal ilişkilerimizi sürdürüyoruz. Türkiye ile ilişkimiz 188 üye ülkeyle ilişkimize benzeyen bir ilişkidir. IMF’nin en önemli birincil rolü küresel ekonomik büyümeyi dengeli tutmak ve bunu sağlamaktır" dedi.
Bu nedenle üyelerle sürekli ekonomik ve finansal politikaları bölgesel, ülkesel ve küresel olarak tartıştıklarını anlatan Lewis, şunları söyledi: "Ayrıca, araştırma ve danışmanlık anlamında da diğer ülkelerle paylaşımda bulunuyoruz. Özellikle Türkiye ile sürekli bilgi alışverişi yapıyoruz. Türkiye ile fikir paylaşımını çok önemsiyoruz. Türkiye hızlı şekilde büyüyen ve IMF’nin çok önem verdiği bir ülkedir. Türkiye’nin IMF içinde oy verme kotası artan sermayesi birlikte yükselmiştir. Türk ekonomisinde çok fazla olumlu gelişme var. Kamu harcamaları ve bankacılıktaki iyileşmelerle bu gelişme gözlemlenebiliyor. Türkiye’nin ekonomik olarak iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz. 2008’den sonraki sarsıntılara Türkiye en şekilde göğüs gerdi. Genel olarak Türkiye ekonomisinin temelleri iyi durumdadır, güçlüdür."
YATIRIMLAR DESTEKLENMELİ
Lewis, ekonomik reformların sürdürülmesi için tasarrufların artırılarak yatırımların desteklenmesi gerektiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Yatırımların artırılması için tasarruf gerekiyor. Eğer yeterince iç tasarrufunuz yoksa dış tasarrufa başvurursunuz, Türkiye’nin iç ve dış tasarruf dengesini iyi sağlaması, verimlilik ve rekabetçilik alalında gelişme göstermesi gerekir.”
Lewis, üye ülkelerin yaşadığı ekonomik krizlere acil destek sağlamak amacıyla IMF’nin oluşturduğu fona Türkiye’nin katkı sağladığını aktaran Lewis, şöyle konuştu: “Türkiye’nin öncelikleri; birikimlerini artırmak, yatırımlarını desteklemektir. Yatırımları desteklemek için mutlaka birikime sahip olmalı. Eğer iç birikimleri olmazsa yurt dışında borç alması gerekiyor. IMF olarak 'Her şeyi nasıl daha iyi yapabiliriz?' diye düşünüyoruz. Bu anlamda küresel krizden önce ne yapabileceğimizle ilgili çalışmalar da var. IMF 2008 krizinde sıkıntı yaşayan ülkeler için fon oluşturdu. Bu fona 37 ülkenin toplam 400 milyar dolar katkısı olmuştur. Türkiye'de bu küresel fon için katkıda bulunmuştur. IMF olarak bunu takdir ediyoruz."
ILO Türkiye Direktörü Efendioğlu da Türkiye’nin ucuz iş gücü yerine, kaliteli, sendikal örgütlenmeleri yaygınlaştıran ve çalışanların haklarının korunduğu istidamı artırması gerektiğini vurgulayarak, kadın istihdamının da artması gerektiğine işaret etti.