Ukrayna SSCB’nin bir üyesi iken 1991’de birliğin dağılması ile bağımsızlığına kavuştu.
41 Milyon nüfusu 603.000 km’2 toprağı ile Avrupa’nın 3.cü büyük ülkesi olmasına rağmen en fakir ulusudur. Gayrı safi milli hasılası 164.milyar dolardır.
Rusya Ukrayna’yı ısrarla kendinden bir parça saysa da, Ukrayna hiçbir zaman Rusya’nın bir parçası olmayı kabul etmemiştir.
Ukrayna nüfusunun % 77’si Ukraynalı, geriye kalan % 23’ü Rus, Yahudi, Macar, Romen, Çerkez vs.dir.
Ukrayna tarihi 882 tarihinde kurulan Kiev knezliği ile başlar. Ukrayna tarihi, günümüze kadar Ukrayna halkının var olma iradesinin tarihidir.
Batı Ukrayna halk cumhuriyeti 1919 yılında SSCB’ne katılmıştır. 1932 yıllarında Stalin’in asimilasyon politikasının kurbanı olmuştur. Ukrayna halkı, kimlik ve kültürünü yok etmek isteyen SSCB’ne direnmiştir. Stalin bu direnişi kırmak için Ukrayna halkının tahıl ve hayvan varlığı baştan olmak üzere, bütün varlığına el koyarak açlığa mahkûm etmiş, halkın başka bölgelere göç etmesini, yasaklamış, tecrit etmiştir. Bu politikanın neticesi 8 Milyon Ukraynalı açlıktan ölmüştür.”Holodomor” ( açlıkla öldürmenin adıdır.) Bu trajedi dünyada çok az görülen bir zulmü, cinayetleri, acıları Ukrayna halkına yaşatan Rusların geçmişteki büyük günahıdır. Ukraynalılar bu insanlık dışı cinayeti hiçbir zaman unutmamış, toplumsal hafızalarında yaşatmışlardır.
Bugün açlıkla ölüm (Holodomor) bir soykırım olarak kabul edilmiştir. Dünyada 40’a yakın ülke bu soykırımı tanımıştır. Ukrayna halkı slav kökenlidir. Aynı din ve mezhepten olmalarına rağmen Rusları reddetmekte ve kendilerinden saymamaktadırlar. Ukrayna halkı kararlıdır. Ukrayna milli marşının adı “Ukrayna henüz ölmedi” diye başlar. Bu Ukraynalıların gelecek zamanlarda var olma, özgür olma inanç ve azminin, direnişinin kararlılığının adıdır.
Bu savaş neticesi ne olursa olsun Ukrayna halkının yok edilemeyeceğini, var olma iradesinin bütün dünyaya ilanıdır.