2024 Nobel Ekonomi Bilimleri TheSverigesRiksbank Ödülü’ne Prof. Dr. K. Daron ACEMOĞLU görüldü. Acemoğlu ödülü Simon Johnson ve James A. Robinson'la beraber kazandı.
Daron Acemoğlu’ndan önce iki insanımız daha Nobel Ödülüne layık görülmüştü.
2015 Nobel Kimya Ödülü: Prof. Dr. Aziz SANCAR’a
2006 Edebiyat Ödülü: Orhan PAMUK’a verilmişti!..
Ne güzel bir haber Daron Acemoğlu’na ekonomi dalında Nobel Ödülü verilmesi: Üstelik de ülkemiz son yıllardaki dünya ekonomisine egemen olan Neo Liberalizm’in acımasızlığını yaşarken…
Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye Bilimler Akademisi 2006 yılı Sosyal Bilimlerde Bilim Hizmet ve Teşvik Ödülleri kapsamında iktisat alanındaki çalışmaları ile “TÜBA ödülü”ne layık görülmüş; 2013 yılında ise “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü”nün sahibi olmuştu.
Daron Acemoğlu, 3 Eylül 1967'de İstanbul, Kadıköy’de doğar. Ermeni kökenli bir ailenin çocuğu olan Acemoğlu, Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra yükseköğrenimini İngiltere’de tamamlar. York Üniversitesi’nde matematiksel ekonomi eğitimi alır ve Londra Ekonomi Okulu’ndan doktora derecesi kazanır. 1993’ten itibaren akademik kariyerini MIT’de sürdürürken 2019’da “enstitü profesörü” unvanını alır.
Daron Acemoğlu, (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü)nde = MIT’de ekonomi profesörü olarak görev yapmaktadır. Ekonomik kalkınma, büyüme, gelir eşitsizliği ve siyasal ekonomi üzerine çalışmalar yapmıştır. James A. Robinson ile birlikte yazdığı “Why Nations Fail” (Ulusların Düşüşü) kitabıyla tanınmıştır.
2005 yılında ekonomi alanında prestijli John BatesClark madalyasına layık görülmüş, çalışmaları, birçok bilimsel ödülle ve akademik başarılarla taçlandırılmış; 14 Ekim 2024’te de Nobel Ekonomi ödülüne layık görülmüştür.
Acemoğlu, bu ödüle kurumların oluşumu ve refahı nasıl etkilediğine ilişkin çalışmaları ile layık görüldü.
Ödül haberini alınca ilk tepkisi, "İyi bir kariyere sahip olmayı hayal edersiniz ancak bu her şeyin ötesinde ve üstünde" demek olur.
O bir Türk; Türk Ermenisidir.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Yüksek ödülü sahibi; eski bakanlardan İsmail Özdağlar'ın kızı Asuman Hanım'la evlidir.
Bu türden güzel haberlere ne kadar hasret kalmışız. Bunu derken bile haberin Türk medyasında gerektiği değeri gördüğünü düşünmüyor; sıradan bir olaymış gibi geçiştirildiğini düşünüyorum…
Çünkü ülkemiz medyasında son dönemlerde her şey kazandıracağı paraya göre yer bulmaktadır. Bu noktadan bakınca da Daron Acemoğlu medyaya para kazandırmaz ki?
2-6 Ekim tarihleri arasında Adana’da gerçekleşen teknoloji tutkunlarının buluşma noktası havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, Akdeniz’de, Adana’da Milli Teknoloji Hamlesi heyecanını zirveye taşımıştı. 790 bin takımda 1 milyon 650 binden fazla yarışmacı teknoloji geliştirme yolculuğunda “ben de varım!” derken, yapay zekâdan kuantuma, biyoteknolojiden nükleer enerjiye, tarım teknolojilerinden çevre teknolojilerine TEKNOFEST yarışmalarında kazanılan heyecanlar sonucunda geleceğin teknoloji girişimleri ilhamını bu türden ortamlardan alıyor.
Geleceğin dünyasında teknolojiyi yönetebilen, yapay zekayı kullanabilen toplumların öncü ve belirleyici olacağı gerçeği ışığında, çocuklarımızı bu türden bilim ve teknoloji alanıyla buluşturma mecburiyetindeyiz.
Bu vesileyle Nobel Ödülü alan bilim insanlarımızı da Teknofest ortamını sürdürenleri de kutluyoruz… Başarı ve güzelliklerin hep gündemde olmasını diliyoruz.
Son söz Atatürk’ten olsun:
“Hayatta en hakiki mürşîd ilimdir!..”
GÜL/AYDIN… SEVGİLERİMLE…