2013 yılı içerisinde gurbetçilerin sosyal güvenlik hakları ile ilgili çok yazdım ve halen de yazmaya devam edeceğim.
Çünkü gurbette Alınterlerini zor şartlarda satan gurbetçilerimizin enayi yerine konulmalarını hazmedemiyorum.
3201 sayılı yasa ile verilen emeklilik taleplerinin halen Bağ-Kur’lu olarak kabul edilmesi ve gurbetçilerimize tatil amaçlı türkiyeye geldiklerinde İllaki bir yerde SSK'lı olarak çalışmaya zorlanmaları akıl almaz bir şey.
Tekrar ediyorum eğer bir kişi devletin nam ve hesabına çalışıyor ise sosyal güvenliği bakımından DEVLET MEMURU olur ve primini devlet öder , eğer kişi Kendi nam ve hesabına çalışıyor ve Pirimini kendisi ödüyor ise BAĞKURLU olur ama bir kişi Bir başkasının nam ve hesabına çalışıyor ve primini çalıştığı yer ödüyor ise bu kişi SSK'lı yani (4/a) li olur.
Dilimde Tüy bitsede Gurbetçilere Doğruları söylemeye devam edeceğim.Ülkemizin 23 Ülke ile yaptığı Sosyal Güvenlik Sözleşmelerini bir kenara bırakın AFRİKA'da çalışan Türk Yurttaşlarımızın dahi Sosyal Güvenlik Hakları vardır.
Avusturya'dan e-posta gönderen bir Yurttaşımız..,Avusturya’da işçi olarak çalışmaktayım. Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumlarına tabi çalışmam bulunmamaktadır. Türk Vatandaşıyım. Borçlanma yapacağım. Borçlanmalarım Bağ-Kur sayılacağı söyleniyor. Ben ise SSK statüsünden emekli olmak istiyorum. Bu konuda bana yol göstermenizi rica edeceğim. diye sormaktadır.
Yurt Dışı borçlanması yapmak suretiyle Emeklilik hakkını elde etmek isteyen bir gurbetçcimizin Türk vatandaşı olması ve Emekli olabilmesine yetecek sürede Yurt dışında çalışması , çalıştığı süreleri belgelemesi yeterlidir.
Sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilmiş ülkelerde geçen sigortalılık veya işsizlik sürelerinin borçlanılabilmesi için talep sahiplerinin aşağıdaki maddelerde açıklanan belgelerden durumlarına uygun olan bir belgeyi Kuruma ibraz etmeleri gerekmektedir.
1) Islak mühür ve imza olup olmadığına bakılmaksızın, çalışılan ülkede bağlı bulunulan sosyal sigorta kurumundan alınacak hizmet cetveli veya sigorta kartları.
2) Sigortalıların çalıştıkları işyerlerinin resmi kuruluşlara ait olması veya resmi kuruluşlarca ya da kamu kurumu olarak kabul edilen kuruluşlarca düzenlenmesi halinde, belgelerin ayrıca tasdikine gerek kalmaksızın, çalışılan ülkede işyerinin ait olduğu belediyelerce düzenlenmiş hizmet belgeleri, vergi dairelerince çalışılan sürelere ilişkin düzenlenmiş belgeler, iş bulma kurumlarınca işsizlikte geçen sürelere ilişkin verilen belgeler, ilgili meslek kuruluşları veya birliklerince veya diğer resmi kuruluşlarca verilen hizmet belgeleri.
3) Yurtdışında kendi adına ve hesabına çalışanların bağlı oldukları vergi dairesi, ilgili meslek kuruluşu veya birliklerince verilen hizmet belgesi.
4) Bulunulan ülkelerdeki Türk konsoloslukları, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri veya ataşelikler gibi temsilciliklerden alınacak ve yurtdışı borçlanma için kullanılacağı belirtilen hizmet belgeleri.yeterlidir.
Türkiye’de en son çalıştığınız bir Sosyal Güvenlik Kurumu olmaması halinde borçlanmalarınız Bağ-Kur’a sayılır.
Eğer Yurt Dışına gitmeden önce Ülkemizde 4-1(a) sigortalı olmanız halinde en son çalışmanız 4-1(a) statüsünden olacağından dolayı yurtdışı borçlanmanız SSK sayılacaktır.
Burada handikap borçlanma süreniz kadar geriye gidilerek sigortalılık süreniz, prim ödeme gününüz ve yaşınız dikkate alınarak emekli aylığı bağlanacaktır.
Bağ-Kur'dan borçlanma ile 2014 yılının ilk 6 ncı ayı için 9000 gün karşılığı 102.870.- TL.yatırmak zorunda kalacaksınız ve az bir maaş alacaksınız İş Mahkemesinde dava açarak,Avusturya'da ilk defa işe giriş tarihinizi SSK lı saydırmak ile 5000 gün ile 57.150.- TL.yatırmak suretiyle emekli olabilir ve iyi bir maaş alabilirsiniz.
Çünkü siz ; Avusturyada BİR BAŞKASININ NAM VE HESABINA ÇALIŞIYORSUNUZ.
2014 yılı ilk 6 ve ikinci 6 Aylık Borçlanma Bedelleri Belli oldu
Asgari ücretin belli olmasıyla çalışanlar sigortalıların yurtdışı borçlanma bedeli olsun, askerlik ve doğum borçlanması gibi yurtiçi hizmet borçlanması olsun günlük asgari ve azami miktarları da belli oldu.
Buna göre 4/a (SSK) veya 4/b (Bağ-Kur) sigortalılarınca ;
01.01.2014-30.06.2014 tarihleri içinde (Askerlik, doğum, yurt dışı sürelerine ilişkin olarak) hizmet borçlanması talebi halinde borçlanmalar günlük
11,424 TL ile 74,256 TL arasında yapılabilecek.
Yine bu kapsamdakilerin 01.07.2014-31.12.2014 tarihleri içinde hizmet borçlanması talepleri halinde borçlanmalar günlük 12,096 TL ile 78,624 TL arasında yapılabilecek.
İyilikle ve Sosyal Güvenlikle Kalın.